Back to top

Megnyílt a KÁN!

Október 1-jén megnyitotta kapuit a KÁN Egyetemi Napok! A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rendezésében és a Magyar Mezőgazdaság kiadó társszervezésében létrejött rendezvény immár a Dunántúl legnagyobb agráreseményévé vált. A MATE Kaposvári Campus Fedeles Lovardájában a látogatók mellett több mint 1000 diák vett részt a megnyitón, amelyet Semjén Zsolt nyitott meg.

MMG - Megnyílt a KÁN!

Fotó: Csatlós Norbert
Idén 14. alkalommal, azonban KÁN Egyetemi Napok néven először lett a nagy hagyományokkal bíró esemény megrendezve, amely október 3-ig 100 kiállítóval, továbbá 7 szakmai eseménnyel, például szakmai konferenciákkal, fajtabemutatókkal és közönségprogramokkal várja a kilátogatókat. Az eddig Kaposvári Állattenyésztési Napok néven futott rendezvény nemcsak nevében, de helyszínben és tematikájában is megújult:

az állattenyésztési szakmai programok mellett a szervezők főként a generációváltásra helyezik a hangsúlyt – a MATE Udvarban a jövő fiataljaival kívánják megismertetni az agráriumot és az abban rejlő lehetőségeket.

A megnyitót Gyuricza Csaba, a MATE rektora nyitotta meg, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy az utóbbi időszakban egymást követik az országban az agrárrendezvények, amelyek a vidéki életre hívják fel a figyelmet. De nemcsak figyelemfelhívásra, fejlesztésre is szüksége van a vidéknek, amit a kormány eddig soha nem látott összegű pályázati forrásokkal támogat. Azonban a források mellett az agrárium fejlesztéséhez megfelelő szakmai tudásra is szükség van, ezért idén a KÁN Egyetemi Napok kiemelt témája a generációváltás lett.

– A jövő generációjának átgondolt, megreformált agrár-felsőoktatásra van szüksége, ez lehet a garancia arra, hogy olyan szakképzett kollégák kerüljenek ki a pályára, akik a jövő agráriumának alappillérei lesznek.

Ezért szeretnénk a KÁN Egyetemi Napok ideje alatt megismertetni a középiskolai hallgatókkal a MATE felsőoktatási struktúráját, és az abban rejlő lehetőségeket – fogalmazott Gyuricza Csaba.

Fotó: Csatlós Norbert
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes biztos hivatásnak titulálta az agráriumot, hiszen „az embereknek mindig szüksége lesz élelmiszerre”. Megemlítette Magyarország agrárország voltát, ezért

napjainkban is fontos, hogy élelmiszer szempontjából is önellátó ország legyünk.

Kiemelte a vidék megtartóerejét, amit a kormány egyebek mellett az agrártámogatásokkal szeretne biztosítani, valamint munkahelyeket létesíteni a vidéki emberek számára. Semjén Zsolt azt is ismertette, hogy a kormány olyan politikát folytat, amely lehetővé teszi, hogy a vidék a magyar agráriumnak köszönhetően munkaerő-megtartó lehessen. Végezetül kitért az éppen zajló vadászati világkiállításra és a vadhúsra is, részletezte annak egészséges, bio jellegű voltát, amit a kormány a későbbiekben be kíván iktatni a hazai közétkeztetésbe.

Fotó: Csatlós Norbert
Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke megköszönte az állattenyésztők munkáját, akiknek köszönhetően folyamatosan minőségi élelmiszerek kerültek a családok asztalaira. Kiemelte a hazai haszonállat-állomány minőségét, ami egyebek mellett az állattenyésztési ágazatot támogató, nagymértékű forrásoknak köszönhető;

ezen támogatások révén nemcsak most, a közeljövőben is nemzetközi szinten lehet a magyar állattenyésztés.

A MÁSZ elnöke a generációváltásról is szólt, mely „akkor is bekövetkezik, ha nem akarjuk. Tehát jobb felkészüli rá”. Ehhez azonban a diákoknak minőségi oktatásra van szüksége, ami hosszú távon komoly befektetést jelent az agrárium, azon belül az állattenyésztés számára. A létrehozott jelentős agrártámogatási források, valamint az átalakított agrároktatás együttesen még eredményesebbé teszik az ágazatot.

Süle Katalin, a NAK alelnöke szintén a generációváltás támogatását hangoztatta.

– A kamara tagjainak jelentős része már átadná a stafétabotot a jövő gazdászainak, azonban sok esetben a megfelelő szaktudás híján, ez nem lehetséges. Hozzátette, állattenyésztés és minőségi hazai élelmiszerek nélkül nincs piacképes gazdaság.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő az agrárium szuverenitásáról és önbecsüléséről beszélt. Megemlítette, hogy a rendszerváltás során vesztes ágazatként került ki az agrárium, napjainkban viszont Európa harmadik leginnovatívabb ágazatává vált.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta, a megyeszékhely a Dunántúl legnagyobb agrár- élelmiszeripari központja kíván lenni, amit a KÁN Egyetemi Napok és az itt megjelenő diákok csak megerősítenek.

Fotó: Csatlós Norbert

A megnyitó során a Kaposvári Egyetemi Campus Lovasakadémiáján nevelkedett Bence Balázsnak, a Lovas Világjátékok legelőkelőbb eredményét, 10. helyezést elérő, a junior Európa-bajnokságon aranyérmes lovastornásznak és Villányi Krisztina edzőnek Gyuricza Csaba, a MATE rektora átadta az elismerő kitüntetéseket.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! Az esti Bagossy Brothers Company koncert továbbra is védettségi igazolványhoz kötött!

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Madárinfluenza miatt felszámoltak egy tenyészpulyka állományt Békés megyében

Madárinfluenza vírusát mutatták ki egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében azonnal megkezdték a telep felszámolását - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

Tejelő tehenészet fejlesztése Földesen

Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.

Vajon jogos-e a klímaszorongás?

Egyesek szerint az utolsó órában vagyunk, talán már azon is túl, mások világszintű pánikkeltésnek gondolják Földünk klímaváltozását. Kutatások szerint a mezőgazdasági tevékenység ennek a folyamatnak a katalizátora, és hamarosan mediterránná, két évszakossá válik hazánk időjárása. Hogy mi ebből az igazság? Megtudhatják az MMG Direkt legújabb adásából.