Back to top

A magyar állatvédelmi jogszabályok részletesek és korszerűek

A magyar állatvédelmi jogszabályi környezet "minden rétegre kiterjed és elég korszerű", az Európai Unió világszinten az élen jár ezen a területen - mondta Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításon a Hungexpo területén hétfőn.

A jogi végzettségű szakember az Állatok Világnapja alkalmából szervezett állatvédelmi nap programján megjegyezte: jellemzően az a probléma, hogy hiányzik a jogkövető állampolgári réteg, esetleg a jogszabályok alkalmazói nem a megfelelő súlyánál kezelik a kérdést.

Felhívta a figyelmet az oktatás fontosságára az állatvédelem területén. Erős intolerancia kezd kialakulni az állatokhoz kötődő visszaélésekkel szemben, elsősorban a fiatalok fogékonyak a kérdésre - hangsúlyozta.

Vetter Szilvia elmondta, hogy az Állatvédelmi Központ célja, hogy a különböző területeken működő szakemberek - így például a civil szervezetek és az erdészetek képviselői között - gördülékeny legyen a kommunikáció. Úgy fogalmazott, hogy a felelős és etikus felek között, ha nem is értenek egyet minden kérdésben, a közös nevezőt meg lehet találni.

A társas- és haszonállatoknál az ember minden szempontból felelős az élőlények állapotáért, a vadon élő állományoknál sokan úgy gondolják, hogy a "békében hagyással" tehet az ember a legtöbbet a fajokért - mutatott rá Vetter Szilvia. Ez az út azonban szerinte nem járható, miután az emberi tevékenység eredményeképpen a természet egyensúlya felborult, vadállatvédelemre igenis szükség van.

Vetter Szilvia beszélt arról is, hogy a római jog az állatokat a dolgok kategóriájába helyezte, ami annyira meghatározó volt, hogy a mai napig így van ez.

Az az igény, hogy jogot nyerjenek az állatok a múlt század 70-es éveiben csúcsosodott ki, amikor az emberek elkezdtek a természetről úgy gondolkodni, hogy "az nem egy végtelen erőforrás".

Jelen helyzetben egyre részletesebb, esetenként szigorúbb szabályozások születnek az állatok jogainak a kérdésében. Az állatokra a római jog mentén továbbra is a dolgokra vonatkozó szabályokat alkalmazzák, ugyanakkor a jogrend előírja, hogy az élőlények sajátos természetét is figyelembe kell venni. Vannak már olyan jogszabályok is, amelyek kimondják, hogy az állatok nem dolgok, igaz új kategóriát számukra még nem tudtak meghatározni.

Az Állatok Világnapja alkalmából interaktív programok várták hétfőn egész nap a gyerekeket a kiállításon. A programterv szerint előadást tartott az Állatvédelem gyerekeknek honlap főszerkesztője, továbbá vadállatmentők, állatorvosok, óvodapedagógus és a Szegedi Vadaspark igazgatója is.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Madárinfluenza miatt felszámoltak egy tenyészpulyka állományt Békés megyében

Madárinfluenza vírusát mutatták ki egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében azonnal megkezdték a telep felszámolását - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Festetics-kastély madárállományát

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Tejelő tehenészet fejlesztése Földesen

Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

Vajon jogos-e a klímaszorongás?

Egyesek szerint az utolsó órában vagyunk, talán már azon is túl, mások világszintű pánikkeltésnek gondolják Földünk klímaváltozását. Kutatások szerint a mezőgazdasági tevékenység ennek a folyamatnak a katalizátora, és hamarosan mediterránná, két évszakossá válik hazánk időjárása. Hogy mi ebből az igazság? Megtudhatják az MMG Direkt legújabb adásából.

Fokhagymát a baromfiólba

A madártetűatka (Dermanyssus gallinae) az egyik legnagyobb problémája a baromfitartóknak és -tenyésztőknek az egész világon. Egy kutatás a közelmúltban kimutatta, hogy a baromfitáphoz adagolt fokhagyma hatásos lehet ellene.