Back to top

Lovasprogramok a tenyésztés jegyében

Ritkán adódik, hogy egy tenyészszemle, egy ménvizsga szórakoztató programmá váljon. Azonban köztudomású, hogy Kaposvár, a Pannon Lovas Akadémia a hazai lovassportélet egyik fellegvára, vagyis itt minden, ami a lovakkal kapcsolatos, az a laikus közönség figyelmére is számot tarthat.

Már a KÁN Egyetemi Napok ünnepélyes megnyitója is más, ha a fedeles lovardában a színpaddal szemben feláll vagy tíz fogat és még néhány sportlovat is felvezetnek. Az impozáns látványt csak fokozza, hogy itt a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület tenyészszemléjére érkezett fogatok álltak fel díszszerszámban.

Fotó: Csatlós Norbert

Ezek közül az állatok közül kerültek ki a tenyészszemle sztárjai is. Az egyesület 14 tenyésztővel, 17 magyar hidegvérű tenyészménnel, 14 magyar hidegvérű tenyészkancával, illetve 2 szopós csikóval vett részt a KÁN-on. A szakmai bírálatot Dr. Pataki Balázs, Dr. Oláh János, Simon Gábor, Szakál Endre és Kassanin Milán végezték el.

A kancák versenyében megosztott 3. helyezett lett 3113 Móni, fekete színű magyar hidegvérű kanca. Tenyésztője, tulajdnosa és kiállítója a pápai Gyurkovics László András. Ugyancsak megosztott 3. helyezést ért el 2848 Diadém, pej színű magyar hidegvérű kanca, csikójával. Tenyésztője a zalalövői Horváth László. Tulajdonosa és kiállítója a MATE Kaposvári Campus.

A versenyben 2. helyezett kanca a pejderes színű 3041 Mirza lett. Tenyésztője: a karádi Kreka, tulajdonosa és kiállítója Varga József Magyarszékről.

Az 1 helyen is megosztott díjat osztott ki a zsűri. Döntésük értelmében a fekete színű 2805 Regina, valamint a fekete színű 2089 Rózsa, lett a csikójával. Mindkét kanca tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója: Bisztricz Lajos Hobolról.

Fotó: Csatlós Norbert

A ménbírálat során is két harmadik helyezettet hirdettek. A sárga színű Agostyán-203 Luxor (Tenyésztője: Mátyás István, Tata-Agostyán. Tulajdonos és kiállító: Cseprekál István, Ráckeresztúr.). és a fekete színű 6090 Adorjánháza-211 Herceg (Tenyésztője: Kovács Dániel, Adorjánháza. Tulajdonos és kiállító: Abai Sándor, Hosszúhetény.) lettek harmadikok.

A 2. helyet a fekete színű 5955 Bőszénfa-163 Ámornak ítélték. Az állat tenyésztője a Kaposvári Egyetem, tulajdonosa és kiállítója a MATE Kaposvári Campus.

A mének szemléjében 1. helyezett a szürke színű 5699 Segesd-162 Matyi lett, tenyésztője a segesdi Gábor János, tulajdonosa és kiállítója a nagykátai Árvai Ágoston.

A Nagydíjat ugyancsak egy egyetemi tenyésztésű és tulajdonú mén, a pej színű 5954 Bőszénfa-159 Merész lett.

Fotó: Csatlós Norbert

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület különdíjban részesített tenyésztőket.

Nagy Ferenc tiszaföldvári tenyésztőt a magyar hidegvérű ötös ménfogat színvonalas bemutatásáért.

Gyurkovics László pápai tenyésztőt a magyar hidegvérű ötös kancafogat színvonalas bemutatásáért. Zsiga Lajos göllei tenyésztőt a sárga színű 3111 Gölle Csókos és a pej 3111 Vilma saját tenyésztésű magyar hidegvérű kancák bemutatásáért.

Növényi Norbert rózsafai tenyésztőt a feketederes 607 Adorjánháza-455 Botond magyar hidegvérű mén bemutatásáért. (Tenyésztője: Kovács Dániel, Adorjánháza. Tulajdonos és kiállító: Növényi Norbert és Növényi Norbert Normann Rózsafa.)

Csernyi János kaposvári tenyésztőt a sárga színű 6233 Sellye-15 Tamburás magyar hidegvérű mén bemutatásáért. (Tenyésztője: Petkó Sándor, Sellye. Tulajdonos és kiállító: Csernyi János, Kaposvár).

Fotó: Csatlós Norbert

Stocker Ferenc pilisvörösvári tenyésztőt a sárga színű 6574 Ceglédbercel-342 Szilaj és az ugyancsak sárga magyar hidegvérű mén bemutatásáért. (Tenyésztője: Túri Norbert, Csongrád. Tulajdonos és kiállító: Stocker Ferenc, Pilisvörösvár.)

Jáger József kunadacsi tenyésztőt a fekete 6569 Iharos-223 Vitéz magyar hidegvérű mén bemutatásáért. (Tenyésztője: Beke László, Iharos. Tulajdonos és kiállító: Jáger József, Kunadacs.)

Különdíjat kapott a nagyrécsei Green Agro Island Kft. a sárga színű 3008 Menyasszony nevű kanca bemutatásáért. (Tenyésztője: Marton Edit, Adorjánháza. Tulajdonos és kiállító: Green Agro Island Kft., Nagyrécse).

Fotó: Csatlós Norbert

A tenyészszemlét természetesen az értő közönség élvezte a legjobban, ám a lovasprogram során fogatok felvonulása alatt mindenki megcsodálhatta a díszszerszámokat, a különböző fogatolási módokat, a nyak-, illetve szügyhámot, vagy épp e nagytestű állatot tértölelő mozgását, gyönyörű ügetését, bár e sorok szerzője azt élvezte a legjobban, amikor a lovardából kifelé hajtva az egyik fogat „sietősen” ügetés helyett vágtára váltva viharzott ki a csarnokból.

A lovasprogramok sorát gazdagította természetesen a Pannon Lovas Akadémia lovastornászainak bemutatója is.

Fotó: Csatlós Norbert

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szenzációs eredmény

A hollandiai Ermelóban tartott távlovas világbajnokságon végül csak egy párosunk vett részt, Szösz Letícia és lova, Koheilan Szilaj. Ők viszont a nagyon rangos 12. helyen végeztek.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Az utolsó előfutamok

Szeptember közepére Lendván, Gyenesdiáson, Sarkadon, és utolsóként Heves-Alatkán is lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai, így összeállt a budapesti Hősök terén rendezett fináléra hivatalos településeknek és lovasoknak a csapata.

Érzéketlenítsünk, hogy a ló ne legyen ijedős

Prédaállatokként a lovak természetben való túlélését az biztosította, hogy a környezetre nagyfokú érzékenységgel reagáltak, vagyis megijedtek. De gondoljunk csak bele, milyen furcsa lenne, ha egy rendőrló elvágtázna egy megzizzenő nejlonzacskó láttán, vagy nem lehetne felvenni az állat lábát.

Jó lóra tettek a patkolókovácsok

A ló tartását, mozgását, közérzetét nagyban befolyásolja a patáira szegecselt patkó, ezért sem mindegy, milyen mester veszi kézbe ezt az érzékeny területet. Van, amikor egy versenyeredmény mögött is felsejlik a kovácsok szaktudása.

Ledér, Kató, Cérna és mások

Furioso, gidrán, nóniusz, lipicai, magyar hidegvérű és más lófajtákat mutattak be a tenyészállat felvezetésen a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen az elkerített zöld gyepen. A közönség a lelátón, illetve a bekerített terület korlátaira támaszkodva figyelte a kecses mozgású állatokat és a program vezetője szavait.

Tetanusz: Leginkább a lovak, juhok, tenger­i­malacok és az ember érzékeny rá

A tetanusz egy spórás baktérium, a Clostridium tetani által kiváltott, az izmok merevgörcsével járó idegrendszeri megbetegedés. Mivel a baktérium csak szigorúan levegőmentes (anaerob) körülmények között képes szaporodni, így a kórkép elsősorban mély sérülésekhez (pl. szúrt sebekhez), vagy kölyökkutyák esetén fogváltáshoz társulva fordulhat elő.

Áldás barcogással

A KÁN egyetemi Napokon 11. alkalommal rendezték meg a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap rendezvénysorozatot, amely idén az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvénye volt. Ennek keretében október 2-án egy vad megáldásán vehettek részt az érdeklődők, de emellett a vadászat valódi jelentőségéről és barcogásról is ismereteket szerezhettek.

Milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

2021 és 27 között a KAP második pillérének keretéhez 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg, így az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. A Kaposvári Kán Egyetemi Napok keretében megtartott Vidékfejlesztési Konferencia több résztvevőjétől azt kérdeztük, milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

Ismét világversenyt rendez az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

2021.október 7-10. között a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának, ahol eddig soha nem látott mezőny, 9 nemzet mintegy 52 fiatal lóval méretteti meg magát - jelentette ki Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója.