0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Átadták az Aranyvillát!

Lezárult a MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó társszervezésében elinduló, nagy hagyományokkal bíró Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye. A KÁN Egyetemi Napokra kilátogató szakközépiskolás diákok és az érdeklődő közönség hat egyetemi csapat csatáját láthatta gyakorlati feladatokon keresztül a Fedeles Lovardában Kaposváron, amit egy elméleti megmérettetés előzött meg.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élettudományi és Környezetgazdálkodási Karáról, a MATE gödöllői Szent István Campusáról, a MATE keszthelyi Georgikon Campusáról, a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és élelmiszertudományi Karáról, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karáról, valamint a házigazda, vagyis a MATE Kaposvári Campusáról érkeztek a háromfős csapatok.

A csapatok először egy elméleti vetélkedőn vettek részt, amely során számos, az agráriumot érintő növénytermesztési, állattenyésztési kérdésekre kellett választ adni.

Az elméleti fordulót követően, a Fedeles Lovardában lovas kocsin vitték a zsűri elé a csapatokat, aminek elnöke Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE rektorhelyettese volt, továbbá Mikó Edit egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem dékánja, Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke, Béri Béla, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, valamint Gulyás László, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense és tanszékvezetője alkotott.

Csapatoknak egy zsákba tett lószerszám, jelen esetben egy kantár összerakását kell időre véghez vinniük, természetesen a gyorsaság mellett a hibás kantár összerakása is pontlevonással járt. A következő feladat a ládából kiszedett baromfiknak a felismerése volt. A csapatoknak meg kellett határozni a fajtát és annak tojáshozamát. A feladat csalafintasága volt a kakukktojás, pontosabban a „kakukkbaromfi”, ugyanis egy brojlercsirkét is a ládába tettek.

Ezután a hallgatóknak egy borókabokrot kellett kreatívan megmetszeniük a zsűri segítségével. A legkreatívabb „alkotás” természetesen pontgyarapítással járt.

Ezt követte a tejfölhamisítás-kimutatás elnevezésű feladat, ahol a hallgatók megállapították milyen mértékben lett hamisítva az adott tejtermék.

Az ötödik feladat a gépes ügyességi verseny volt. Itt három feladatot kellett végrehajtaniuk a diákoknak. Először a hallgatóknak egy fűkaszáláshoz szükséges felszerelésbe kellett beöltözniük, a gépet pedig a megfelelő módon a testükre rögzíteniük. Majd a célba lövés következett: néhány méterről egy permetezőgép segítségével „le kellett lőni” egy állványról egy poharat. Végül pedig kézzel kellett a diákoknak kukoricát morzsolni, természetesen ez esetben szintén az idő ellen is versenyeztek a hallgatók. Az utolsó feladat sokkal inkább ügyességi, mintsem szakmai volt egy tojásszedés keretében.

A gyakorlati rész végeztével a zsűri pár szóban értékelte a Gazdászverseny résztvevőit, azonban az eredményhirdetésre és a díjátadásra a pontok összesítése után, a MATE Udvarban, a kiállítási fogadáson került sor.

A díjátadón Gyuricza Csaba, a MATE rektora úgy véli, szintet lépett idén a rendezvény az előző évekhez képest, és külön kiemelte a megnyitó ünnepségen résztvevők számát.

A színvonalas standok és az egyetem MATE Udvarban összpontosuló új integrált intézményei – amelyek az agrárium teljes területét lefedik – szintén azt mutatják, hogy egy új korszakba lépett az agrároktatás, ahogyan a KÁN Egyetemi Napok is.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE rektorhelyettese, a Gazdászverseny zsűrijének elnöke megköszönte a Kaposvárról indult Gazdászverseny szervezőinek a kitartó munka, amely esemény jó ideje komoly hagyományokkal bír.

A zsűri értékelése szerint a Bronz villát a MATE keszthelyi Georgikon Campusa, az Ezüst villát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élettudományi és Környezetgazdálkodási Kara, és végül a nevezetes Arany villát a MATE gödöllői Szent István Campus csapata vehette át (Molnár Amelita, Jászgulyás Attila, Bányás Ádám, felkészítő tanár: Balláné Erdélyi Márta).

A díjátadó végén Gyuricza Csaba kijelentette: „Jövőre ismét Gazdászverseny Kaposváron!”.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! Az esti Bagossy Brothers Company koncert továbbra is védettségi igazolványhoz kötött!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu