Back to top

Kínában Covid-os kivit hívtak vissza a boltokból

Augusztusban Covid-fertőzött kivit találtak egy kínai nagybani piacon, és visszahívták a szállítmányt a szupermarketekből. Az új-zélandi exportőr új biztonsági intézkedések után folytatja a szállítást.

Az új-zélandi kiviexportőr, a Zespri a pozitív teszt után vészhelyzet kezelési tervet adott ki, aminek a segítségével folyamatos marad a szállítás Kínába. A cég ügyvezetője, Dan Mathieson nyilatkozatban ismerte el, hogy az augusztusban Covid-fertőzöttnek bizonyult kivi az ő szállítmányukból származik, viszont minden újabb vizsgálat negatív eredménnyel zárult. Együttműködnek a hatóságokkal az eset után, és ez marad az egyetlen vírusos tétel, hangsúlyozta az ügyvezető.

Minden megelőző és újabb Covid-teszt negatív volt, ezért a megszokott ütemben folytatják a szállításokat.

Minden Kínába irányuló szállítmányt a sztenderd protokoll alapján kezelnek, beleértve a Covid-tesztet is, valamint további fertőtlenítés történik a nagyobb biztonság érdekében. Minden eddigi kínai szállítmányt is így kezeltek.

Rövid távú hatást vár a cég a bejelentéstől, de biztató, hogy a kínai vásárlók továbbra is megbízhatónak tekintik a Zespri áruját.

Fotó: Pixabay
Mint a kínai piacfelügyeleti hatóság és az egészségügyi központ tájékoztatásából kiderült, a Hofej (Anhuj tartomány) egyik nagybani piacán, rutinszerű Covid-teszten akadt fenn az új-zélandi kivi. A gyümölcsöt még májusban csomagolták az ország kivitermesztésének központjában, és augusztus 16-án indították útnak Taurangából.

Amikor megérkezett Kínába, ismét tesztelte a szállítmányt a kínai vámhatóság és a Zespri, valamint újabb fertőtlenítésen esett át a kínai vámprotokoll szerint.

A koronavírus-járvány kezdete óta minden fogadó ország hatósági intézkedésit szigorúan betartva kezeli a kiviszállítmányokat a Zespri, hangsúlyozta Dan Mathieson.

A kínai hatóságok aktívan keresik a Covid-fertőzés lehetséges útvonalait, ahol újra behurcolhatják a vírust az országba. Ugyanakkor a Zespri elismert márka ott is, különösen az élelmiszer-biztonság szempontjából.

Élelmiszer-marketing szakértők szerint a cég hatékony választ adott a problémára: gyorsan cselekedett és komolyan vette a bejelentést.

Fotó: Pixabay

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Championátus döntő 2021

Szilvásváradon került megrendezésre a díjlovagló championátus döntője és a fiatal lovak championátusa. A szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban gyönyörű őszi időjárás mellett, az európai színvonalú arénában verse-nyezhettek a lovasok.

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.

Megfertőződtek az antwerpeni állatkert vízilovai

Koronavírusos az antwerpeni állatkert két vízilova. Az állatok jól vannak, csak az orruk folyik, jelenleg karanténban vannak - írja a BBC hírportálja.

Madárinfluenza: további enyhítések Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A madárinfluenza járvány lassú, döntően védőkörzeten belüli terjedésének köszönhetően további enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén is.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.