0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Miért nem adták ingyen a dinnyét? – Érdekes kommentek gyűjteménye…

A közelmúltban számos helyen megjelent a hír hogy tízezer tonna dinnyét hagytak a termelők a földeken, mert nem lehetett eladni a termést. A cikkek alatti facebook-kommentek ezerszámra születtek, kész szociológiai tanulmányt lehetne írni arról, amikor a frusztrált kommentelő a termelőn vezeti le a napi feszkót.

Természetesen sok kommentben együtt éreztek a gazdákkal, akik munkájukat, pénzüket beletették, és mégsem tudják eladni a termést. Most azokból a hozzászólásokból válogattunk össze néhányat, amelyek jól reprezentálják, hogy sokan tévedésben vannak akkor, amikor a számítógép előtt ülve mindenáron olyanról szeretnének véleményt alkotni, amiről nem igazán vannak komolyabb információ-mennyiségnek a birtokában.

A kommentek alatti megjegyzések három gyümölcstermelőtől származnak, akik megpróbálnak tiszta vizet önteni a pohárba…

Tehát ezt a cikket a hozzászólók írták, mi csak kitöröltük azt, amit ki kellett volna sípolni ha szóban hangzik el…

PJ: El kell gondolkodni, hogy valóban megéri-e a tömegeladásra termelni, ha az import kilós ár fölé tudja csak beárazni a hazai termelő a saját áruját. Az átlag embernek attól nem lesz több a fizetése, ha a magyar gazdának többre jön ki a költsége mint az importé.

CsGy: Ma voltam a Pennyben, magyar almát szerettem volna venni. Vettem külföldi banánt 280/kg, szép nagyok és érettek voltak. Miért nem vettem almát? Mert az időjárás: esett, nem esett, fújt a szél, sütött a Nap, munkaerő, a vegyszer… már a béjemvé is kétéves, cserére szorul! És ezért drágább, mint a banán.

– Ha minden termelő csak kicsiben termelne és nem tömegeladásra, akkor valóban megoldható lenne, hogy saját maga eladja a terményt, és az valószínűleg jó áron kelne el. Csak akkor vagy külföldről jönne be még nagyobb tömegben áru, vagy az emberek éhen halnának, mert nem lenne elegendő élelmiszer.

A nagyban termelés előnye az kellene legyen, hogy fajlagosan kisebb önköltséggel lehet termelni, de arra már a termelőnek nincs ráhatása, hogy a terménynek mennyi lesz a fogyasztói ára, mire eljut a vevőig,

hiszen az függ a kereskedelmi szereplők haszonkulcsaitól, és a külföldről bejövő áruk mennyiségétől és árától is.

Tehát nem feltétlenül azért drága a magyar alma, mert minden termelő a kétéves BMV-t ebből szeretné lecserélni…

BE: Drága volt, de nagyon a dinnye idén. És hatalmasak, amit sok helyen nem vágnak szét. Kicsit alkalmazkodni kellene az igényekhez, és árban is. Mert 250-300 Ft-os áron a 7-10 kilós dinnye nem mindennapi vendég a legtöbb családnál. Igen, a dinnyéről könnyebb lemondani, mint a kenyérről.

CSA: Én akartam venni dinnyét , sokszor de mikor megláttam a kapzsiság diktálta árat, rögtön a gyógyszertárba kellett mennem nyugtatóért, és arra kellett költenem a pénzemet! Tanácsolom a dinnye termelőknek, hogy a gyógyszertáraktól kérjenek részesedést a megnövelt forgalom arányos részével.

– Ugyanaz, mint az előbb: a termelő megnézi mennyi költsége volt, és annyiért szeretné eladni, hogy a munkabére meg még valami haszon is legyen rajta. Lévén nem hobbiból teszi bele a pénzt, hanem mert ebből meg is szeretne élni. Pont úgy, mint bármely más szakma képviselői…

De sok szereplőn megy keresztül az áru, mire a fogyasztóhoz eljut, tehát lehet, hogy nem a kapzsiság diktálja az árat, csak sok a szereplő az ellátási láncban és mindenki szeretne ebből részesülni.

Egyelőre nem találtak ki jobb, kevesebb szereplős kereskedelmi rendszert arra az esetre, ha valaki nagy mennyiségben termel.

CSI: Állatoknak? Idősotthonoknak, állami gondozottaknak, nehéz sorsúaknak nem lehetne odaadni?

FÉ: Adták volna olcsóbban. De inkább kidobja. Jó magyar szokás.

LR: Egyék meg. Amennyi támogatást kapnak akár ingyen is adhatnák. Meg is érdemlik.

KÁ: Ha kicsit olcsóbb lett volna, elkelt volna. De akinek a sűrű fillér nem kell…. így járt.

BÁ: Most pedig megrohad a földeken. Pedig az állatkertek biztos örülnének neki!

HSZ: Nagyon helyes legalább megtudja, jövőre olcsóbban adják.

BJ: Olcsóbban adom, többet vesznek, többet kaszálok, és kevesebb megy tönkre, vagy kárba…

-Szóval, miért nem adják ingyen? Gondoljunk bele, hogy egy autószerelő, bolti eladó, fodrász, tanár… (bármilyen szakmát ide lehetne írni) hó végén a főnökétől azt hallja, hogy most nem lesz fizetésed, sőt még te fizessél azért valamennyit, hogy dolgozhattál. Az előbbi kommentek írói ezt várják a termelőtől. A termelő beletesz egy csomó pénzt, hogy elindítson egy kultúrát, és ha a termést nem tudja eladni akkor nem csak a munkája nem lesz kifizetve, hanem bukja a befektetett összeget is. Egyesek elvárnák, hogy ingyen adja? Egyik meggytermelő említette, aki idén 5 tonnát hagyott fent a fákon, de ha valaki kifizette volna a betakarítási költséget úgy, hogy a meggyért egy fillért nem ad, odaadta volna a gyümölcsöt, mert növényvédelmi szempontból jobb lett volna a fáknak, ha nem marad rajtuk a meggy.

De ha már a betakarítás előtt látszik, hogy olyan alacsony áron veszik a meggyet, hogy az nem fedezi a költségeket, akkor még tegye bele a betakarítás költségeit is, hogy utána ingyen adja, és ezzel még nagyobb legyen a veszteség?

Ez elég irreális elvárás, mert a termelő ilyen helyzetben, amikor bukik, bukjon már még többet és takarítsa be (fizesse a betakarítást), sőt szállítsa oda (fizesse a szállítást) az állatkerteknek, szegényeknek, vagy akárkiknek, akiket javasolnak a kommentelők?! Ha olcsóbban adná, több fogyna, hangzik a megoldás. Ha a dinnye ára negyedére csökkenne, biztos, hogy mindenki négyszer annyi dinnyét venne és enne?

PS: Nem kellett volna okosnak lenni és tökkel keresztezni. A vevőt csak egyszer lehet lehúzni.

VF: Minden évben ezen sírnak mikor vége a szezonnak, mindenki csődbe megy, de láss csodát következő évben mégis ugyanúgy termel.

SZF: A ” földes úr ” mindig jól jár. Vagy a standon vesszük meg, vagy az adónkból fizetik ki!

-Az elsőt hagyjuk is, mert egy tök alanyra oltott dinnye az nem keresztezést jelent, és van finom dinnye tök alanyon, és ízetlen saját gyökéren – tehát ez egy termesztéstechnológiai kérdés.

A második kapcsán érdemes körbenézni, egyre kevesebben termelnek, tehát egy-egy rossz év után lehet hogy igaz, hogy sír a termelő és újra kezdi, de már vannak, akik nem kezdték újra. És ha egyre többen lesznek, akkor egyre kevesebb lesz a magyar termény egyre magasabb áron, vagy jön a külföldi áru annyiért, amennyiért adni akarják. A „földes úr” sem biztos, hogy mindig jól jár, a vélemény valószínűleg arra vonatkozik, hogy a termelőnek mindegy hogy eladja a terményt, vagy nem, mert ha nem, akkor is támogatást kap. Csak a a támogatás nem akkora, hogy azért megérje termelni.

A termelői támogatások a fogyasztónak is jól jönnek, mert ha az élelmiszerek árát támogatások híján teljesen piaci alapon áraznák be egyik napról a másikra, akkor sokan meglepődnének a boltokban az árakat látván.

Jobban, mint most.

HI: A magyar mezőgazdaság rákfenéje: iszonyatosan drágán termel közepes minőséget..

AI: Lehet, ha figyelembe veszik a vásárlóerőt, elfogyott volna!!! Az ország nagy részének nem megfizethető a 260 Ft körüli kilós ár, 4 tagú család 2600 forintot nem tud kifizetni alkalmanként gyümölcsre.

SZF: Csodálkoznak hogy nem a hazait vesszük! Nem értem miért drágább a hazai! A bérek sehol, szállítás sehol, „a kintihez képest” talán ha kiesne pár szemét közvetítő?

Azt hogy egy termelő milyen önköltséggel dolgozik, sajnos nem csak tőle függ. Az input anyagok ára és a bérköltségek is egyre nőnek, jobban, mint amennyire ez az élelmiszerek árának emelkedésében mindez megjelenik. Érdekes dolog, hogy a külföldről beutaztatott áru hogyan lehet olcsóbb esetenként a hazainál – ha még szállítási költség is terheli – ezen egyrészt az agrárium vezetőinek kellene elgondolkozni, hogy mit lehetne tenni ez ellen, de

ha hazánkban is olyan szintű elköteleződés lenne a hazai áruk iránt a fogyasztók részéről, mint Ausztriában van, az segítené a hazai gazdatársadalmat a jobb érvényesülésben, és az árak is lehet hogy lejjebb mennének idővel,

ha többet, többen nagyobb felületen termelnének a biztos hazai piac reményében. Ez persze egy ördögi kör, mert amíg a magyar ember anyagi helyzeténél fogva ár érzékeny, addig fontosabb számára – és ez érthető – a termék ára, mint az, hogy hazai vagy sem…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu