Back to top

Burgonyából főznek helyi sörkülönlegességet Dél-Olaszországban

Kalábriában, az olasz csizma orrában házi, eredetvédett burgonyasört főznek. A négyezer fős Sant'Eufemia d'Aspromonte körzetében sok a burgonyatermesztő és a közelben sörfőzde is üzemel, őket hozta össze az ötletgazda Domenico Rosinato.

Lakóhelyén, Sant'Eufemia d'Aspromontéban sokféle burgonyából készült terméket állítanak elő, és jó néhány éve azon dolgoznak a helyiek, hogy értékesebbé tegyék ezt a kultúrát, de nem jártak sikerrel. Erről jutott eszébe, hogy sörfőzéshez kellene használni a gumókat, nyilatkozta a FreshPlazának a feltaláló, Domenico Rosinato. Az ötlet megvalósításához először mezőgazdasági vállalkozót keresett, hogy legyen alapanyag a kísérletezéshez. Iolanda Maria Arimare szállította a gumókat közvetlenül az Aspromonte melletti termőföldjéről.

A sör is a sárga húsú, különösen lisztes burgonyáról kapta a nevét, ami a környék jellegzetes, eredetvédett terméke,

és megcélozta a legmagasabb, országos eredetvédelmet is. Széles termékpályát akarnak kialakítani ebből az alapanyagból készült élelmiszerekből.

Dél-Olaszországban már születtek helyi sörkülönlegességek, mint a Nerello szőlőfajtával vagy bergamottal ízesített sörök.

A sörfőző és az ötletgazda
A sörfőző és az ötletgazda
Fotó: reggiotoday.it
A Pasta Gialla sör 100%-ban Sant'Eufemia d'Aspromontéban készül, és ezzel is arra kívánják ösztönözni a helyi termelőket, hogy célzott marketingkampányt indítsanak, ugyanis a körzet inkább azzal szerepel a hírekben, hogy milyen nehéz vállalkozást indítani és hogy maffiózók élnek ott.

A sör receptjét Ferdinando Polito, a Birrificio Reggino helyi sörfőzde vezetője alkotta meg, és egy könnyed, lágy, nőies italt készített.

Az 5% alkoholtartalmú sör lágysága a burgonya cukortartalmából ered, és jól ellensúlyozza a komlótól származó, közepes kesernyésséget. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it/reggiotoday.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Championátus döntő 2021

Szilvásváradon került megrendezésre a díjlovagló championátus döntője és a fiatal lovak championátusa. A szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban gyönyörű őszi időjárás mellett, az európai színvonalú arénában verse-nyezhettek a lovasok.

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Kevesebb burgonya termett Európa nagyjainál

Szándékosan visszavettek a termőterületből a nagy északnyugat-európai burgonyatermesztő országokban, ellenben – mivel jobb termést takarítottak be, mint tavaly – a betárolt burgonya mennyisége nem lett arányosan kevesebb.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

A műtrágyadrágulás okai

A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét 2021-es év gazdaságára, a lezárások utáni gazdaságélénkítő intézkedések világszerte erősítik az inflációt. Azonban nem csak emiatt emelkedett nagymértékben a műtrágya ára. A Kertészek évzáró konferenciáján Jonas Wagner, a belga Anorel műtrágyagyártó exportmenedzsere több más okot is felsorolt.

Ukrajna gabonaexportja a csúcson van

Ukrajna a 2021 július – 2022 júniusi szezonban eddig csaknem 24,8 millió tonna gabonát exportált, 18%-kal többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, ami akkor 21 millió tonna volt - derült ki az ukrán mezőgazdasági minisztérium pénteki adataiból.

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?