A pezsgő alapanyagát termelő szőlőtulajdonosoknak idén egyszerre több dolog is fejfájást okoz. A gyenge szezon mellett szó szerint ébren tartják őket éjszakánként a szőlőtolvajok, akik megfosztják a tőkéiket a terméstől.
A pezsgőborászok katasztrofálisnak nevezik az idei évet,
Kiderült azonban, hogy ezzel még nincs vége a champagne-i szőlőtulajdonosok gondjainak, mert egy másik probléma is felmerült – a szőlőtőkéket illetéktelenek szüretelik éjszakánként. Furcsán hangzik, de ez történik: lopják a champagne alapanyagát. A sötétség leple alatt tolvajok fosztogatják a champagne-i szőlőültetvényeket. Az egyik Champagne régió központjának számító Epernay közelében fekvő Le Mesnil-i borász 80 hektár szőlőültetvényét nem ő szüretelte le, hanem tolvajok szedték a szőlőt éjszakánként.
A francia regionális média arról számol be, hogy más termelőknél is előfordultak hasonló szőlőlopások. A bűnözők a sötétség leple alatt tevékenykednek, ezért a borászok megpróbálnak esténként járőrözést szervezni a környéken, hogy elriasszák a tolvajokat.
Az itt termett szőlők értékét az adja, hogy több száz évre tekinthet vissza az a terroir, amelynek jellegzetessége a meszes, krétás talaj, ami meghatározza a Champagne különleges ízvilágát. Bár hosszú időn keresztül a Champagne szót a pezsgő szinonimájaként használták, viszont kizárólag ennek a borvidéknek a termelői jogosultak ennek a földrajzi jelzőnek a használatára.
A tavaszi fagyok, majd a szőlőt megtámadó penészgomba megjelenése miatt elképzelhető, hogy a termés felére csökkent. A közelmúlt esőzései tovább rontottak a helyzeten, és a szőlőlopások sem javítanak a hangulatukon. Nagyon valószínűséggel a szőlőlopások problémája idén nem korlátozódik csak Champagne régióra, más francia bortermelőknek is szembe kell nézniük ezzel a jelenséggel.