Back to top

Veszélybe kerül Európa élelmezés ellátásának biztonsága?

Heves vita zajlik az Európai Unió két agrárstratégiai programjáról, amelyek a gazdák szerint a biztonságos élelmiszer ellátást veszélyeztetik.

Az Európai Unió által létrehozott a "Termőföldtől az asztalig" és a "Biodiverzitás" stratégiáknak az európai mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról vitatkoztak a Copa Cogeca, azaz az európai gazdák legnagyobb érdek-képviseleti szervezetének szeptemberi elnökségi ülésén, ahol Tassos Haniotis, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság (DG AGRI) igazgatóhelyettese elemezte a programokat az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tanulmánya alapján.

Az Európai Bizottság elismerte, hogy a tanulmány szerint a két ambiciózus reform bevezetése a mezőgazdasági termelés akár 15%-os csökkenéséhez és az EU élelmiszerexportjának visszaeséséhez vezet.

Ugyanakkor az Európai Bizottság szerint a termelés visszaesése áremelkedéshez vezet, ami kárpótolja a gazdákat a veszteségekért. Az Európai Bizottság reméli, hogy az EU továbbra is nettó élelmiszer exportőr marad.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a két stratégia bevezetésének köszönhetően az Európai Unió közelebb kerül az éghajlat-semlegességgel kapcsolatos célokhoz. Hangsúlyozzák, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben a nem cselekvés nem opció, és egy ilyen forgatókönyv nem jöhet számításba. Az Európai Bizottság azt reméli, hogy a mezőgazdasági innovációk adaptációja és a technológiaátadás (precíziós mezőgazdaság, digitális technológiák) javítani fogja a termelés hatékonyságát, ami ellensúlyozza a mezőgazdasági termelés csökkenését.

A vita során a gazdaszervezetek képviselői rámutattak, hogy a "Termőföldtől az asztalig" és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiák bevezetése az Európai Uniót a biztonságos élelmiszer ellátás elvesztésének veszélyébe sodorja. Véleményünk szerint változtatásokra van szükség, és a mezőgazdaságot fenntarthatóbbá kell tenni, de nem a termelés ilyen nagymértékű csökkenése árán.

Termékeik árának emelkedése azt fogja jelenteni, hogy versenytársak kiszorítják őket a nemzetközi piacokról. Naivitás azt hinni, hogy a fogyasztók képesek lesznek elfogadni az uniós élelmiszerek árának drasztikus emelkedését, különösen, hogy a növekedés az EU-ban termelt és nem importált élelmiszerekre vonatkozik.

Egyes tagországok mezőgazdasági szervezeteinek a véleménye szerint az egész európai mezőgazdasági modell valós veszélyben van. Megkérdőjelezik a meghozott éghajlati intézkedések hatékonyságát is. Az Európai Bizottságnak a reformok megtervezésekor figyelembe kell vennie, hogy az EU-ban a termelési költségek növekedését az exportpiacok elvesztése fogja követni, és hogy az európai gazdák helyét külföldi versenytársak veszik át. Hol van itt az éghajlati előny? Ez nem más, mint kibocsájtás helyének máshová való áthelyezése. Az európai mezőgazdaságban a kibocsátás csökkentése a versenyképesség elvesztése nélkül sokkal több támogatást igényel a KAP-ból a csökkentési célok eléréséhez.

A mezőgazdasági szervezetek képviselői megjegyezték, hogy az Európai Bizottság nem veszi figyelembe a világ népességének gyors növekedését, és ebből következően az élelmezés szükségességét sem.

Az európai mezőgazdaság feladata a biztonságos, egészséges és megfizethető élelmiszerek előállítása. Felhívást tettek arra, hogy a gazdákat szélesebb körben vonják be a fenntartható mezőgazdaság új modelljének kialakításába. Hangsúlyozták, hogy az ilyen forradalmi változásokhoz további pénzügyi támogatásra van szükség, de úgy tűnik, hogy a KAP költségvetése ezt nem veszi figyelembe.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.