Back to top

Hol tart a laboratóriumi hús?

Naponta jelennek meg írások a mesterséges húsokról, azok előnyeiről, de a dán tudósok nem hisznek abban, hogy az in vitro hús egyhamar elterjed lesz az étkezésünkben.

A Dán Technológiai Intézet (DTI) szerint a mesterséges hús tömeges előállításával kapcsolatban még sok kérdés nyitott. Például nem állnak még rendelkezésre az ehhez szükséges stabil és hatékony sejtvonalak, továbbá rámutatnak, hogy

eddig még nem sikerült 1 mm-nél vastagabb mesterséges izomszerkezeteket előállítani. Ez azt jelenti, hogy jelenleg lehetetlen például steakeket vagy sülteket előállítani

A "műstake" előállítása még várat magára
A "műstake" előállítása még várat magára
Fotó: Pixabay
- magyarázza az intézet jelentése. Ugyanakkor hiányoznak a zsír- és a kötőszövet egyidejű termesztésére vonatkozó kutatások, amelyek kulcsfontosságúak lennének a mesterséges húskészítmények természetes megjelenéséhez és ízéhez.

A DTI tudósai szerint az in vitro hústermelés környezeti hatásainak megbízható felmérése is hiányzik, bár gyakran állítják, hogy ez a technológia erőforrásokat takarít meg.

A petri-csészés húsipari technológia még mindig nagyon kiforratlan, és a közeljövőben a mesterséges hús valószínűleg nem válik a hagyományos hústermékek komoly alternatívájává egészen addig, amíg az ágazat nem tudja megoldani ezeket a problémákat.

Csak azután lehet valós esély arra, hogy a hagyományos hústermékek alternatívája legyen - állapítja meg a DTI kutatói.

Eközben az iparág szakértői a vegán húspótlók és az in vitro hús kombinációjában látják a lehetséges jövőt. A foodnavigator.com friss cikke szerint az ilyen hibrid termékek fő előnye az ízük. A szakértők szerint ez sokkal közelebb áll az eredeti ízhez, mint a tisztán növényi eredetű összetevőkből készült húspótló. Továbbá nemcsak az ízről, hanem a megjelenésről, a textúráról és az aromáról is szó van. Egy ilyen vegyes termék tehát nemcsak a vegánok és a flexitáriánusok (rugalmas vegetarianizmus), hanem a húsevők számára is alternatívát jelenthet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.