0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

PLF – konferencia a precíziós állattenyésztésről

Kétévente rendezi meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa a precíziós állattenyésztési (Precision Livestock Farming) konferenciát, hogy áttekintsék mindazokat a trendeket, fejlesztéseket, digitális technológiákat, amelyeket a gazdálkodók az állattenyésztésben alkalmazhatnak.

A digitális technológiák nem csak a szántóföldi növénytermesztést, hanem az állattenyésztők munkáját is megkönnyíthetik. Ehhez azonban növelni kell a gazdák digitális kompetenciáját. Egyebek mellett erről beszélt előadásában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a Digitális Agrár Stratégia eddigi eredményeit és fejlesztési irányait bemutató előadásában.

Kiemelte, hogy elkészültek a Digitális Agrár Akadémia tananyagai, amelyek jó alapot adnak a további tananyagfejlesztésnek, elkészült a Digitális Termelői Piac, amelynek fejlesztésében az országos és határon túli kiterjesztés a cél, az elmúlt időszakban meghatározott és előkészített közigazgatási projekteket el kell indítani, és be kell indítani az ágazati adatgazdálkodást. Végül kitért arra, hogy

az agrárgazdaság stratégiai szerepére tekintettel össze kell állítani egy agrár kiberbiztonsági akciótervet is.

Ezután a MATE és az Állatorvostudományi Egyetem két kutatója, a precíziós eszközök – elsősorban a bendő bolus – alkalmazásával folytatott kutatásaikat ismertették. Egyebek mellett azt, hogy ez a precíziós eszköz hogyan alkalmazható szarvasmarháknál az ellés, illetve az ivarzás előrejelzésére.

A precíziós eszközök a takarmánygyártásban is felhasználhatók. Vannak olyan úgynevezett gyorsvizsgálati módszerek, amelyek a gyártási folyamat során, amennyiben az alapanyagok valamely beltartalmi paramétere megváltozik, azonnal be lehet avatkozni az állandó takarmányminőségérdekében.

A tanácskozás végén két olyan úgynevezett pilot-projektet ismerhettek meg a résztvevők, amelyekben hazai agrár-, számítástechnikai és mérnök szakemberek közösen big data alapú rendszereket fejlesztenek állattenyésztési célra.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! Az esti Bagossy Brothers Company koncert továbbra is védettségi igazolványhoz kötött!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu