0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

„Egy ilyen kiállításnak a jövőbe vezető utakat is meg kell mutatnia”

Megnyílt a 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a Hungexpo pavilonjaiban, Budapesten, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás mellett.

Részletes fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

– Az elmúlt időszakban érezhetően nőtt az agrárszakma társadalmi presztízse. Ha az elmúlt évtizedet vizsgáljuk, azt látjuk, hogy a magyar agrárium lendületesen tudott fejlődni. A tudásunk, a hagyományaink révén megvannak a további fejlődéshez, a szakma kormányzati segítséggel újabb lendületet adhat – ezt Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője mondta az OMÉK mai nyitórendezvényén.

Beszámolt egy újdonságról is: az OMÉK-on mutatnak majd be egy online élelmiszeripari  katalógust, amelynek az a célja, hogy a magyar élelmiszeripart egy csokorba szedve, idegen nyelven, egy felületen tudják bemutatni az export piacoknak.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az eseményt az ország legjelentősebb agrár- és élelmiszeripari rendezvényeként írta le. Kiváló minőségű és jó érték-arányú termékekkel rendelkezünk, azonban van egy téma, amit nem lehet megkerülni.

A kormány 10 éve célul tűzte ki, hogy a meghatározó stratégiai ágazatokban legalább 50 százalék legyen a hazai szereplők aránya. Ez az élelmiszer-kereskedelemben egyelőre nem sikerült, hangsúlyozta.

Az Egy a természettel kiállítás kormánybiztosa, Kovács Zoltán kiemelte:

– Az OMÉK szlogenje, „A magyar föld legjava” összhangban áll a rendezvényünk szellemiségével. Magyarország kormánya a vidéki élet minőségét középpontba helyezte, erőfeszítések zajlanak a globalizáció, az urbanizáció ellen – szögezte le.

Nem csak tudással és munkával, hanem lélekkel és szívvel kell dolgozni és alkotni, hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke, Jakab István.

A rendezvényen összefonódik a vadászat, a természet szeretete, a vidéki élet. Most formálódik a hétéves uniós költségvetés, feltétlenül figyelembe kell venni a környezetvédelmi törekvéseket, fogalmazott.

Ezek bemutatása is fontos, a most zajló esemény tökéletesen alkalmas erre, mondta.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a rendezvény mindig a magyar gazdák ünnepe volt. Az idei kiállítás és vásár azonban rendhagyó, hiszen most az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” részeként valósul meg.

 

A világkiállítás lenyűgöző programkínálatában megjelenik az ősi hagyományaink felelevenítése, a természet iránti szenvedély és a vadászati-, vadvédelmi kultúránk változatossága. A környezet- és természetvédelem, az erdő- és vadgazdálkodás, az élelmiszer-előállítás, illetve a gasztronómia szervesen összekapcsolódó területek.

 

Ezért különösen nagy öröm, hogy ez a sokszínűség összpontosulhat a Hungexpo területén és az OMÉK idén a vadászati világkiállítással együtt jelenhet meg, amely tovább erősíti az ágazatok közötti összhangot. Majd felhívta a figyelmet korunk egyik legnagyobb kihívására, a társadalmi, gazdasági és környezeti szempontok közötti egyensúly megteremtésének szükségességére.

Az egyik legzöldebb gazdasági ágazat a mezőgazdaság. Nem büntetni, hanem ösztönözni kell a mezőgazdasági termelőt egy még fenntarthatóbb termelés elérésében.

Egy ilyen kiállításnak a jövőbe vezető utakat is meg kell mutatnia.

A megújuló vidék, megújuló agrárium program a vidék gazdaságának új lábra állítását jelenti. Önmagában az idén meghirdetett pályázatokon már több mint 1000 milliárd forint került lekötésre, ami óriási előrelépési lehetőséget jelent. A vidék gazdaságának erősítése pedig egész Magyarország megerősítését jelenti.

Bejelentette, hogy 2021. október 18-án megindul az agrártámogatások emelt összegű előlegfizetése.

Az uniós szabályok adta legkorábbi időponttól kezdve a gazdálkodók számára a közvetlen támogatások esetében a decemberben fizethető részfizetésekkel együtt legalább 260 milliárd forint, a terület- és állatlétszám után fizetett vidékfejlesztési támogatásoknál pedig több mint 46 milliárd forint kifizetését tervezik az idei évben a Magyar Államkincstáron keresztül. Az előlegfizetéssel fő céljuk, hogy pénzügyi segítséget nyújtsanak az őszi munkák zavartalan elvégzéséhez, biztosítsa a termelők pénzügyi stabilitását és likviditását. Ez szintén egy komoly hozzájárulás Magyarország Kormányának azon célkitűzéséhez, hogy megerősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, valamint a vidéki térségeket.

youtube://v/Ej9ktV9-jx4

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu