Back to top

A washingtoni állatkert lakóit sem kerüli el a járvány

A washingtoni Smithsonian Nemzeti Állatkert állatgondozói fokozottan figyelik oroszlánjaikat és tigriseiket, miután a nagymacskák Covid-19-re pozitívnak bizonyultak.

Hat afrikai oroszlánt, egy szumátrai tigrist és két amuri tigrist kezelnek gyulladáscsökkentő és hányinger elleni gyógyszerekkel, hogy segítsenek a rossz közérzetükön és az étvágytalanságukon - jelentette be az állatkert sajtóközleményében. Antibiotikumokat is kapnak a feltételezett másodlagos bakteriális tüdőgyulladás kezelésére.

A múlt hétvégén több oroszlán és tigris is tüneteket mutatott, többek között csökkent étvágyat, köhögést, tüsszögést és letargiát - áll a közleményben.

Az oroszlánok és tigrisek székletmintáit megvizsgálták, és azok feltehetően pozitív eredményt hoztak.

Az állatkert nyitva marad, és az oroszlánok és a tigrisek kimehetnek a szabadtéri élőhelyükre.

"Tekintettel arra, hogy az állatok és a látogatók között jelentős távolság van, a közönség nincs veszélyben" - áll a közleményben.

Az állatkert szerint más állatokon nem mutatkoztak a fertőzés jelei.

"Az állatkert alapos vizsgálatot végzett az oroszlánok és tigrisek közvetlen közelében tartózkodó összes alkalmazottal szemben. A gondozóknál nem találtak fertőzésre utaló jeleket." - áll a közleményben. "Bár lehetséges, hogy a fertőzést egy tünetmentes hordozó terjesztette, az állatgondozó személyzetnél bevett gyakorlat volt, hogy minden nyilvános és nem nyilvános fedett területen maszkot viseljen".

A szumátrai tigrisek a Természetvédelmi Világalap szerint a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartoznak, állományuk kevesebb mint 400 egyedet számlál. Az amuri tigrisek és az afrikai oroszlánok az IUCN vörös listáján a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

Múlt héten az atlantai állatkert egyik gorillacsoportjának Covid-19 tesztje pozitív lett az állatkerti tisztviselők szerint. A 20 gorilla közül már csak kettőnél jelentkeztek a tünetek - közölte az állatkert pénteki közleményében.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium engedélyezte a SARS-CoV-2 vakcinát az állatkerti állatok számára, és a Nemzeti Állatkert közölte, hogy amint az elérhetővé válik, beadják azt nekik.

Az atlantai állatkert közölte, hogy beoltotta orangutánjait, oroszlánjait, tigriseit és leopárdját egyaránt.

Forrás: 
edition.cnn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

Fokhagymát a baromfiólba

A madártetűatka (Dermanyssus gallinae) az egyik legnagyobb problémája a baromfitartóknak és -tenyésztőknek az egész világon. Egy kutatás a közelmúltban kimutatta, hogy a baromfitáphoz adagolt fokhagyma hatásos lehet ellene.

Tüntetnek az élőállat-szállítás ellen

Eddy Wax, brit újságíró, a politico.eu mezőgazdasági és élelmiszeripari szabályozással foglalkozó újságírója tette közzé, hogy parlamenti képviselők és aktivisták az élő állatok szállítása ellen kampányolnak Brüsszelben, közvetlenül a húspiac mellett.

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

Határidő változás a termeléshez kötött anyatehén tartás támogatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségnél

A Nébih felhívja azon állattartók figyelmét, akik igénybe kívánják venni a 2021-es támogatási évre az anyatehéntartás támogatást, a szaporítási eseményeket legkésőbb 2021.december 31-ig be kell jelenteniük a Termékenyítési Rendszerbe (TER). Ehhez gyors és biztos megoldást jelent a Nébih által üzemeltetett webENAR felület használata.