Back to top

A nagyobb pénz nagyobb felelősséggel jár

Hogyan kell hatékonyan elkölteni a KAP második pillérének forrásait? Erre keresték a választ a KÁN Egyetemi Napok vidékfejlesztési fórumának résztvevői.

2021–2027 között a KAP második pillérének keretéhez 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a Magyar Kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg a gazdáknak. Ez több, mint amit 2013–2020 között összesen elköltöttünk az EMVA-ból (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap). Az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. Hogyan kell hatékonyan elkölteni ezeket a forrásokat, mert a nagyobb pénz nagyobb felelősséggel is jár? Erre keresték a választ a KÁN Egyetemi Napok vidékfejlesztési fórumának résztvevői.

Fotó: Csatlós Norbert

Meg kell fogalmazni azokat a fajsúlyos kérdéseket, amelyekre okos és célirányos válaszokat kell adni – ezzel a céllal ültek le nyilvános beszélgetésre a vidék fejlesztését komolyan gondoló politikusok, Lázár János és Stumpf István kormánybiztosok, az agrárgazdaság szakember-utánpótlásáért felelős Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba és a termelők képviseletében Molnár István, az Agrár Béta Kft. ügyvezető igazgatója, a fórumot Török Zoltán, az Agrárközösség Kft. ügyvezető igazgatója vezette.

A fórum felvezetőjeként Kapronczai István agrárszakértő számos kérdést olyan vetett fel, amelyeket a következő KAP-ciklusban meg kell válaszolnunk. Miként hozható összhangba az ágazat felvevő képessége a rendelkezésre álló forrásokkal? Mely termékpályák kapjanak prioritást a fejlesztések során? Felkészült-e az intézményrendszerünk ekkora pénz elköltésére?

A beszélgetés konklúziójaként elmondható, hogy az elkövetkező KAP-ciklus forrásainak – amelyhez a II. pillér 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás társul – ésszerű elköltéséhez termékpályákat, vagyis termelő gazdaságokat és feldolgozókat is támogatni kell.

Ki kell választani azokat a stratégiai ágazatokat, amelyekben nemzetközileg is versenyképes lehet a termékpálya (ilyen például a baromfi, a hajtatott zöldség és gyümölcs, a sertés és a tej). Ezekben az ágazatokban elsősorban a nagyüzemi termelést kell elősegíteni, míg az úgynevezett réspiacokat, amely hazai viszonylatban fontos termékpályát jelent, a kisebb termelőknek és feldolgozóknak kell kiszolgálniuk.

A résztvevők egyetértettek abban is, hogy szükség van olyan agrárképzésre, amely olyan szakmunkásokat, technikusokat és agrármérnököket képez, akik képesek megfelelni a jövő kihívásainak. Azzal pedig minden résztvevő egyetértett, hogy a megújuló agrárszakképzés – élén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel – ennek a letéteményese.

Fotó: Csatlós Norbert

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! Az esti Bagossy Brothers Company koncert továbbra is védettségi igazolványhoz kötött!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A növényi élet és a hőmérséklet

A növények is válaszolnak a környezeti hatásokra, mindenekelőtt a gravitációra és a fényre, ezek irányítják a főtengelyük elhelyezkedését – noha vannak kivételek, mint a vízszintesen is növekedő gyökerek és hajtások. A fényt a zöld színtestek elnyelik, és összekapcsolják a különböző fotokémiai történésekkel.

Segítség az eredményes pályázatbenyújtáshoz

Az Agrárminisztérium az előző évekhez hasonlóan, 2022-ben is segítséget kíván nyújtani az agrárágazati, illetve a környezet- és természetvédelmi civil szervezeteknek, hogy szakmai, valamint a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektjeik megvalósításához vissza nem térítendő támogatásban részesülhessenek.

Karácsonyfából jó minőségű komposzt

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünk

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Pályázat az agrárágazati civil szervezeteknek

Hatvan millió forint keretösszeggel hirdet pályázatot agrárágazati civil szervezeteknek az Agrárminisztérium. A szaktárca 2022-ben is segítséget nyújt az idei évben tervezett szakmai, a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektet megvalósításához.

A szankciók miatt visszafogja termelését a Yara érdekeltségébe tartozó Belaruskali

A Belarusszal szembeni szankciók miatt a Yara kénytelen visszafogni az ottani káliumműtrágya-gyártását, ugyanakkor nem hagy fel a munkavédelmi és emberjogi aktivitásával, tette közzé legfrissebb sajtóközleményében a műtrágyapiac egyik meghatározó globális szereplője.

Harmadával csökkenti az állatállományt Hollandia

A környezet kímélése érdekében Hollandiában olyan programot dolgoztak ki, amelytől azt várják, hogy harmadával csökkenjen a gazdaságokban tenyésztett állatok száma.