0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Új szintet lépett a virágok és a beporzók kapcsolata

A poszméhek látogatásai - vagy inkább az általuk szállított elektromos töltések - arra ösztönzik a virágokat, hogy a szokásosnál több illatot bocsássanak ki. A kutatók szerint ez egy olyan stratégia, amellyel a növények a közeli beporzókat próbálják magukhoz csalogatni.

– A virágoknak korlátozott mennyiségű illatanyaguk van, ezért logikus, hogy csak akkor bocsátják ki, ha beporzók vannak a közelben. Kereskedelmi hasonlattal élve, akkor van értelme hirdetni, ha tudjuk, hogy találunk közönséget – mondja az új tanulmány vezető szerzője, Dr. Clara Montgomery.

Egy brit tudóscsoport tanulmánya az első, amely kimutatta, hogy a növények képesek ilyen módon reagálni a beporzókkal való kapcsolatra.

A dongókkal való találkozás hatására intenzívebb illatot kezdenek árasztani, hogy több rovart vonzzanak magukhoz, és növeljék a beporzás esélyét.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a poszméhek (de más beporzók is) kis elektromos töltést hordoznak. Maguk a virágok is rendelkeznek elektromos töltéssel , ami megkönnyíti, hogy a virágpor a rovarok testéhez tapadjon. Általánosságban a helyzet a következőképpen alakul: amikor egy pozitív töltésű rovar egy negatív töltésű virághoz repül, a virágpor automatikusan felé repül, mivel az elektromos töltés vonzza.

Ezt a szokatlan mechanizmust 2013-ban fedezték fel, de csak egy nemrégiben végzett kísérlet mutatta ki, hogy más funkciója is van. Kimutatták, hogy a dongó által hordozott elektromos töltés – bár rendkívül kicsi, mindössze 120 pikokulomb (pC) – a petúniáiban „szaglóválaszt” vált ki.

Hogyan tesztelték ezt? A kutatók először egy speciális „beporzási arénát” építettek, amely lehetővé tette számukra, hogy megmérjék az egyes rovarok által hordozott töltést és a benzaldehid mennyiségét , ami viszont a virágok által kibocsátott fő szaganyag.

Annak megállapítására, hogy a növények valóban elektromos töltésre vagy csak egy rovar érintésére reagálnak-e, a tudósok kétféle segédeszközt hoztak létre. Az egyik egy földelt fémrúd volt, a másik pedig egy elektromossággal töltött nejlonlabda, amely körülbelül 600 pC töltést hordozott – ötször nagyobbat, mint egy dongó.

A kísérletben a kutatók először a virágokat tették ki a dongóknak, majd a petúniákat próbálták stimulálni a korábban említett eszközökkel történő érintéssel. Mindeközben rögzítették az ingerekre adott potenciális választ – mérve a virágok által kibocsátott illat mennyiségét.

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a virágokat szabadon repülő poszméhek látogatták, a benzaldehid termelés jelentősen megnőtt. Az elektromos töltésű gömb érintésével stimulált virágok ismét megnövelték az illékony anyag termelését – majdnem megduplázták átlagos mennyiségét. Ezzel szemben a földelt rúddal kezelt növények nem mutattak növekedést.

– Ez a felfedezés a rovarok és a növények közötti kölcsönhatás egy eddig ismeretlen fajtáját tárja fel, a megfoghatatlan elektromos jelek világát, amelyet mi emberek speciális felszerelés nélkül nem tudunk érzékelni

– mondja a projekt vezetője, Daniel Robert professzor, a Bristoli Egyetem munkatársa.

Ez a kutatás az első, amely kimutatta, hogy a virágok intenzívebb illat kibocsátásával reagálnak a beporzók látogatására. Mivel egyetlen dongó jelenléte jelezheti más rovarok közelségét, a szerzők azt feltételezik, hogy a virágok így reagálnak, hogy további látogatókat vonzzanak.

– Ez a tulajdonság valószínűleg azért alakult ki a növényekben, hogy maximalizálják a beporzók vonzására kibocsátott vegyi anyagok hatékonyságát – magyarázza Dr. Montgomery.

Egy olyan nyilvánvaló jelre támaszkodni, mint a rovar által hordozott elektromos töltés, minden bizonnyal hatékonyabb, mint a hőmérsékletre vagy a napfényre reagálni – teszi hozzá a kutató. Ha a virágok ilyen ingerekre reagálva több illatot bocsátanának ki, akkor azt kockáztatnák, hogy értékes erőforrásokat pazarolnak el, vagy véletlenül olyan rovarokat vonzanak, amelyek a leveleiken vagy virágaikon élősködnek.

Minél jobban megértjük a beporzók és a növények közötti kölcsönhatásokat, annál jobban tudjuk védeni a beporzókat és biztosítani a biztonságos élelmiszertermelést .

Forrás: focus.pl