Back to top

Hová tűntek a kamionsofőrök?

A koronavírus, a generációváltás problémái, vagy az anyagi megbecsülés hiánya okozza a válsághelyzetet?

A tehergépkocsi vezető hiány nem csak az Egyesült Királyságban jelent problémát. Németországban is kevés a szakképzett járművezető, és ugyanez a helyzet Nyugat-Európa más országaiban is. Az agrarheute.de német agrárportál szerint számos árucikk ellátásának teljes összeomlásával fenyegető veszély egyre valósabbá válik az európai piacon.

Bár a média elsősorban a benzinkutaknál kialakult sorokról és a nagy-britanniai üzemanyag-ellátási problémákról számol be, de az ellátási problémák számos ottani üzletágat érintenek.

A brit tejüzemek például nem tudnak megszabadulni a feleslegtől, holott a boltok polcai üresek. Ugyanez igaz a teljes feldolgozó- és élelmiszeripari ágazatra. A válsághelyzet a túl kevés tehergépkocsi vezető miatt alakult ki.

A brit kormány a koronavírus-járványt okolja ezért az állapotért, ami miatt nem voltak vizsgák a hivatásos járművezetők számára. A becslések szerint ennek következtében Nagy-Britanniában mintegy 100 000 tehergépkocsi-vezető hiányzik.

Minden jel arra mutat, hogy ugyanezzel a problémával egész Nyugat-Európa is szembesül. Szakértők szerint csak Németországban már most is 60-80 000 tehergépkocsi-vezető hiányzik. Ez korrekciós intézkedések nélkül minden bizonnyal ellátási problémákhoz fog vezetni. A kérdés csak az, hogy ez mikor fog megtörténni.

A Németországra jósolt forgatókönyv ugyanis egyáltalán nem optimista, mivel a statisztikák e tekintetben könyörtelenek. Évente átlagosan 30 000 járművezető vonul nyugdíjba, de csak 15 000 új járművezető van a pótlásukra.

A német szakszervezetek szerint ez azért van, mert a kínált bérek nem kompenzálják a kemény munkát vagy a szeretteiktől való folyamatos távollétet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Már csak holnap éjfélig lehet pályázni kapacitásbővítő támogatásra

A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négyezer fő foglalkoztatására, összesen 13,5 milliárd forint értékben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.