Back to top

Növénytermesztési és –feldolgozási beruházások Mezőhegyesen

Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tanhgazdaság Zrt-nél jelenleg két olyan nagy beruházás zajlik, ami a növénytermesztést, illetve a termés feldolgozását érinti.

MMG - Növénytermesztési és –feldolgozási beruházások Mezőhegyesen

Az úgynevezett gépüzemelési telephelyen nemrég épült új kocsiszín a traktorok, munkagépek elhelyezésére szolgál, most azonban más funkciója van: ide érkeznek az új öntözőberendezés alkatrészei és itt fogják azokat előszerelni.

Isaszegi Norbert az új öntözőrendszer részegységeivel
Isaszegi Norbert az új öntözőrendszer részegységeivel
Fotó: Csatlós Norbert
"Két típusú öntözőberendezések érkeznek ide - mondja Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Ezek lineár öntözőberendezések és center öntözőberendezések és abból is két típus lesz, amin van cornerkar, Tehát a sarokba még külön kinyílik egy végtag, és így kisebb lesz az a terület, ami kimarad a körből egy négyzet alakú tábla esetében. Ez a technológia az, ami tulajdonképpen a 21. századnak megfelelő és előremutató és váltja az itt már meglévő öreg öntözőgépeinket, amelyek ugye lineárok, centerek, tömlős lineárok és csévélődobos öntözőberendezések. Ez egy teljesen más színvonalat képvisel és más technológiát, tehát ez már a jövő.

Az új lineárok száma megegyezik majd a mostanival, azonban a center körforgók száma lényegesen meghaladja a most üzemelők számát.

A gépeket 4 központi szivattyútelep látja majd el vízzel, míg azokat a 3 évtizedes berendezéseket, amelyek idén is öntözték a hibridkukoricavetőmag-táblákat külön-külön szivattyúk látták el. Az új rendszerben azonban lényegesen nagyobb területet és több növény tudnak majd öntözni.

Hibrid kukorica Mezőhegyesen
Hibrid kukorica Mezőhegyesen
Fotó: Csatlós Norbert

Ez nagymértékben függ az időjárástól, de ugye a hibrid kukorica, vetőmag-kukorica az, aminek a termesztése öntözés nélkül elképzelhetetlen. De látva az elmúlt évek időjárási körülményeit – csapadék és hőmérséklet – bármilyen növény tudja gyakorlatilag hasznosítani az öntözőrendszert. Akár a tömegtakarmányok előállítása is. Úgyhogy szándékaink szerint vetőmag-kukoricát, szóját, tömegtakarmányt, lucernát, füvet, silókukoricát is fog az új öntözőrendszer öntözni, hiszen a jelenlegi öntözőrendszerrel 2500 hektár öntözése biztosítható, az új öntözőrendszer pedig egyidejűleg nagyságrendileg közel 4000 hektár tud öntözni, ami hatalmas ugrás - hangsúlyozza Isaszegi Norbert.

Az új öntözőberendezés elemei
Az új öntözőberendezés elemei
Fotó: Csatlós Norbert

A termés egy része raktárba, a hibrid kukorica pedig a vetőmagüzembe kerül. A 70-es években épült üzemben is felújítások, illetve a technológia megújítása zajlik.

Az új technológiától azt várják, hogy mind a hatékonyság, mind az üzem kapacitása növekedni fog, és a vetőmeg szükséges minőségi paraméterei is javulnak – mondta el Égető Sándor, a vetőmagüzem vezetője.

Égető Sándor, vetőmagüzem vezető
Égető Sándor, vetőmagüzem vezető
Fotó: Csatlós Norbert
"Maga a technológia, az új technológia az egy teljes tisztítósor, ami az elején egy tisztítógéppel, majd két osztályozógéppel folytatódik. Ugye a vetőmagnál több frakcióra bontjuk a kukoricaszemeket, így aztán ezze a két osztályozógéppel négy frakciót tudunk előállítani: kis lapos, kis gömbölyű, nagy lapos, nagy gömbölyű, és ezeknek frakciónként van egy súly szerinti szeparátora, ahol a különböző súlyú, különöző betegség miatt könnyebb súlyú szemeket tudjuk leválasztani. Ez a tisztítósornak a vége, itt jumbózsákba vagy fakockába tudjuk tárolni a frakcionált vetőmagot.

Utána még egy nagyon speciális folyamaton esik át a kukoricaszem, először is egy színszeparátor nevű gépen kiválogatja azt, ami nem az adott fajnak a színéhez tartozó szem, csutkadarab, akármilyen kis szennyeződés, szín szerint leválogatja, ezután a csávázás folyamata történik, ami ugye egy bevonat a vetőmagon, ami a gombák ellen, vírusok ellen, baktériumok ellen védi a magot.

Ezután zsákba kerül a mag bizonyos igények szerinti kiszerelésekben, majd egy automata palettázógépen raklapra kerül és zsugorfóliával látjuk el. Így kerül ki a piacra.

A ménesbirtok növénytermesztési ágazatára alapozva a vetőmagüzem fő profilja a kukorica, bár morzsolt alapanyagot kapnak Törökországból és Szerbiából is. Emellett szójavetőmagot és kalászos vetőmagot is állítanak elő.

A hibridkukorica vetőmag termelése 2500, a kalászos vetőmagok előállítása 300 hektáron folyik a gazdaságban.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.

Növénykínzás 2: Nem tárgyak, élőlények!

Vásárlásaink során tapasztalunk jót és rosszat is. Élőlénynek tekintik a cserepes növényt, vagy puszta árucikként? Sorsára hagyják a polcra helyezés után, mint egy zacskó lisztet, vagy gondoskodnak az igényeiről? Erről kérdeztük az áruházláncokat.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

Ukrajna gabonaexportja a csúcson van

Ukrajna a 2021 július – 2022 júniusi szezonban eddig csaknem 24,8 millió tonna gabonát exportált, 18%-kal többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, ami akkor 21 millió tonna volt - derült ki az ukrán mezőgazdasági minisztérium pénteki adataiból.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Tejelő tehenészet fejlesztése Földesen

Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.

Vajon jogos-e a klímaszorongás?

Egyesek szerint az utolsó órában vagyunk, talán már azon is túl, mások világszintű pánikkeltésnek gondolják Földünk klímaváltozását. Kutatások szerint a mezőgazdasági tevékenység ennek a folyamatnak a katalizátora, és hamarosan mediterránná, két évszakossá válik hazánk időjárása. Hogy mi ebből az igazság? Megtudhatják az MMG Direkt legújabb adásából.