0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rosszul szerepelt a magyar káposzta – tarolnak a németek

Évtizedes mélypontra csökkent tavaly a fejeskáposzta-termés Magyarországon. Az idén az import közel 50 százalékkal nőtt. Ráadásul 54 százalékkal többe kerül a Nagybanin.

Gyenge szezont zárt a magyar fejeskáposzta-piac – írja a Napi.hu az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb elemzésére hivatkozva. 2020-ban ugyanis fejes káposztából 39,7 ezer tonna termett Magyarországon, ami az elmúlt évtized legkisebb mennyisége.  A fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi mérlege szerint az import van nyeregben.

Tavaly közel 4 ezer tonna káposzta jött az országba, az import mindössze 1,7 ezer tonnát tett ki. 

Ráadásul az idei év első fél évében az import 48 százalékkal 4,82 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A Németországból 363 százalékkal 2,61 ezer tonnára nőtt az importmennyiség, ugyanakkor a Hollándiából, Lengyelországból és Észak-Macedóniából kevesebb káposzta érkezett.

A káposztaexport 20 százalékkal nőtt az év első felében, elsősorban a skandináv országokban landoltak a magyar káposzták. 

Az AKI árkörképe szerint az idén többet kell fizetni a káposztáért: a Budapesti Nagybani piacon a június közepétől szeptember végéig – a 26-38. héten – a szabadföldi fehér fejeskáposzta ára éves összevetésben 54 százalékkal kilónként 177 forintra emelkedett. 

Forrás: Napi.hu