Back to top

Másfélszeresére bővíti vasúti szállításait a brit Tesco

A komoly logisztikai nehézségeket okozó kamionsofőr-hiány miatt és környezetvédelmi szempontból döntött úgy Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi lánca, hogy Spanyolországból ezentúl vasúton szállíttatja a zöldséget és a gyümölcsöt. Ebben partnere a spanyol Trasfesa Logistics szállítmányozó vállalat.

A cég ügyvezetője, Ken Murphy a Reutersnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel csökken a légszennyezés és enyhítenek a szállítási nehézségeken. Az utóbbi három hónap nehéz időszak volt, és a Tesco a szoros szállítmányozási kapcsolatai és részletes beszállítási tervei miatt tudta sikerrel venni az akadályt. Időközben elkezdték bővíteni a hűtővagonos gyümölcs- és zöldségszállítást Spanyolországból, hogy biztosabb legyen az ellátás.

A Nagy-Britanniában kialakult kamionsofőr-hiány miatt szeptemberben már több kiskereskedő és olajtársaság jelezte, hogy nehézségei vannak a teljes körű ellátás fenntartásával.

Fotó: Pixabay
A Tesco eddig 65 ezer konténernyi árut szállított vasúton a szigetországba, ezt a mennyiséget 90 ezerre emelnék novemberre vagy decemberre. Az ügyvezető szerint jószerével a Tesco az egyetlen élelmiszer-kereskedő, amelyik komoly nagyságrendben használja a vasutat árufuvarozásra.

Még jobban érzékelteti a terv jelentőségét, hogy a jelenlegi 65 ezer konténer vasúti szállításával 35 millió kilométernyi közúti szállítást váltanak ki.

A spanyol Trasfesa Logistics szeptembertől indította új expressz vasúti fuvarozási szolgáltatását, amivel kezdetben hetente 15 zöldség-gyümölcs rakományt indítanak útnak Valenciából. Az expressz fuvart este 8-ig fogadják, ami lehetővé teszi, hogy aznap szedett terményeket indítsanak útnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...