Back to top

Átadták az Aranyvillát!

Lezárult a MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó társszervezésében elinduló, nagy hagyományokkal bíró Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye. A KÁN Egyetemi Napokra kilátogató szakközépiskolás diákok és az érdeklődő közönség hat egyetemi csapat csatáját láthatta gyakorlati feladatokon keresztül a Fedeles Lovardában Kaposváron, amit egy elméleti megmérettetés előzött meg.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élettudományi és Környezetgazdálkodási Karáról, a MATE gödöllői Szent István Campusáról, a MATE keszthelyi Georgikon Campusáról, a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és élelmiszertudományi Karáról, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karáról, valamint a házigazda, vagyis a MATE Kaposvári Campusáról érkeztek a háromfős csapatok.

Fotó: Csatlós Norbert

A csapatok először egy elméleti vetélkedőn vettek részt, amely során számos, az agráriumot érintő növénytermesztési, állattenyésztési kérdésekre kellett választ adni.

Az elméleti fordulót követően, a Fedeles Lovardában lovas kocsin vitték a zsűri elé a csapatokat, aminek elnöke Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE rektorhelyettese volt, továbbá Mikó Edit egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem dékánja, Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke, Béri Béla, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, valamint Gulyás László, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense és tanszékvezetője alkotott.

Fotó: Csatlós Norbert

Csapatoknak egy zsákba tett lószerszám, jelen esetben egy kantár összerakását kell időre véghez vinniük, természetesen a gyorsaság mellett a hibás kantár összerakása is pontlevonással járt. A következő feladat a ládából kiszedett baromfiknak a felismerése volt. A csapatoknak meg kellett határozni a fajtát és annak tojáshozamát. A feladat csalafintasága volt a kakukktojás, pontosabban a „kakukkbaromfi”, ugyanis egy brojlercsirkét is a ládába tettek.

Fotó: Csatlós Norbert

Ezután a hallgatóknak egy borókabokrot kellett kreatívan megmetszeniük a zsűri segítségével. A legkreatívabb „alkotás” természetesen pontgyarapítással járt.

Fotó: Csatlós Norbert

Ezt követte a tejfölhamisítás-kimutatás elnevezésű feladat, ahol a hallgatók megállapították milyen mértékben lett hamisítva az adott tejtermék.

Fotó: Csatlós Norbert

Az ötödik feladat a gépes ügyességi verseny volt. Itt három feladatot kellett végrehajtaniuk a diákoknak. Először a hallgatóknak egy fűkaszáláshoz szükséges felszerelésbe kellett beöltözniük, a gépet pedig a megfelelő módon a testükre rögzíteniük. Majd a célba lövés következett: néhány méterről egy permetezőgép segítségével „le kellett lőni” egy állványról egy poharat. Végül pedig kézzel kellett a diákoknak kukoricát morzsolni, természetesen ez esetben szintén az idő ellen is versenyeztek a hallgatók. Az utolsó feladat sokkal inkább ügyességi, mintsem szakmai volt egy tojásszedés keretében.

A gyakorlati rész végeztével a zsűri pár szóban értékelte a Gazdászverseny résztvevőit, azonban az eredményhirdetésre és a díjátadásra a pontok összesítése után, a MATE Udvarban, a kiállítási fogadáson került sor.

Fotó: Csatlós Norbert

A díjátadón Gyuricza Csaba, a MATE rektora úgy véli, szintet lépett idén a rendezvény az előző évekhez képest, és külön kiemelte a megnyitó ünnepségen résztvevők számát.

A színvonalas standok és az egyetem MATE Udvarban összpontosuló új integrált intézményei – amelyek az agrárium teljes területét lefedik – szintén azt mutatják, hogy egy új korszakba lépett az agrároktatás, ahogyan a KÁN Egyetemi Napok is.

Fotó: Csatlós Norbert
Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE rektorhelyettese, a Gazdászverseny zsűrijének elnöke megköszönte a Kaposvárról indult Gazdászverseny szervezőinek a kitartó munka, amely esemény jó ideje komoly hagyományokkal bír.

A zsűri értékelése szerint a Bronz villát a MATE keszthelyi Georgikon Campusa, az Ezüst villát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élettudományi és Környezetgazdálkodási Kara, és végül a nevezetes Arany villát a MATE gödöllői Szent István Campus csapata vehette át (Molnár Amelita, Jászgulyás Attila, Bányás Ádám, felkészítő tanár: Balláné Erdélyi Márta).

A díjátadó végén Gyuricza Csaba kijelentette: „Jövőre ismét Gazdászverseny Kaposváron!”.

Fotó: Csatlós Norbert

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! Az esti Bagossy Brothers Company koncert továbbra is védettségi igazolványhoz kötött!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE

A kvantumbiológia egyetemi oktatásba és kutatásba történő integrálásában világszinten úttörő szerepet vállal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – jelentették be a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A most formálódó új tudományterület hétköznapi gondolkodással szinte felfoghatatlan lehetőségeket tartogat, többek között az eddig rejtett élettani folyamatok megértése, a betegségek okainak feltárása és az egészséges élelmiszerek előállítása terén.

Zöldfelületek - Van hová fejlődni

Országosan kevés a zöldfelületekre vonatkozó statisztika, pedig számos uniós irányelv és stratégia kapcsolódik ezekhez az információkhoz. Ezért egy kutatás keretén belül szakemberek igyekeztek összegyűjteni azokat az adatokat, amelyekből kiderül, mennyire zöld az ország.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Megdöbbentő eredményeket hozott a mikroműanyag-kutatás

Műszálas ruhákból egy mosáskor akár 70 ezer szemcse is bekerülhet a szennyvízbe, majd onnan a folyóba. A Szegedi Tudományegyetemen harmadik éve kutatják, mennyi mikroműanyag található a Tiszában. Nincs jó hírünk: egyre több.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.