Back to top

Közel 9000 pohár tej fogyott Vásárhelyen

A nemzetközi hírnévnek örvendő hódmezővásárhelyi állattenyészési napok nem kizárólag a szakmának szól, a szervezők gondoskodnak róla, hogy kisgyerektől idős emberig mindenki bőségesen találjon programot magának a három nap alatt. Szétnéztünk, és idén is azt tapasztaltuk: nem véletlen, hogy a dél-alföldi esemény ezrével vonzza a látogatókat.

A napokban lezajlott Hódmezővásárhelyen a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Az eseményt a legrangosabb hazai szakmai rendezvények között tartják számon, de nem mellékesen - és ez a nyitóünnepségen is elhangzott - a város turizmusát is feldobja erre a néhány napra. Lapunk munkatársai végig jelen voltak, magunk is tapasztaltuk, hogy óvodás- és iskoláscsoportok, családok, baráti társaságok látogatnak ki hatalmas létszámban. Nem véletlenül: a három nap alatt közel 80 programból lehetett választani, ebből most csak néhányat emeljünk ki. Érdekes látványosság volt a Sárrét Közalapítvány 22 ezer literes utazó óriás akváriuma, ahol hazai halfajokat nézhettünk meg.

A magyar kutyafajták bemutatóján pedig megszívlelhettük azt az tanácsot, hogy ne hagyjuk feledésbe veszni hazánknak ezen értékeit, válasszunk bátran négylábú barátnak mudit, pumit, komondort. 

Fotó: Králik Emese

Van, aki ódzkodik a kecske- és juhhús fogyasztásától, illetve az ilyen eredetű tejtermékektől. A juhtenyésztő egyesület területén érdekes kezdeményezéssel igyekeztek ezt a helytelen berögződést oldani, ízletes fogások kóstoltatásával próbálták közelebb hozni az emberekhez ezeket a termékeket. Az ötlet remeknek bizonyult,  az elkészült adagok igen gyorsan elfogytak. Megkóstoltuk: a szaftos, filézett báránycomb puha fehér kenyérrel párját ritkította. 

Fotó: Králik Emese

Ha állattartásról beszélünk, a hagyományőrzés szinte megkerülhetetlen, ennek szép példáját láttuk az erőt és ügyességet kívánó köböre viadalt szemlélve. A több évszázados lovas versengésben két csapat harcol egymással - a bemutatókon egy szőrméért, a kommentátor elmondása szerint Ázsiában még ma is előfordul, hogy egy leölt kecskéért. 

Fotó: Králik Emese

Az állattenyésztési napok idején a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. „tejivót” bocsát a látogatók rendelkezésére, melyből korlátlanul fogyaszthat bárki. Ez a lehetőség rendkívül népszerű, mindig hosszú sorok állnak a pultnál. A háromnapos rendezvény alatt 1745 liter tej fogyott. Ez ugyan kevesebb, mint a 2018-as, 2300 literes eddigi rekord, de a cég a mostani eredménnyel elégedett: ősz van, a friss, hűtött tej pedig meleg időben fogy jobban. Azt is megtudtuk, hogy ez a tej az, amelyet a kiállított állatoktól fejnek le.  Ez először a szomszédságban működő Boppe Tejfeldolozó üzemhez kerül, majd pasztörizáltan, kezelten jut vissza a kiállítás területén elhelyezett tartályba.

Fotó: Králik Emese

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

A majálistól az Európa-bajnokságokig - Görög Gábor

Fiatal tehetségeket bemutató rovatunkban ebben a hónapban Görög Gáborral beszélgettünk, aki 2012 óta foglalkozik a fogathajtással. Az első versenye 2014. május 1-jén volt egy majálison, ekkor hajtott először közönség előtt. Azzal a lóval mutatkozott ott be, akivel később két Európa-bajnokságon is részt vett.

Saru Zsolttal az utánpótlásról

Az NLSF Program keretein belül indított fogathajtás utánpótlás munka­csoport egyik tagjával, Saru Zsolttal beszélgettem – az egyik olyan edzővel, akinek a legtöbb tanítványa vagy menedzseltje indult az idei, Kisbér-Ászáron megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon.

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.