Back to top

Készülnek a Hazai KAP tervek - Új elvárások a támogatások fejében

Az új KAP emelt szintű környezeti előírásokat, zöld elvárásokat támaszt a gazdálkodók irányába a támogatások fejében, de ezek a 2027 utáni időszakban minden bizonnyal tovább szigorodnak. Ezért érdemes a termelőknek egyfajta tanulási folyamatként kihasználnia a most induló támogatási programokat és a kapcsolódó előírásokat.

Az agráriumba érkező, soha nem látott mértékű források lehetővé teszik az agráriumhoz szorosan kapcsolódó és sikeréhez nélkülözhetetlen, de eddig fejlesztésében nem támogatott tevékenységi és kedvezményezetti kör bevonását a pályázati támogatásokba – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szeptember 18-án a Pápai Agrárexpó és Agrárpikniken.

Ha a gazdasági szereplők meg akarnak maradni a jól fizető piacokon, érdemes úgy alakítani és fejleszteni termelésüket, hogy igazolni tudják annak fenntartható mivoltát
Ha a gazdasági szereplők meg akarnak maradni a jól fizető piacokon, érdemes úgy alakítani és fejleszteni termelésüket, hogy igazolni tudják annak fenntartható mivoltát

A magyar agrár- és élelmiszer­export 85 százaléka az Európai Unió piacain talál gazdára, ahol a fogyasztók és kereskedelmi partnerek részéről egyre meghatározóbb az igazoltan fenntartható termelésből származó élelmiszer és mezőgazdasági termék iránti kereslet.

A jövőbeni forrásokat elsősorban gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani a kormány, és ezekből kell finanszírozni a szigorodó uniós előírások miatti termelési költségnövekedés kompenzációját a termelők felé.

A vidéki térségek jelentős részében a jövőben is az agrárium jelenti a legfontosabb gazdasági ágazatot, ezért a vidékfejlesztési támogatások fejlesztési forrásai a legfontosabb gazdaságfejlesztési lehetőséget jelentik számukra. Emellett fontos eleme ugyan a KAP-nak a vidéki térségek fejlesztését szolgáló eszközrendszer, de erre a célra hazánkban az elmúlt években jól működő hazai támogatási programok indultak és indulnak, így 2023-tól is maradhat a gazdaságorientált fókusz az agrárpolitikában.

Öntözésfejlesztés

A 77-et is meghaladja a 2020 júniusa óta elismert öntözési közösségek száma, és legalább 60-an vannak azok a gazdálkodói közösségek, amelyek ebben a formában gondolkodnak – mondta el Feldman Zsolt államtitkár az Új Élet Mezőgazdasági Kft. öntözéses beruházásának átadásán a Bács-Kiskun megyei Dunapatajon szeptember 20-án.

Az elismert közösségek összesen 35 ezer hektárnyi öntözött terület együttes működtetését sze­retnék megvalósítani, amelyből 24 ezer hektár teljesen új öntözési terület.

A dunapataji beruházás jó példája annak, hogy „együtt vagy külön, de van értelme mezőgazdasági öntözési fejlesztéseket megvalósítani, és a magyar kormány mindig is elkötelezett lesz az öntözési közösségek támogatásában, vízellátásuk biztosításában.”

Az elmúlt időszakban a kormány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével és az Országos Vízügyi Főigazgatóság segítségével megpróbált összhangot teremteni a víz kereslete és kínálata között. A vidékfejlesztési program keretében mintegy 37 milliárd forint értékben csaknem 700 projekt kapott támogatást. Több száz családi gazdaság fennmaradásához járul hozzá, hogy az öntözésfejlesztés révén biztonságosabb lett a termelés.

A fejlesztési források mellett fontos segítség a gazdálkodók részére az új szabályozási környezet, amely nagyban megkönnyíti a beruházások megvalósítását.

Tanyafejlesztés

Csaknem kétmilliárd forintra emelte a szaktárca a Tanyafejlesztési Program forrásait, mivel az idei évben soha nem látott érdeklődés mutatkozott iránta – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán. Idén már kilencedik alkalommal hirdette meg az agrártárca a Tanyafejlesztési Programot, összesen 858 millió forint induló keretösszeggel. A pályázat célja a tanyasi gazdálkodás megújítása, az életmód hátrányainak csökkentése, sajátos értékeinek megmentése és megőrzése. A támogatást a többi közt lakóépület felújítására, gazdálkodást segítő gépek, eszközök fejlesztésére, beszerzésére, állatállomány kialakítására, bővítésére és feldolgozó kapacitások kiépítésére lehet fordítani.

A Tanyafejlesztési Program keretében eddig 3441 pályázó részére ítélt meg a kormány mintegy 13,1 milliárd forintot, teljes egészében nemzeti forrásból
A Tanyafejlesztési Program keretében eddig 3441 pályázó részére ítélt meg a kormány mintegy 13,1 milliárd forintot, teljes egészében nemzeti forrásból

A minisztérium a támogatási keretösszeget 1,9 milliárd forintra emelte, így 680 pályázó részesülhet a forrásokban.

Lépések a gazdák érdekében

Jelentősen javult a gazdálkodók, a mezőgazdaságból élők társadalmi megítélése az elmúlt évtizedben, és ezt a folyamatot a kormány, valamint az agrártártárca további támogatással igyekszik erősíteni – mondta Feldman Zsolt államtitkár az V. Földművesek Emléknapján, szeptember 18-án Alsónémediben. A Közös Agrárpolitika következő hét éves ciklusának tárgyalásakor például a legkisebb gazdálkodók védelmében kellett fellépni a túlzó zöld elvárásokkal szemben. Az idei évtől kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak a családi gazdaságokra, és előnyösebb lett az őstermelői adózás. Idén ősszel a generációváltás megkönnyítése végett készül a gazdaságátadást szabályozó törvény, amely egyszerűbb adminisztrációt ígér a gazdaságot átadó-átvevő generációknak.

Ökológiai termesztés

Negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati kiírással segítik az ökológiai termesztést január elsejétől – jelentette be Nagy István agrárminiszter szeptember 17-én Rábcakapiban

 A kormány célja az, hogy minél több gazdálkodó részt tudjon venni a programban, és növekedjen a támogatásba bevont területek aránya.

A támogatási összegek átlagosan 74 százalékkal növekednek a korábbiakhoz képest. Mivel az egészségesebb alapanyagok termelésének igénye egyre nagyobb hangsúlyt kap, a vidékfejlesztési program alapján kiírt – agrárberuházási, illetve normatív jellegű – felhívások jó része előnyben részesíti az ökológiai gazdálkodást folytató mezőgazdasági termelőket, többletpontot biztosítva számukra az elbírálás folyamatában.

Az ökológiai területek mérete csaknem két és félszeresére növekedett 2010 és 2020 között Magyarországon. Jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai termelés. A 2015-ben és 2018-ban meghirdetett, ökológiai gazdálkodásra történő áttérést, ökológiai gazdálkodás fenntartását segítő pályázatok keretében mintegy négyezer gazdálkodó támogatása valósult meg 230 ezer hektáron.

Állami szerepvállalás

„Joggal remélhetjük, hogy jelentős agrár- és élelmiszeripari exportnövekedés előtt állunk Kanadában” – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrár­minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy magyar importban érdekelt kanadai üzleti delegációval folytatott megbeszélését követően szeptember 17-én.

Az elmúlt időszakban egyre több kanadai vállalat érdeklődik a magyar agrár-élelmiszeripari termékek, illetve a feldolgozóipari fejlesztések iránt, és számos magyar élelmiszeripari vállalatot látogattak már meg.

A kanadai üzleti küldöttség azon nagy cégek képviselőiből jött létre, amelyek a magyar import
90 százalékát szervezik hazánkból.

Idén tavasszal új, aktívabb és kezdeményezőbb korszak kezdődött a magyar agrárdiplomáciában, és ennek legfontosabb eleme az állam hangsúlyos szerepvállalása, hídverő szerepe a magyar agrárvállalkozások és a külföldi piacok között.

A tengerentúli partnerek – köztük a Concord Meats, a Con-Nois-Seur Wine Imports, a Legacy Distributors, a Tilsonburg Custom Foods, valamint az ImportRus – számára elsősorban a hús, a tőkehús, a feldolgozott és füstölt hús, a mangalica, a prémium magyar borok, a delikátesz és fagyasztott termékek, a sertéshús, továbbá az egész kacsa és kacsamell, a nyúlhús, a baromfitermékek, illetve a halal élelmiszerek kanadai importja lehet hozzáadott érték.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

5,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberben

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.

Ötven magyar bort mutattak be a Berlini Magyar Szüreten

A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.