Back to top

Nagyra nőtt világpolgár

A homoktövis közismert gyümölcs, amelyre sokszor inkább gyógynövényként tekintünk. Ízét sokan nem kedvelik önmagában, de más gyümölcsökkel keverve már egész kellemes és nagyon hasznos fogyasztani, ha beltartalmi értékeit is számításba vesszük.

Már az őskorban gyűjtötték, az ókorban is ismerték gyógyhatásait. A kínaiak nevezték el a gyógyító növények királynőjének, de a tibetiek és a mongolok is tisztelik varázslatos erejét, melyet a testre és a lélekre gyakorol. E hazánkban is őshonos növény gyümölcsének a fogyasztása mégsem terjedt el, mert nagyon nehezen takarítható be: apró gyümölcsöket kell leszedni erősen tövises ágairól. Vad termőhelyein csekély számban van jelen, ezért hazánkban védett növény.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) kozmopolita faj, nagyon nagy területen elterjedt a legkülönbözőbb talaj- és éghajlati viszonyok között.

Természetes előfordulási helyei közé tartozik a tengerpartok laza, erősen lúgos homoktalajaitól a hegyvidéki kötött, savanyú erdőtalajokig sok terület.

A növény fényigényes, de a hőmérsékleti viszonyokra nem érzékeny: ismerik a Golf-áramlattal védett Angliában, valamint a hosszú téli hideg éghajlatú Szibériában és Mongóliában. Ezek a tulajdonságai teszik alkalmassá erdőirtásokon a talaj megkötésére. Igénytelensége miatt az elhagyott bányaterületek rekultivációjára is felhasználható, olyankor elsősorban környezetvédelmi és nem termelési céllal telepítik. Hazánkban gyakran ültetik, mert termése hosszú ideig rajta marad: élősövényként tövisei miatt, parkokban pedig szépsége miatt szoliterként kedvelt.

Sokfelé él vadon a tengerpartoktól a magas hegységekig
Sokfelé él vadon a tengerpartoktól a magas hegységekig

Az ezüstfafélék családjába tartozik, 2-5 m magas, tövises cserje vagy kisebb fa. Kétlaki növény, vagyis a nő- és hímvirágok más növényeken találhatók. A nőivarú egyedek rügyei kisebbek, megnyúltak és vesszőhöz simulók, a hím bokrok rügyei lekerekítettek és a fás részektől elállók. A hímivarú növények erőteljesebb növekedésűek, amit telepítéskor figyelembe kell venni. Általában egy hímivarú egyedre 7-10 nőivarú példányt számítanak az ültetvényekben.

A homoktövis bogyótermése borsónyi gömbölyű vagy megnyúlt hengeres, 5-10 mm hosszú, 4-8 mm vastag, fajtától függően a citromsárgától a narancsvörösig színeződik.

Ültetvényekben a jó beporzás miatt a hím- és nőivarú egyedeket vegyesen helyezik el az állományban, házikertben tartva a hímivarú egyed a díszkertben is tartható, mert ezek többnyire kompaktabb, szebb növények, míg a nőivarúak lazább ágrendszerűek, kesze-kuszábbak. Főgyökérzete mélyre hatol, ez magyarázza szárazságtűrő képességét. Oldalgyökérzete viszont sekélyen helyezkedik el, messzire nyúló és erőteljes gyökérsarj-képződés jellemzi, különösen mechanikai sérülések után. Gyökerein gümőkben szimbionta baktériumok élnek, amelyek megkötik a légkör nitrogénjét. Ugyancsak a gyökereken élnek a mikorrhiza gombák, amelyek szintén a szimbiózis élő példái, ahol az együttélés mindkét fél számára előnyös.

Fás részeit sűrű pikkelyszőrök borítják, általában ezüstszürkék, az idősebbek rozsdabarnák. Rövid termőrészei szúrós tövisben végződnek, ami megnehezíti a betakarítást.

Hosszú, szálas leveleinek fonáka ezüstös
Hosszú, szálas leveleinek fonáka ezüstös

Márciustól májusig virágzik, a lomblevelek megjelenése előtt. Virágai kicsik, sárgásbarnák, fejecskés füzérben állnak.

Üzemi ültetvényeken érdekes a betakarítása, ugyanis kétévente szüretelik: a gyümölccsel berakódott vesszőkkel levágják, lefagyasztják, és így le lehet rázni róluk a bogyókat. Az erősen megmetszett állomány azonban a következő évben termést nem hoz, csak új hatásokat, amelyek rá egy évre teremnek majd.

Mire és hogyan fogyasszuk?

Az immunrendszer erősítésére és általános roborálásra is ajánlott, főleg fertőzésveszélykor, például influenzajárvány idején. Allergiás megbetegedések, szénanátha esetén is csökkenthetők a tünetek immunerősítő hatása miatt. Betegség utáni lábadozás időszakában is kedvező a fogyasztása. A szív funkcióinak javítására, illetve érrendszeri betegségek kezelésére is alkalmas.

Vitaminhiány esetén fellépő központi idegrendszeri zavarok korrigálására, különösen cukorbetegeknek javasolt a fogyasztása.

Májregeneráló hatása miatt is ajánlott. Alkoholfogyasztás esetén az elvonási tünetek enyhülését eredményezi. Külsőleg bőrsérüléseknél lehet segítségünkre: felfekvés, szúrt, vágott sebek, égési és sugárzás okozta károsodás esetén, gyulladt fekélyek kezelésére.

Elsősorban feldolgozva élvezhető
Elsősorban feldolgozva élvezhető

Számos feldolgozási módja van, száríthatjuk, kipréselhetjük a levét, vagy főzhetünk belőle lekvárt vagy más ételt. Aszaláshoz a leszüretelt, szennyeződésektől mentes gyümölcsöt megmossuk és leitatjuk róla a nedvességet. Száraz, meleg helyen kiszárítjuk, vagy saját készítésű napaszalóban megaszaljuk. Ha nem tudjuk egy sorban elteríteni a gyümölcsöt, akkor forgatni kell, hogy egyenletesen száradjon. Az aszalt gyümölcsöt leforrázva, vagy előző napon langyos vízben áztatva teaként fogyaszthatjuk, a kiázott gyümölcsöt meg is ehetjük. Használhatjuk müzlibe és készíthetünk belőle gyümölcslevest.

Velőkészítéskor a megtisztított homoktövist mosás, szárítás után gyümölcscentrifugán átengedjük, és a lébe egy ezrelék aszkorbinsavat keverünk.

Tiszta üvegbe töltjük és lezárjuk. A héjat és magot megszáríthatjuk és megőrölhetjük, ilyen formában teában, müzliben fogyasztható. Homoktövisből úgy készítünk lekvárt, hogy gyümölcscentrifugával kinyerjük belőle a levet, megfőzzük, gyümölcspektinnel és kukoricakeményítővel sűrítjük. Általában más gyümölccsel együtt főznek belőle lekvárt.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.