0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Minnesotai törpemalac és a többiek – Egyszerű, természetes, fenntartható

Kezdetben törpemalacokat vásárolt, mivel kizárólag szabadtartásban gondolkodik, és a területe csak erre elég. Elege lett a "modern" világból. A feleségét pedig arra kérte, adjon neki öt évet, hogy bebizonyítsa: ez működőképes alternatíva lehet.

Hogyan került néhány minnesotai törpemalac és egy Ausztriában dolgozó pár „vissza” az Alföldre?

„Ültünk Ritával egy osztrák társasház erkélyén, ittuk az osztrák bort, ettük az osztrák sajtot, és azt mondtam: hát, hülyék vagyunk mi?” Valahogy így kezdődött a hajósi Geiger Attila életének új, jelenleg is tartó fejezete, amiben ő már nem vendégmunkás, nem alkalmazott, de nem is a fogyasztói társadalom tipikus tagja.

Az Alföldön, Bács-Kiskun megye déli részén, Hajóson nevelkedett. Édesapja sertéstartással is foglalkozott, amíg a nagyipar ki nem szorította a piacról. Geiger Attila mérnök-informatikusként végzett és Pécsett vásárolt lakást, majd a devizahitelek bedőlése és a 2008–11-es gazdasági válság miatti pénzügyi gondokból külföldi munkavállalással próbált kilábalni. Bár a feleségével együtt jól kerestek és félretenni is sikerült valamennyit, úgy érezték, hogy az akcentusuk miatt mindig idegenek maradnak a szomszédos országban.

Attila gyermekkori élményeinek és felnőtt élete során szerzett tapasztalatainak is szerepe volt abban, hogy két éve úgy döntött: amennyire lehet, kivonja magát a negatívan értékelt globális folyamatokból, sőt, a maga szintjén megteszi ellenük, amit megtehet.

Elege lett a bolti ételből, a túlpörgetett fogyasztásból, abból, amit a környezetszennyezésről, túlnépesedésről, klímaválságról olvasott. Megpróbál egyszerűbben, természetesebben, önfenntartóbb módon élni. A feleségét pedig arra kérte, adjon neki öt évet, hogy bebizonyítsa: ez működőképes alternatíva lehet.minnesotai törpemalac

Eladták az ingatlanjaikat és visszatértek Hajósra. Építkezésbe fogtak, és vettek egy régi házat udvarral, legelővel, kaszálóval, ahol Attila állattartásba kezdett. Húst és tejet már egyáltalán nem vásárolnak. A zöldség és a gyümölcs nem sikerül mindig egyformán, de vidéken sok mindent csereberélnek az emberek.

A minnesotai törpemalac nem felejt

Kezdetben törpemalacokat vásárolt, mivel kizárólag szabadtartásban gondolkodik, és a területe csak erre elég. A törpemalacok emellett hobbiállatként is egyre kelendőbbek, mivel elképesztően okosak.

Szerinte egy kecske néhány hónap alatt elfelejti, hogy injekciót kapott a gazdától, de egy minnesotai sosem bocsát meg efféle atrocitást.

Törpemalacnak vagy törpe sertésnek a házi sertés legkisebb méretű fajtáit nevezzük. Napjainkra közkedvelt társállattá váltak. A legkisebb fajták hossza 65, magasságuk 25 centiméter körüli. A hímek nagyobbak a nőstényeknél, agyaruk megnő. A színük legtöbbször fekete, szürke, de fehér, tarka és más színek is előfordulnak. Csoportos élőlények, és a testtartáson kívül a gyakori, élénk hangjelzések biztosítják közöttük a kommunikációt. Látásuk gyenge, de hallásuk és szaglásuk kiváló. Mindenevők.

A kocák 21 naponta ivarzanak, és olyankor kiszámíthatatlanul, olykor agresszíven viselkednek. Egész évben párosodhatnak, és ha csak a gazda nem akarja őket túlterhelni, kétszer fialnak. A vemhesség csaknem négy hónapig tart. Ottjártunk előtti éjszaka tíz kismalacot fialt a Rosie nevű koca, majd a délelőtt folyamán még egyet.

Gazdája tapasztalata, hogy nem szabad a vemhes kocákat túletetni, mert abból nehéz és kockázatos vajúdás lehet.

Ő csak az utolsó hónapban, különösen az utolsó két hétben táplálja jobban a kocákat, ezzel biztosítva a megfelelő laktációt. Az újszülött malacok néhány nap alatt kiválasztják és kiharcolják a saját emlőjüket az anyán, amihez azután az elválasztásig ragaszkodnak.

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: