Back to top

Közel 9000 pohár tej fogyott Vásárhelyen

A nemzetközi hírnévnek örvendő hódmezővásárhelyi állattenyészési napok nem kizárólag a szakmának szól, a szervezők gondoskodnak róla, hogy kisgyerektől idős emberig mindenki bőségesen találjon programot magának a három nap alatt. Szétnéztünk, és idén is azt tapasztaltuk: nem véletlen, hogy a dél-alföldi esemény ezrével vonzza a látogatókat.

A napokban lezajlott Hódmezővásárhelyen a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Az eseményt a legrangosabb hazai szakmai rendezvények között tartják számon, de nem mellékesen - és ez a nyitóünnepségen is elhangzott - a város turizmusát is feldobja erre a néhány napra. Lapunk munkatársai végig jelen voltak, magunk is tapasztaltuk, hogy óvodás- és iskoláscsoportok, családok, baráti társaságok látogatnak ki hatalmas létszámban. Nem véletlenül: a három nap alatt közel 80 programból lehetett választani, ebből most csak néhányat emeljünk ki. Érdekes látványosság volt a Sárrét Közalapítvány 22 ezer literes utazó óriás akváriuma, ahol hazai halfajokat nézhettünk meg.

A magyar kutyafajták bemutatóján pedig megszívlelhettük azt az tanácsot, hogy ne hagyjuk feledésbe veszni hazánknak ezen értékeit, válasszunk bátran négylábú barátnak mudit, pumit, komondort. 

Fotó: Králik Emese

Van, aki ódzkodik a kecske- és juhhús fogyasztásától, illetve az ilyen eredetű tejtermékektől. A juhtenyésztő egyesület területén érdekes kezdeményezéssel igyekeztek ezt a helytelen berögződést oldani, ízletes fogások kóstoltatásával próbálták közelebb hozni az emberekhez ezeket a termékeket. Az ötlet remeknek bizonyult,  az elkészült adagok igen gyorsan elfogytak. Megkóstoltuk: a szaftos, filézett báránycomb puha fehér kenyérrel párját ritkította. 

Fotó: Králik Emese

Ha állattartásról beszélünk, a hagyományőrzés szinte megkerülhetetlen, ennek szép példáját láttuk az erőt és ügyességet kívánó köböre viadalt szemlélve. A több évszázados lovas versengésben két csapat harcol egymással - a bemutatókon egy szőrméért, a kommentátor elmondása szerint Ázsiában még ma is előfordul, hogy egy leölt kecskéért. 

Fotó: Králik Emese

Az állattenyésztési napok idején a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. „tejivót” bocsát a látogatók rendelkezésére, melyből korlátlanul fogyaszthat bárki. Ez a lehetőség rendkívül népszerű, mindig hosszú sorok állnak a pultnál. A háromnapos rendezvény alatt 1745 liter tej fogyott. Ez ugyan kevesebb, mint a 2018-as, 2300 literes eddigi rekord, de a cég a mostani eredménnyel elégedett: ősz van, a friss, hűtött tej pedig meleg időben fogy jobban. Azt is megtudtuk, hogy ez a tej az, amelyet a kiállított állatoktól fejnek le.  Ez először a szomszédságban működő Boppe Tejfeldolozó üzemhez kerül, majd pasztörizáltan, kezelten jut vissza a kiállítás területén elhelyezett tartályba.

Fotó: Králik Emese

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Tejelő tehenészet fejlesztése Földesen

Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.

Vajon jogos-e a klímaszorongás?

Egyesek szerint az utolsó órában vagyunk, talán már azon is túl, mások világszintű pánikkeltésnek gondolják Földünk klímaváltozását. Kutatások szerint a mezőgazdasági tevékenység ennek a folyamatnak a katalizátora, és hamarosan mediterránná, két évszakossá válik hazánk időjárása. Hogy mi ebből az igazság? Megtudhatják az MMG Direkt legújabb adásából.

Fokhagymát a baromfiólba

A madártetűatka (Dermanyssus gallinae) az egyik legnagyobb problémája a baromfitartóknak és -tenyésztőknek az egész világon. Egy kutatás a közelmúltban kimutatta, hogy a baromfitáphoz adagolt fokhagyma hatásos lehet ellene.

Tüntetnek az élőállat-szállítás ellen

Eddy Wax, brit újságíró, a politico.eu mezőgazdasági és élelmiszeripari szabályozással foglalkozó újságírója tette közzé, hogy parlamenti képviselők és aktivisták az élő állatok szállítása ellen kampányolnak Brüsszelben, közvetlenül a húspiac mellett.

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.