Back to top

Veszélybe kerül Európa élelmezés ellátásának biztonsága?

Heves vita zajlik az Európai Unió két agrárstratégiai programjáról, amelyek a gazdák szerint a biztonságos élelmiszer ellátást veszélyeztetik.

Az Európai Unió által létrehozott a "Termőföldtől az asztalig" és a "Biodiverzitás" stratégiáknak az európai mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról vitatkoztak a Copa Cogeca, azaz az európai gazdák legnagyobb érdek-képviseleti szervezetének szeptemberi elnökségi ülésén, ahol Tassos Haniotis, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság (DG AGRI) igazgatóhelyettese elemezte a programokat az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tanulmánya alapján.

Az Európai Bizottság elismerte, hogy a tanulmány szerint a két ambiciózus reform bevezetése a mezőgazdasági termelés akár 15%-os csökkenéséhez és az EU élelmiszerexportjának visszaeséséhez vezet.

Ugyanakkor az Európai Bizottság szerint a termelés visszaesése áremelkedéshez vezet, ami kárpótolja a gazdákat a veszteségekért. Az Európai Bizottság reméli, hogy az EU továbbra is nettó élelmiszer exportőr marad.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a két stratégia bevezetésének köszönhetően az Európai Unió közelebb kerül az éghajlat-semlegességgel kapcsolatos célokhoz. Hangsúlyozzák, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben a nem cselekvés nem opció, és egy ilyen forgatókönyv nem jöhet számításba. Az Európai Bizottság azt reméli, hogy a mezőgazdasági innovációk adaptációja és a technológiaátadás (precíziós mezőgazdaság, digitális technológiák) javítani fogja a termelés hatékonyságát, ami ellensúlyozza a mezőgazdasági termelés csökkenését.

A vita során a gazdaszervezetek képviselői rámutattak, hogy a "Termőföldtől az asztalig" és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiák bevezetése az Európai Uniót a biztonságos élelmiszer ellátás elvesztésének veszélyébe sodorja. Véleményünk szerint változtatásokra van szükség, és a mezőgazdaságot fenntarthatóbbá kell tenni, de nem a termelés ilyen nagymértékű csökkenése árán.

Termékeik árának emelkedése azt fogja jelenteni, hogy versenytársak kiszorítják őket a nemzetközi piacokról. Naivitás azt hinni, hogy a fogyasztók képesek lesznek elfogadni az uniós élelmiszerek árának drasztikus emelkedését, különösen, hogy a növekedés az EU-ban termelt és nem importált élelmiszerekre vonatkozik.

Egyes tagországok mezőgazdasági szervezeteinek a véleménye szerint az egész európai mezőgazdasági modell valós veszélyben van. Megkérdőjelezik a meghozott éghajlati intézkedések hatékonyságát is. Az Európai Bizottságnak a reformok megtervezésekor figyelembe kell vennie, hogy az EU-ban a termelési költségek növekedését az exportpiacok elvesztése fogja követni, és hogy az európai gazdák helyét külföldi versenytársak veszik át. Hol van itt az éghajlati előny? Ez nem más, mint kibocsájtás helyének máshová való áthelyezése. Az európai mezőgazdaságban a kibocsátás csökkentése a versenyképesség elvesztése nélkül sokkal több támogatást igényel a KAP-ból a csökkentési célok eléréséhez.

A mezőgazdasági szervezetek képviselői megjegyezték, hogy az Európai Bizottság nem veszi figyelembe a világ népességének gyors növekedését, és ebből következően az élelmezés szükségességét sem.

Az európai mezőgazdaság feladata a biztonságos, egészséges és megfizethető élelmiszerek előállítása. Felhívást tettek arra, hogy a gazdákat szélesebb körben vonják be a fenntartható mezőgazdaság új modelljének kialakításába. Hangsúlyozták, hogy az ilyen forradalmi változásokhoz további pénzügyi támogatásra van szükség, de úgy tűnik, hogy a KAP költségvetése ezt nem veszi figyelembe.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.