0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Keresik Magyarország kedvenc borait

Az egész országot szavazásra hívják, hogy kiderüljön, melyek a kedvenc boraink, és amelyek a Vince Díjban részesülnek majd. A borkedvelők 33 alkategóriában választhatják ki kedvenc magyar boraikat, borászataikat, párlataikat a szakmai és közéleti nagykövetek által javasolt tételekből.

Személyes kedvenceiket 8 kategória 33 alkategóriájában 3-3 tételből választhatják ki az érdeklődők október végéig. A kialakult shortlistről Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője elmondta, hogy jól reprezentálja a minőségi és az elérhető borok arányát Magyarországon. Kis, közepes és nagyobb pincészetek egyaránt megtalálhatók a listán mindegyik borvidékről, a tételek között kevésbé ismert borok is szerepelnek, és nem hiányoznak a hazai és nemzetközi szinten díjazott borok sem. Ilyen például merlot kategóriában a Jammertal Borpince 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja, amely júliusban megszerezte vörösborok között a Concours Mondial de Bruxelles 2021 abszolút első helyét, vagy az Eszterbauer Borászat többszörösen aranyérmes 2017-es Tivald Cabernet Sauvignon-ja.

Választhatunk a  borkülönlegességek közül is. A listára került  fehér bor kategóriában a legjobb három közé a Gyukli Pince 2019-es Solaris Biója, ami egy rendkívül ritka, gombás betegségeknek ellenálló, korai érésű szőlőfajtából készül. Egyéb vörösborok között kap helyet a Mészáros Borház 2018-as Grandiózus Malbec-je, ami bármelyik nemzetközi társával felvenné a versenyt, vagy egyéb buborékos alkategóriában az egyik legrégebbi pezsgőkészítési eljárással készült, pét-nat PINK Kékfrankos 2020 egy kisebb pincészettől, a Hoop Wines-tól.

A választék összeállításában közéleti nagykövetként Eke Angéla, Csányi Sándor, Miklósa Erika, Vitáris Iván, Szentesi Éva, Juhász Anna, Lakatos Márk, Kárai Dávid és Szauer Judit vett rész, míg a szakmát többek között Romsics László, a Vince szakmai lektora, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Herczeg Ágnes borszakértő, Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, számos szakkönyv szerzője és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és tanácsadó képviselte.

A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást, Nem titkolt célja természetesen az is, hogy a minőségi italfogyasztás értékét közvetítse.

Juhász Anna, irodalmár, kulturális manager, a díj egyik közéleti nagykövete szerint „a magyar bor rendkívüli adottsága, hogy sokszínű épp úgy, mi mindannyian. Összekapcsol bennünket, hisz egy pohár bor – kapcsolat emberek között és kapcsolat a természet körforgásába, megmutatva, van mire büszkének lennünk.”

Szavazni a vincegala.vince.hu oldalon lehet. A szavazók között értékes nyereményeket is kisorsolnak.

A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül a Hotel Marriottban, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu