Back to top

Falatnyi különbség döntött a KÁN Főzőversenyen

Megkezdődött a KÁN Egyetemi Napok második, családi napja. Október 2-án kezdetét vette a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok az Élményligetben. A megnyitó a MATE Udvarban zajlott, ahol a zsűri mellett a 10 főzőcsapatot is köszöntötték.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte a vadételek egészséges voltát, hiszen ásványianyag-tartalmuk mellett kevés zsírt tartalmaznak, igazi bioélelmiszerek. Mégis, Magyarországon az éves vadhúsfogyasztása évek óta 35-40 dkg/fő körül stagnál, ami kifejezetten alacsonynak számít az unió más tagországaihoz képest.

Fotó: Csatlós Norbert

A rektor kiemelte Somogyország nagyvadban gazdag területeit, ami remek alapanyagot teremt a vadgasztronómiának. Kiemelte a főzőverseny két célját, egyfelől a vadhúsfogyasztás népszerűsítését, másrészt a vadgasztronómia széles palettájára kívánják felhívni a figyelmet, ugyanis nem csak vadpörköltet lehet tálalni a családi asztalra.

Fotó: Csatlós Norbert

Fotó: Csatlós Norbert
Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei titkára, a főzőverseny zsűritagja elmondta, immár 11. alkalommal lett megrendezve a főzőverseny-rendezvénysorozat. Korábban csak a média képviselői vettek részt a versenyen, most azonban kibővült MATE-csapatokkal és a Somogyi Vadászkamara csapatával is. Végezetül megemlítette, évről évre egyre színvonalasabb ételek kerültek a tányérra, és ezt a tendenciát reméli az ide versenytől is.

Vári Dávid séf, a zsűri elnöke némi útmutatást adott a versenyzőknek.

A szarvashús-alapanyag kapcsán elmondta, a titok: „kevés idő, magas hő!”, és a csapatok ne felejtsék el eleget pihentetni a húsokat.

A zsűrizés kritériumait is érintette: az első a „konyhában”, munkalapon való rend és tisztaság fenntartása; a csapatok tagjai között csapatmunka gördülékenysége; és nem utolsósorban a tálalás kinézete, kompozíciója.

Fotó: Csatlós Norbert

A csapatok nekiálltak a főzésnek, és csak ügyességükön és kreativitásukon múlik, milyen vadgasztronómiai különlegességgel kápráztatják el a zsűrit.

Fotó: Csatlós Norbert
Eredményhirdetéskor Vári Dávid „fantasztikusnak” értékelte az ételeket. Összesen két és félóra elkészítési idő állt a csapatok rendelkezésére, amit „rengetegnek” ítélt a séf:

„Szinte bármilyen vadétel elkészíthető ennyi idő alatt, mégis több csapat inkább a biztosra ment, és pörköltet készített”.

Szoros eredmény született a zsűri értékelése alapján, stílusosan azt is mondhatnánk, falatnyi különbségek döntöttek. A III. helyen végül a vadas ragut készítő Aranyosok(k) csapata végzett, II. lett a Most Médiacsoport tejföllel, gnocchi-val tálalt pörköltje, míg az I. helyezést az OMVK Somogy megyei Vadászhölgy Klub csapata (Fenyvesi Istvánné, Kemenszky Kinga, Dr. Csizmadiáné Dr. Dóczi Zsuzsanna) vitte el fokhagymás tejben áztatott, szarvasgombás velővel töltött, kirántott szarvascombjával, amit zelleres burgonyapürével és házi savanyúsággal tálaltak. Vári Dávid a díjátadó végén elmondta, akik idén nem nyertek, ne búsuljanak, jövőre újra fel lehet venni a fakanalat!

Fotó: Csatlós Norbert

Az eredményhirdetésen további két különdíjat is kiosztottak. A MATE Udvar legszebb standja címet az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kapta, míg a leginnovatívabb stand címet az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet érdemelte ki.

Fotó: Csatlós Norbert

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Debrecen zöld koronája

Kevesen tudják, de Debrecen környékének erdősültsége vetekszik a Sopron környéki területekével. A cívisvárosi és a megyeszékhelyet körülölelő erdőkről írt könyvet Gencsi Zoltán okleveles erdőmérnök. A Debreceni Erdőskönyv a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. kiadásában jelent meg.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Festetics-kastély madárállományát

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.