Lakóhelyén, Sant’Eufemia d’Aspromontéban sokféle burgonyából készült terméket állítanak elő, és jó néhány éve azon dolgoznak a helyiek, hogy értékesebbé tegyék ezt a kultúrát, de nem jártak sikerrel. Erről jutott eszébe, hogy sörfőzéshez kellene használni a gumókat, nyilatkozta a FreshPlazának a feltaláló, Domenico Rosinato. Az ötlet megvalósításához először mezőgazdasági vállalkozót keresett, hogy legyen alapanyag a kísérletezéshez. Iolanda Maria Arimare szállította a gumókat közvetlenül az Aspromonte melletti termőföldjéről.
A sör is a sárga húsú, különösen lisztes burgonyáról kapta a nevét, ami a környék jellegzetes, eredetvédett terméke,
és megcélozta a legmagasabb, országos eredetvédelmet is. Széles termékpályát akarnak kialakítani ebből az alapanyagból készült élelmiszerekből.
A Pasta Gialla sör 100%-ban Sant’Eufemia d’Aspromontéban készül, és ezzel is arra kívánják ösztönözni a helyi termelőket, hogy célzott marketingkampányt indítsanak, ugyanis a körzet inkább azzal szerepel a hírekben, hogy milyen nehéz vállalkozást indítani és hogy maffiózók élnek ott.
A sör receptjét Ferdinando Polito, a Birrificio Reggino helyi sörfőzde vezetője alkotta meg, és egy könnyed, lágy, nőies italt készített.
Az 5% alkoholtartalmú sör lágysága a burgonya cukortartalmából ered, és jól ellensúlyozza a komlótól származó, közepes kesernyésséget.