Back to top

A skót felföldi marha - Mutatós, jámbor állat

Még a leghidegebb telet is képes emberi segítség nélkül átvészelni a skót felföldi marha, amely ősi szarvasmarha fajta. Állítólag az örökké fagyos sarkkör közelében élő gazdák esténként beterelték a ház alsó szintjére ezeket a jószágokat, mert az állatok még a felettük alvó embereket is melegítették.

MMG - A skót felföldi marha tartása és haszna

Bár robusztus a felépítése, és a súlya 600 és 900 kilogramm között van, hosszú, dupla bundája, szemébe lógó frufruja, igénytelensége és a kezessége miatt hamar népszerűvé vált idehaza is ez a jámbor állat. Az egyik hazai tenyésztőt, a Szigetvár melletti Zsibóton élő Auth Gábort először arról kérdeztük, hogy miért fogott bele éppen a skót szarvasmarha meghonosításába.

– Azért esett erre a fajtára a választás, mert nagyon mutatós állat, és ter­mé­szetközeli tartásmódot igényel. Nem szerettünk volna a századik angus- vagy charolais-tenyésztő lenni, és vegyes állományt sem akartunk. Úgy gondoltuk, hogy hobbinak a kócos jó választás, és biztosítani tudjuk a család számára a húst.

Megszerették őket időközben?

– Igen, és nem is volt nehéz ellátni őket ezzel a külterjes tartással. Ez, persze, nem jelenti azt, hogy hetekre, hónapokra ott hagyjuk őket, aztán majd lesz valami.

Már csak azért sem, mert ha az ember foglalkozik velük egy kicsit, akkor megmarad a fajta egyik nagy előnye, vagyis az, hogy kezes bárányok módjára viselkednek.

Szeretik a répát és a száraz kenyeret, és amint meghallják a zacskó csörgését, egyből az emberhez jönnek.

Fotó: Bocskay Zsolt

Az interneten valaki úgy hirdette eladásra skót marháit, hogy nem morcosak. Ez nagy erény?

– Szerintem egyáltalán nem morcosak. A német nyelvterületen, ahonnan mi is vásárolunk, a tenyésztők maximum 20-40 állattal foglalkoznak. Azt tapasztaljuk, hogy mind kézhez szokott, vezethető jószág, van rajtuk kötőfék, és akár kiállításokra is lehet vinni őket, miután belőttük a csodálatos szőrüket. Ha azonban nem foglalkozunk velük, és kint hagyjuk őket a vadonban, akkor ők is elvadulhatnak, mint bármilyen más állat. A téli szálláshelyükre is bármikor be lehet menni, nem rúgnak, nem öklelnek, hacsak nem játékból teszik azt.

A borjút is meg lehet simogatni? Megengedi az anyja?

– Csak egy-kettő van, amelyik nagyon félti a borját, náluk az ellés után a lehető leghamarabb meg kell oldani a fülszámozást, mert olyankor még mindketten fáradtak. Aztán hat-nyolc hónapos korukban leválasztjuk őket, és akkor ők is megszokják az ember közelségét.

Akár a négyéves gyerekeimmel is be tudok menni hozzájuk, és ők is nyugodtan etethetik a 250 kilós borjút.

Úgy hírlik, hogy a virágot is nagyon szeretik.

– Virágot, gyógynövényt, gyomot, vagyis majdnem mindent megesznek, csak pár keserű gazt hagynak ott, amit aztán le is kell kaszálni.

Egyébként igénytelen állatok?

– Igen, csak amikor az összes füvet lelegelik, akkor kapnak fűszénát, lucernaszénát és lucernaszenázst, vagyis csomagolt lucernát. Nyaranta annyi gondunk szokott lenni, hogy sok a légy meg a bögöly, és a hosszú szőr miatt az atkák elszaporodnak bennük. Tél vége felé kezdenek el vakarózni, és amikor kora tavasszal jön a kötelező vérvétel, meg a TBC oltás, az élősködők ellen is kapnak vakcinát, meg a gerincükre öntött folyadékkal is javítani akarunk ezen a helyzeten.

Ezenkívül kell gyógyszerezni őket?

– Nem, csak a nyalósóban lévő mikroelemeket kapják. A nyár elejétől fokhagymás nyalósót kapnak, és az erős szag miatt láthatóan sokkal kevesebb légy van rajtuk.

Tényleg igénytelen állat a skót marha, és lehet külterjesen tartani, de ha nincs meg hozzá a megfelelő személyzet, vagy ha valaki saját maga szeretné csinálni, akkor célszerű emberhez szoktatni őket, mert így nem kell terelni, hanem elég hívni őket.

Mi például a kisfiammal felülünk a quadra, kimegyünk a legelőre, füttyentünk nekik, és már tudják is, hogy menniük kell. Az ellésnél is, amit általában maguk intéznek, szépen bemennek a helyükre, ha megkérjük őket.

Amikor megismerkedtünk, azt hangsúlyozta, hogy nem kistermelőként dolgozik a cég, de abban a szellemben. Ez mit jelent?

Auth Gábor: Mertétől az idén várjuk az első borjút
Auth Gábor: Mertétől az idén várjuk az első borjút
– Nem iparszerűen termelünk, bár az is igaz, hogy most több mint 100 marhánk van. Ez melléktevékenység a számunkra, és nem azért tartjuk a kócosokat, hogy a lehető legnagyobb profitot termeljük meg velük. Megveszem a marhát, felnevelem, aztán leellik egy borjút, amit majd hároméves korában tudok levágni, ilyen tartással ugyanis nem fog előbb megnőni. Nem akarom eladni egy felvásárlónak, aki jelképes összeget fizetne érte, hanem elviszem a vágópontra, utána pedig intézem a feldolgozást.

Nem akarok kereskedelmi egységekbe szállítani, hanem kistermelői feldolgozóként szeretném kiszolgálni a kis ügyfélkörünket, ezért megpróbálunk „háznál”, feldolgozónál eladni, vagy igény esetén segítünk a kiszállításban is.

Láttam a közösségi oldalakon, hogy budapestiek is kérik, szállítson nekik húst. Bármennyit el tudna adni?

– Sokkal többet el tudnék most adni, csak éppen a fő tevékenységünk miatt nincs idő arra, hogy ezzel többet foglalkozzam. Jó néhányan vannak, akik eljönnek a húsért.

Rendben, ez a hobbi. De akkor miből élnek?

– Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, a klasszikusnak mondható kukoricával, búzával, repcével, szójával. Ebből származik a bevételünk 95 százaléka. Amikor pedig az évek során jöttek hozzá a legelők, úgy 40-50 hektár, akkor arra gondoltunk, hogy jó lenne ezeket is hasznosítani olyan állattal, aki lerágja és karbantartja a füvet.

„A mi legelőnkről a ti asztalotokra” – ez a vállalkozás szlogenje. Miben más a skót marha húsa, mint a többié? Mi az, amit Ön érez, amikor nekilát?

– Szerintem a skót marhának a szokottnál karakteresebb az íze, egy kicsit hajaz a vadhúsra, és enyhén diós a legelő füveitől és a lucernától.

Mi régen is sok marhát ettünk, aztán jött a skót, amit sokszor elrontottunk, mert szétfőztük.

Ebben a lassan növő fajtában kevés a víz, és szépen faggyúsodik a hús. Sokak szerint éppen ez a 30 százalék faggyú a hátránya a skótnak, de szerintem karakteresebbé teszi az ízét. Mire kisül a faggyú, már kész is a hús, ugyanis addigra felveszi a hőt, és így a hús puhább marad. Az új ügyfeleknek, akik szinte minden esetben túlsütik a steaket, azt szoktam javasolni, hogy akkor vegyék le a tűzről, amikor azt gondolják, hogy már majdnem jó. Az elsőt meg a másodikat valószínűleg el fogják rontani, de a harmadiknak már jónak kell lennie.

Hányféle termék készül a skót marhából?

– Éppen most újítottuk meg a címkéket, és akkor számoltam össze, hogy 25 féle termékünk van. Egyébként néha azon gondolkodom, hogy az egészet le kellene darálni hamburgernek, mert akkor járnánk a legjobban, ugyanis erre van a legnagyobb igény. Én egyébként már a marha minden részét szeretem, és mindent kipróbálunk, ha kapok egy-egy új receptet.

Jelenleg a lábszárból készült osso bucco a család kedvence.

A lábszárat a csonttal együtt felszeleteljük és megpirítjuk, majd a zöldséges, lecsós körettel továbbsütjük. A végeredmény a finom szaft és az omlós hús. Másokkal ellentétben nálunk a vágás után nem azonnal daraboljuk és fagyasztjuk a marhát, hanem próbáljuk egy ideig egyben tartani és érlelni húst, mert így sokkal finomabb és omlósabb lesz. A gerincet és a belőle készülő steak húsokat is egyben, szárazon érleljük, így aztán gyakran előáll az a helyzet, hogy a tőkehús meg a hamburger a vágás után két héttel már készen van, de a drágább darabokért később vissza kell jönni.

Mindez mennyibe kerül?

– A tőkehús vákuumcsomagolásban 4500 forint, a hamburger egy kicsit olcsóbb, a többi viszont drágább. A prémium steakek 10 ezer forint felett kaphatók.

Milyen a vágási aránya?

– A mieinket 54 és 57 százalék között vágják, ami nem rossz, de annyira nem is jó, mint egy korszerű marháé.

Nehéz a bőre, a szarva, a feje, de úgy szoktunk számolni, hogy valamivel több mint a fele megmarad hideg hasítósúlyként.

A skót felföldi marhából készült termékeket közvetlenül rendelik a vásárlók
A skót felföldi marhából készült termékeket közvetlenül rendelik a vásárlók
Mi lesz a tejjel?

– Csak akkor fejjük a tehenet, ha valamiért nem tudja szoptatni a borjút. Igazi, sárga, nagyon zsíros a tej, hatalmas energiabomba, és annak nagyon furcsa az íze, az állaga, aki a bolti tejhez szokott. Skóciában általában tejkaramellát csinálnak belőle.

Meddig nőhet az állomány? Mi lesz például az idei 29 borjúval?

– A hímeket választás előtt, hat hónapos korban ki szoktuk herélni azért, hogy utána együtt tudjuk tartani őket a többiekkel a legelőn. Az üszőket általában megtartjuk, ha megfelelő potenciállal rendelkeznek, és hároméves korukban állítjuk be őket a tenyésztésbe. Az is előfordul, hogy eladunk egy-egy állatot, bár eddig inkább fejlesztettük az állományt, illetve csereberéltünk. Szerintem mi egy 200-as állománnyal vígan ellennénk.

Mennyien tartanak skót felföldi marhát Magyarországon?

– Sokan foglalkoznak skót felföldi marhával, annak ellenére, hogy nincs túl jó híre itthon a gazdálkodók körében, mert kevésbé jó a növekedési aránya.

Ez egy cuki állat, és mindenki szeretne belőle egyet-kettőt az állatsimogatóba, ezért olyanok is tartják, akiknek nincs meg hozzá a megfelelő tudásuk.

De vannak olyan gazdák is, akik a követelményeket figyelembe véve, szabadtartásban nevelik az állatokat, és éttermekbe, üzletekbe szállítják a húst. Szerintem öten-hatan vagyunk az országban, akik komolyabban foglalkozunk ezzel a fajtával, és van még vagy húsz hely, ahol elvétve van skót felföldi marha, esetleg nem a legjobb körülmények között.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró figyelmességek télvíz idején

A hideg idő beköszöntött, és minden lónak jól jöhet egy kis plusz kényeztetés. A hideg, a sok csapadék, a korai sötétedés és a karámban töltött órák számának csökkenése befolyásolhatja a lovak hangulatát. Kedveskedhetünk nekik sokféleképpen.

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Génszerkesztéssel javítanának az állatjóléten

Talán első hallásra paradoxonnak tűnik, azonban génszerkesztéssel el lehetne érni, hogy csak bizonyos nemű utódok szülessenek a haszonállatoknál. Ily módon ki lehetne küszöbölni például a tejelő teheneknél született bikaborjak, illetve tojótyúk állományban kelt kakasok elpusztítását, hiszen meg sem születétnek.

A piac egy külön világ

A kertészkedést soha nem lehet, és nem is szabad abbahagyni – mondja Molnár Zoltán, aki Keszthelyen, a Balaton-part közelében termel csodálatos salátákat, paprikákat és paradicsomokat, és nemcsak családja számára, hanem vásárlóknak is. Utóbbiak többsége a tapolcai piacon veszi tőle a házi zöldségeket.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

5,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberben

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.

Az Unióban 1,1%-kal nőtt a tejtermelés

Az Eurostat új adatai szerint az Európai Unió gazdaságaiban a tejtermelés tavaly 1,1%-kal, 160,1 millió tonna nyers tejre nőtt.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.