Back to top

Új szintet lépett a virágok és a beporzók kapcsolata

A poszméhek látogatásai - vagy inkább az általuk szállított elektromos töltések - arra ösztönzik a virágokat, hogy a szokásosnál több illatot bocsássanak ki. A kutatók szerint ez egy olyan stratégia, amellyel a növények a közeli beporzókat próbálják magukhoz csalogatni.

- A virágoknak korlátozott mennyiségű illatanyaguk van, ezért logikus, hogy csak akkor bocsátják ki, ha beporzók vannak a közelben. Kereskedelmi hasonlattal élve, akkor van értelme hirdetni, ha tudjuk, hogy találunk közönséget - mondja az új tanulmány vezető szerzője, Dr. Clara Montgomery.

Egy brit tudóscsoport tanulmánya az első, amely kimutatta, hogy a növények képesek ilyen módon reagálni a beporzókkal való kapcsolatra.

A dongókkal való találkozás hatására intenzívebb illatot kezdenek árasztani, hogy több rovart vonzzanak magukhoz, és növeljék a beporzás esélyét.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a poszméhek (de más beporzók is) kis elektromos töltést hordoznak. Maguk a virágok is rendelkeznek elektromos töltéssel , ami megkönnyíti, hogy a virágpor a rovarok testéhez tapadjon. Általánosságban a helyzet a következőképpen alakul: amikor egy pozitív töltésű rovar egy negatív töltésű virághoz repül, a virágpor automatikusan felé repül, mivel az elektromos töltés vonzza.

Ezt a szokatlan mechanizmust 2013-ban fedezték fel, de csak egy nemrégiben végzett kísérlet mutatta ki, hogy más funkciója is van. Kimutatták, hogy a dongó által hordozott elektromos töltés - bár rendkívül kicsi, mindössze 120 pikokulomb (pC) - a petúniáiban "szaglóválaszt" vált ki.

Hogyan tesztelték ezt? A kutatók először egy speciális "beporzási arénát" építettek, amely lehetővé tette számukra, hogy megmérjék az egyes rovarok által hordozott töltést és a benzaldehid mennyiségét , ami viszont a virágok által kibocsátott fő szaganyag.

Annak megállapítására, hogy a növények valóban elektromos töltésre vagy csak egy rovar érintésére reagálnak-e, a tudósok kétféle segédeszközt hoztak létre. Az egyik egy földelt fémrúd volt, a másik pedig egy elektromossággal töltött nejlonlabda, amely körülbelül 600 pC töltést hordozott - ötször nagyobbat, mint egy dongó.

A kísérletben a kutatók először a virágokat tették ki a dongóknak, majd a petúniákat próbálták stimulálni a korábban említett eszközökkel történő érintéssel. Mindeközben rögzítették az ingerekre adott potenciális választ - mérve a virágok által kibocsátott illat mennyiségét.

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a virágokat szabadon repülő poszméhek látogatták, a benzaldehid termelés jelentősen megnőtt. Az elektromos töltésű gömb érintésével stimulált virágok ismét megnövelték az illékony anyag termelését - majdnem megduplázták átlagos mennyiségét. Ezzel szemben a földelt rúddal kezelt növények nem mutattak növekedést.

- Ez a felfedezés a rovarok és a növények közötti kölcsönhatás egy eddig ismeretlen fajtáját tárja fel, a megfoghatatlan elektromos jelek világát, amelyet mi emberek speciális felszerelés nélkül nem tudunk érzékelni

- mondja a projekt vezetője, Daniel Robert professzor, a Bristoli Egyetem munkatársa.

Ez a kutatás az első, amely kimutatta, hogy a virágok intenzívebb illat kibocsátásával reagálnak a beporzók látogatására. Mivel egyetlen dongó jelenléte jelezheti más rovarok közelségét, a szerzők azt feltételezik, hogy a virágok így reagálnak, hogy további látogatókat vonzzanak.

- Ez a tulajdonság valószínűleg azért alakult ki a növényekben, hogy maximalizálják a beporzók vonzására kibocsátott vegyi anyagok hatékonyságát - magyarázza Dr. Montgomery.

Egy olyan nyilvánvaló jelre támaszkodni, mint a rovar által hordozott elektromos töltés, minden bizonnyal hatékonyabb, mint a hőmérsékletre vagy a napfényre reagálni - teszi hozzá a kutató. Ha a virágok ilyen ingerekre reagálva több illatot bocsátanának ki, akkor azt kockáztatnák, hogy értékes erőforrásokat pazarolnak el, vagy véletlenül olyan rovarokat vonzanak, amelyek a leveleiken vagy virágaikon élősködnek.

Minél jobban megértjük a beporzók és a növények közötti kölcsönhatásokat, annál jobban tudjuk védeni a beporzókat és biztosítani a biztonságos élelmiszertermelést .

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Telhetetlen méhek

A brit városok méhállománya igen nagy iramban növekszik, így lassan kiszorítja a helyi, őshonos méhállományt, amely most már segítségre szorul. „Dinók, robotok és méhek. Nem tudom, miért, de ezek mindenkit lenyűgöznek”, mondja Richard Glassborow, a londoni méhészek egyesületének (London Beekeepers’ Association) elnöke.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Mézes méregtelenítő masszázs

Ebben a masszázstechnikában kizárólag mézet használunk olajok nélkül, melyet tenyerünk hullámzó mozdulataival masszírozunk bele a bőrbe.

Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származás jelölési előírásai

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket.

Kezdő méhesről-méhesre - Kapcsolatok, szakmai interakció

Ribai Róberttel egy méhészeti közösségi oldalon ismerkedtem meg, adminisztrátorként felhívta a figyelmemet egy hibára, amit vétettem. Az ezt követő beszélgetésből pedig kiderült, hogy számos méhészeti kérdésben hasonlóan gondolkodunk.

Mézbor házilag

Az erjesztett italok elkészítésének vannak buktatói. Ám ez a mézbor viszonylag könnyen, házi eszközökkel is elkészíthető. Az alábbiakban egy egyszerű receptet és módszert adunk közre.

Fenyegető méhellenség: az ázsiai lódarázs

A (közönséges, európai) lódarázs (Vespa crabro) kivételével a darazsak – eddig – nem számítottak a jelentős méhellenségek közé, sőt különösebben a méhészek figyelmét sem keltették fel. Azonban két új, az USA-ban és Európában már megjelent darázsfajtól már félnünk kell.

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."