0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hol tart a laboratóriumi hús?

Naponta jelennek meg írások a mesterséges húsokról, azok előnyeiről, de a dán tudósok nem hisznek abban, hogy az in vitro hús egyhamar elterjed lesz az étkezésünkben.

A Dán Technológiai Intézet (DTI) szerint a mesterséges hús tömeges előállításával kapcsolatban még sok kérdés nyitott. Például nem állnak még rendelkezésre az ehhez szükséges stabil és hatékony sejtvonalak, továbbá rámutatnak, hogy

eddig még nem sikerült 1 mm-nél vastagabb mesterséges izomszerkezeteket előállítani. Ez azt jelenti, hogy jelenleg lehetetlen például steakeket vagy sülteket előállítani

– magyarázza az intézet jelentése. Ugyanakkor hiányoznak a zsír- és a kötőszövet egyidejű termesztésére vonatkozó kutatások, amelyek kulcsfontosságúak lennének a mesterséges húskészítmények természetes megjelenéséhez és ízéhez.

A DTI tudósai szerint az in vitro hústermelés környezeti hatásainak megbízható felmérése is hiányzik, bár gyakran állítják, hogy ez a technológia erőforrásokat takarít meg.

A petri-csészés húsipari technológia még mindig nagyon kiforratlan, és a közeljövőben a mesterséges hús valószínűleg nem válik a hagyományos hústermékek komoly alternatívájává egészen addig, amíg az ágazat nem tudja megoldani ezeket a problémákat.

Csak azután lehet valós esély arra, hogy a hagyományos hústermékek alternatívája legyen – állapítja meg a DTI kutatói.

Eközben az iparág szakértői a vegán húspótlók és az in vitro hús kombinációjában látják a lehetséges jövőt. A foodnavigator.com friss cikke szerint az ilyen hibrid termékek fő előnye az ízük. A szakértők szerint ez sokkal közelebb áll az eredeti ízhez, mint a tisztán növényi eredetű összetevőkből készült húspótló. Továbbá nemcsak az ízről, hanem a megjelenésről, a textúráról és az aromáról is szó van. Egy ilyen vegyes termék tehát nemcsak a vegánok és a flexitáriánusok (rugalmas vegetarianizmus), hanem a húsevők számára is alternatívát jelenthet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu