0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Dísznövények – Újdonságok, érdekességek

A szeptember eleji HungaroGreen szakmai kiállítás kiváló alkalmat teremtett a kereskedők, a felhasználók és a szakma iránt érdeklődő nagyközönség találkozásához. A látványos rendezvényen a hazai évelő- és faiskolai termesztők színe-java részt vett, a közel 1600 négyzetméteren több mint 80 cég mutatta be kínálatát. Összeállításunkban néhány fajtaújdonságot, technikai érdekességet emelünk ki.

A Maróti Díszfaiskola Kft. több mint harmincéves, több generációs családi vállalkozás. Budapesttől 40 kilométerre, Tóalmás határában 5 hektáros konténertelepen és 20 hektár szabadföldön termesztenek szélsőséges környezeti hatásokat jól tűrő örökzöldeket, fákat és cserjéket. Széles fajtaválasztékkal dolgoznak, saját törzsültetvényről szaporítanak.

A szigetszentmiklósi kiállításon többször iskolázott szoliter cserjéket, kúp- és gömbformára nyírt örökzöldeket is bemutattak.

A faiskolában tartós hatású műtrágyákat használnak, hogy a növények a vevők kertjeiben se szenvedjenek tápanyaghiányt. Az új fajtákat telephelyükön tesztelik. A faiskola specialitása a konténeres és szabadföldi fenyőoltványok nagy fajta- és méretválasztéka. Maróti Henrietta, a faiskola vezetője két ígéretes fajtaújdonságra hívta föl a figyelmet, amelyek már évek óta a piacon vannak ugyan, de egyelőre még kevésbé keresettek. A Berberis thunbergii Apostag lombhullató sóskaborbolya-fajta egyébként zöld színű lombozata ősszel mutatós piros-narancssárgára színeződik, és mintegy ékszerévé válik a kertnek. Laposan elterülő ágrendszere jól tűri a nyírást is, szoliterként, alacsony sövényként, de akár csoportosan is lehet ültetni. Talajban nem válogatós, igénytelen, jó strapabíró fajta.

A Taxus baccata Lakatos magyar nemesítésű tiszafa. A felfelé törekvő, szabályos, zárt oszlop alakú fajta hihetetlen növekedési erejével tűnik ki.

Gyorsan eléri a körülbelül 6-8 méteres magasságot, szoliternek és sövénynek is alkalmas.

Vékony, de stabil ágrendszere miatt nyírt és nyíratlan sövényként is kiválóan díszít, sűrű zöld lombozatot ad. A faiskola vezetője szerint ez a tiszafafajta a Thuja occidentalis Smaragd kiváltására is megfelelő lehet.

Csak egy faiskola szaporítja

Józsa Tamás, a Szévíz-parti Díszfaiskola tulajdonosa 35 évvel ezelőtt alapította kertészetét, kezdetben csupán 0,5 hektáron termelt, ma már a családi vállalkozás mintegy 15 hektáron működtet faiskolát Bucsuszentlászlón. Kétezer négyzetméteres konténertelepükön cserepes és konténeres dísznövény-szaporítóanyagot nevelnek, főleg tűlevelű fenyők és lombhullató virágzó és örökzöld cserjék fajtáiból. A tűlevelű fenyőket továbbnevelésre, kerti díszfának és oltóalanynak szánják. A több telephelyből álló kertészet szabadföldi területein földlabdás tuja- és fenyőfajtákat termesztenek, ezeket több méretben is árusítják.

A faiskola vezetője a Picea pungens SBS (Super Blue Seedling) új amerikai magszelekciójából származó fajtára hívta fel a figyelmet, ezt a fajtát hazánkban nagyon kevesen forgalmazzák, Európában is csupán egyetlen holland faiskola szaporítja.

A fenyő alakja és tűleveleinek kékesszürke színe is gyönyörű. Egyöntetű állományt ad, nem hajlamos dupla csúcshajtásra. Tömött és egyenletes növekedés jellemzi, metszeni nem szükséges. A növény növekedésével színe egyre kékesebbé válik.

Keresettek a sziklakerti évelők

A Lady Bird Farm Kft. első alkalommal mutatkozott be a rendezvényen. A Gyulán található kertészetben főként sziklakerti évelő dísznövényeket termesztenek két hektáron. Ezek mellett beltéri szukkulenseket is termesztenek, valamint a tavaszi időszakban széles a balkonnövény-választékuk. A kertészet vezetője, Skoperda Antal elmondta, hogy a fenntarthatóság jegyében környezetbarát, természetes anyagokból készült, fonott, natúr vesszőkosarakban vegyes összeültetéseket kínálnak, cserjeválasztékuk pedig egész évben elérhető.

A Berger Trió Kft. fő tevékenysége szintén a sziklakerti évelők termesztése és értékesítése.

A háromhektáros évelőkertészet Északnyugat-Magyarországon, Jánossomorján működik. Kínálatuk főleg alacsony és középmagas növekedésű, többségében szárazságtűrő cserepes évelőkből áll. Idén tovább bővítették a hazánkban egyébként is egyedülálló, több mint száz fajtából álló Sempervivum-kínálatukat. Úgy tapasztalták, hogy a széles körű felhasználhatóságának és kevés gondozást igénylő jellegének köszönhetően a faj népszerűsége töretlen. Több Sedum-fajtát is árulnak, egyebek között extenzív tetőkerti felhasználásra. Növényeiket számos méretben és kiszerelésben is értékesítik.

Sikeresek a törpe örökzöldek

Hazánkban nagyon kevesen foglalkoznak fenyők oltásával, Véglesi Péter a kevesek egyike. Az elhivatott fiatal 2013-ban a gödöllői Szent István Egyetemen hasonló témában írta szakdolgozatát, közben megtetszett neki a szakterület, ezért vállalkozóként is ezzel kezdett el foglalkozni.

Kicsi, ezer négyzetméteres faiskolájában kizárólag fenyőket olt, több ritka és különlegesebb törpe fajtát és alapfajt szaporít évente, amelyeket konténerben értékesít, a cserepeket kókuszkoronggal borítja.

A Ruisz Díszfaiskola állandó jó minőségű választékára mindig van kereslet. A kertészet összesen nyolchektárnyi konténertelepen és szabadföldi területen, valamint 6000 négyzetméteres fóliaházban fenyőféléket, cserjéket, törpe örökzöldeket termeszt. A tavalyi sikeres év után az idei is fölülmúlta a várakozásokat. Ez évi újdonságuk a konténeres füge és a konténeres magnólia. A segédanyagok – cserepek, tőzeg – drágulása és a gyártó cégek készlethiánya azonban nehézségeket okoz a termelésben.

Lánctalpas prototípus

A HáriTech Kft. startup vállalkozás centiméter pontosságú, GPS-vezérelt technológia segítségével egyedi igényekre szabott kertészeti traktorokat, saját fejlesztésű és tesztelésű önjáró mezőgazdasági gépeket gyárt. A gépek bármilyen – a feltételeknek megfelelő – ültetvényben könnyítik a növénygondozást, metszést, kitermelést, sorközművelést, permetezést.

A vállalkozás a kiállításon mutatta be legújabb, a korábbinál nagyobb teljesítményű, önjáró lánctalpas traktor prototípusát.

A lánctalpak állíthatók, széthúzhatók, ennek bizonyos terepviszonyokon fontos szerepe van, hiszen a gép így akár döntve is stabilabb lesz. A bemutatott gép huszonöt lóerős, míg a korábbi kivitel tíz lóerős volt, ez érezhető teljesítménynövekedés. Az új prototípus működését teljes egészében internet alapon lehet követni. A rendszer minden hibaüzenetet naplóz, amelyek visszakereshetők, így utólag is megállapítható, hogy az ültetvény mely részén milyen hibába ütközött a gép. Az új gépet jelenleg saját kertészetükben tesztelik, a tervek szerint nemcsak a mezőgazdaságban, kertészetben, hanem az építőiparban is szeretnék alkalmazni. Így például akár napelem­park-építéshez is ajánlják, és minden olyan területen (például nagyszámú lyukfúrásnál oszlopok felállítása előtt), ahol a hely kijelölése nagy pontosságot igényel.

Hári Zsolt, a vállalkozás vezetője kiemelte, hogy többféle adapterrel bővíthető, GPS-vezérelt automatizált eszközhordozókból szeretnének alapmodelleket összeállítani, amelyek aztán az egyedi igények szerint bővíthetők többféle munkafolyamatra.

Gépeiket igyekeznek minél több kertésznek bemutatni.

Nyitottak arra is, hogy néhány napig kihelyezzék őket az érdeklődők ültetvényeibe, akik így saját tapasztalatot szerezhetnek a gépek használatának előnyeiről. Már öt kertészetben kipróbálták a gépeket, és nagyon jó visszajelzéseket kaptak. Az érdeklődők száma napról napra nő.

Zöldségkóstoló

A Beppler Kft. kertészeteknek kínál készáru neveléséhez szükséges alapanyagokat, segédanyagokat és eszközöket. Standjukon a Mayer cseréptöltő gépet, földkeverékeket, faiskolai konténereket mutatták be. Gaál Győző ügyvezető szerint a kiállítás nagyszerű alkalom volt arra, hogy a díszker­tész szakma hosszú kihagyás után újból együtt, egymást erősítve legyen jelen. Ezért amint biztossá vált, hogy megtartják a szigetszentmiklósi rendezvényt – noha fő profiljuk nem elsősorban a faiskolai ágazathoz köthető –, nem gondolkodott azon, hogy részt vesz-e a cég a kiállításon. A cég tavaly új zöldségmagonc-programmal jelent meg a piacon, az érdeklődők megkóstolhatták a kiállításon a 2021-es zöldségmagonc-válogatásuk érett terméseit. Gaál Győző ezt azért tartotta fontosnak, mert tapasztalatuk szerint a magyar zöldségfogyasztás elsősorban íz alapú, a vásárlók nem fotó vagy küllem alapján döntenek. A rendezvényen úgy látták, hogy a fiatalok bátrabbak voltak, szívesebben kóstoltak. A felsorakoztatott paradicsomok nagy sikert arattak, a visszajelzésekből pedig fontos következtetéseket tudtak levonni.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet