Back to top

Az állattenyésztés szorul rá leginkább a fejlesztésre

Sok egyéb mellett számos épületlétesítést, gépkorszerűsítést, precíziós gazdálkodást támogató pályázat elérhető a gazdák számára, akik igyekezek élni a lehetőséggel, de tudásuk nem minden esetben elegendő a modernizációs eszközök elsajátításában, vagy éppen nem áll elegendő háttértőke rendelkezésükre egy géptámogatás megpályázására. Erről beszélgettünk Illés Zoltánnal az AGROTEC ügyvezetőjével.

MMG - Direkt | A megfelelő gép, a megfelelő munkára, a megfelelő támogatással| Illés Zoltán, AGROTEC

Vajon a gépforgalmazók hogyan tudnak segíteni a gazdák pályázataiban, a különféle agrárágazatok milyen gépek beszerzésére fókuszálnak, valamint gépesítés szempontjából melyik a leginkább elmaradottabb ágazat?... Egyebek mellett ilyen témákat érintett Illés Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója Halmos B. Ágnessel, kiadónk egyik főszerkesztőjével, az MMG Direkt legújabb adásában.

Régen látott mennyiségben lehet idén agrártámogatásokra pályázni – eddig sok esetben ezek a forráshiányok szabtak gátat a gazdák fejlesztéseinek.

A tárca különböző támogatási fókuszterületet határozott meg, tehát az állattenyésztés technológiai korszerűsítéséhez és infrastrukturális berendezéseihez, a növénytermesztés számos gépberuházásaihoz, valamint a jelentős volument képző precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó pályázatok is megjelentek a kiírásokban.

– Minden ágazatban rendkívüli igény mutatkozott ezekre a támogatásokra. Sok esetben az jelentette a legnagyobb problémát, hogy a gazdálkodók nem tudtak többféle támogatást megpályázni, aminek főként saját háttértőkéjük szabott gátat. Természetesen rendelkezésükre állnak különböző banki finanszírozási konstrukciók, de azért saját erőből elég nagy terhet kell vállalnia a pályázónak – mondja Illés Zoltán.

A gépforgalmazók egyfajta tanácsadói hátteret biztosítanak a gazdálkodóknak, mely támogatási formát érdemes megpályázniuk, ami hosszú távon a legkedvezőbben hathat gazdaságuk jövedelmezőségére.

Persze, a gazdálkodó szeretné optimalizálni az igénybe vehető támogatásokat, és nem mindig az irányba fejleszt, ami gazdaságának éppen a legfontosabb lenne.

Mondok erre egy példát. A gazdák a legnagyobb támogatási forrást tartják prioritásnak, vagyis sokszor a legdrágább gépet akarják megvásárolni, amire a legtöbb támogatást lehet igénybe venni, holott nem biztos, hogy azt a gépet kellőképpen kitudja használni gazdaságában. Másik példa erre, ha a gazda a támogatások miatt lecseréli az amúgy még jó állapotban lévő gépét, pedig más funkciójú géppel, munkaeszközzel nagyobb technológiai lépést tudna elérni – ismerteti az ügyvezető igazgató.

Zoltán úgy látja, a nyugat-európai viszonyokhoz képest Magyarország leginkább az állattenyésztésben marad alul a technológia területén. Ebben az ágazatban lenne a legégetőbb az infrastrukturális és gépesítési fejlesztés szorgalmazása. Mint mondja,

idehaza egy adott munkafolyamatot többszörös élőmunkaerővel tudnak a gazdák elvégezni, mint egy nyugat-európai gépesített gazdaságban, ami abszolút mértékben csökkenti hazánk versenyképességét.

És itt nemcsak a telepen alkalmazott gépekre kell gondolni, hanem az állatok számára a takarmány-előállításhoz szükséges eszközökre, ugyanis csakis minőségi takarmánnyal lehet megfelelő színvonalú állattenyésztést végezni.

– Az állattenyésztők leginkább egy istálló teljesen új technológiai fejlesztésére, vagy robotizált fejőrobot-berendezésére pályáznak, de olyanok is akadnak, akik a KAP irányelveit követve egy környezetkímélőbb trágyakezelő-rendszert szeretnének kialakítani gazdaságukban. És akkor még nem beszéltünk, a precíziós gépekről, aminek a támogatásigénylése augusztus elején lett megnyitva, és a pályázati határideje egészen november közepéig tart.

Fotó: Csatlós Norbert

Itt olyan gazdálkodókkal találkozunk, akik most döntötték el, hogy elindulnak az innováció útján, belevágva a precíziós fejlesztésekbe, és vannak, akiknek már tapasztalattal bírnak a precíziós gazdálkodásban.

Ők általában sokkal tudatosabban pályáznak gazdálkodási céljuk eléréséhez – véli Illés Zoltán hozzátéve, hogy a gépforgalmazók egy olyan hátteret, szolgáltatást tudnak biztosítani a gazdáknak a precíziós gépek és gazdálkodás területén, amivel szükség esetén üzemeltetési tanácsot és gyakorlati segítséget kaphatnak a gazdák.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

A farkasok már velünk élnek

Bár sokan úgy gondolják, a farkasok, medvék, hiúzok a szomszédos országokból járnak át hozzánk, szakemberek már mintegy tíz itt élő farkascsaládról tudnak. Hazánkban két hagyományos élőhelyük volt: az Északi-Középhegység a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl, és a jelek szerint ma is ott élnek.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".