Back to top

Tenyészállat Díjátadó a KÁN Egyetemi Napokon

A Fedeles Lovardában véget ért az idei Tenyészállat Díjátadó ünnepség. Az eseményen a juh- és kecsketenyésztők, a hidegvérű lótenyésztők és a húsmarhatenyésztők vehették át a díjakat, különdíjakat.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség hagyományosan Kaposváron, a Szent Mihály-napi Juhtenyésztési Fórum alkalmából adja át tenyésztési és tenyésztésszervezési díjait azoknak a juh- és kecsketenyésztőknek, akik az elmúlt években kimagasló szakmai munkát végeztek, és a tenyészállat-kiállításokon aktívan részt vettek. Ezúttal a díjakat Juhász Pál és Kiss György, a szövetség alelnökei, valamint Hajduk Péter, a szövetség ügyvezető igazgatója adták át.

A díjátadón a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 15 tenyészete 12 juhfajtát és 2 kecskefajtát mutatott be 29 csoportban.

A kiállítás juhtenyésztési nagydíját Gyuricza Csaba adta át Holló Mátyás uszódi tenyésztőnek magyar merinó, ile de france és berrichon du cher csoportjaiért.

Fotó: Csatlós Norbert

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetsége különdíjakban is részesítette a tenyésztőket. A Juhtenyésztési különdíjat Teklovicsné Őri Erzsébet szentlászlói tenyésztő kapta blanc du Massif Central és ile de france tenyészállataiért.

A Merinó Fajtacsoport különdíjat Sebők Mihályné törteli tenyésztő kapta magyar merinó csoportjaiért.

A Hús Fajtacsoport különdíjat Stropek László böhönyei tenyésztő kapta berrichon du cher, landschaf merinó és suffolk csoportjaiért.

Az Őshonos Fajtacsoport különdíjat Ivanics Mihály erdősmároki tenyésztő kapta a magyar parlagi kecske csoportjaiért.

Ezután következtek a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület tenyészszemléjének díjazottai. Az egyesület 14 tenyésztővel, 17 magyar hidegvérű tenyészménnel, 14 magyar hidegvérű tenyészkancával, illetve két szopós csikóval vett részt.

Fotó: Csatlós Norbert

A kiállítás hidegvérű lótenyésztési nagydíjat az 5954 Bőszénfa-159 Merész, pej színű magyar hidegvérű mén kapta. Tenyésztője a Kaposvári Egyetem. A díjat Gyuricza Csaba MATE rektor adta át, szalagozta Kassanin Milán, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület ügyvezetője.

A kancabírálat első helyezettje 2089 Rózsa, fekete színű magyar hidegvérű kanca, csikójával. Tenyésztője Bisztricz Lajos.

A ménbírálat első helyezettje pedig 5699 Segesd-162 Matyi, szürke színű magyar hidegvérű mén. Tenyésztője Gábor János, Segesd. Tulajdonos és kiállító: Árvai Ágoston. Mindkét esetben a díjakat Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke adta át. Szalagozta Kassanin Milán, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület ügyvezetője.

Végezetül a húsmarhatenyésztőket díjazták. Itt kizárólag különdíjban részesítették a tenyésztőket Zászlós Tibor és Stefler József közreműködésével. Összesen 19 különdíjat adtak át, többek között a Mezőfalvai Húshasznú Kft.-nek a hereford, Süle Katalinnak a charlolais és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek magyartarka tenyésztési munkájáért.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható! 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Vakcina a borjúhasmenés megelőzésére

Egy német állategészségügyi vállalat, a Boehringer Ingelheim Animal Health piacra dobta az első borjúhasmenés megelőzésére alkalmas vakcinát, a Fencovis-t.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

A Magyartarka fajta jövője lehet, ha a gazdaságok automatizálnak

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon szakmai napot szervezett a robotizált fejés témakörében. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok technikájával, a kapcsolódó takarmányozási kérdésekkel és a tenyésztőket érintő változásokkal ismerkedhettek meg a résztvevő gazdálkodók.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

AgroPV - A napelemek alatti élelmiszertermelés

Aromás fűszernövények és virágok keverékét termesztik egy fotovoltaikus parkban, Görögországban. Spanyolországban az articsóka és a brokkoli közös földterületen osztoznak napelemekkel. Belgiumban paneleket szereltek fel közvetlenül a málna és a cukorrépa ültetvények fölé. Ezek európai példák a mezőgazdaság és az energiatermelési megoldásokra, amely hibrid rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak.