0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A Megyei Kormányhivatalok közbenső szervezeti tevékenységéhez kapcsolódó feladatok ellátását szolgáló Technikai Segítségnyújtás Projekt” című (VP-20-4-17 kódszámú) felhívás. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 13,7 milliárd forintra emelkedik, az önállóan támogatható tevékenységek köre kibővült.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Az EMVA kifizető ügynökségi és közbenső szervezeti tevékenységhez kapcsolódó feladatok ellátását szolgáló Technikai Segítségnyújtás Projekt” című (VP-20.3-16 kódszámú) felhívás. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10,42 milliárd forintra emelkedik és a felhívás keretében támogatott projektek költségei 2025. december 31-ig elszámolhatók.

Újra megnyitották

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3-5.1.1- 21) kódszámú felhívást február 28-tól. A felhívás változatlan feltételek mellett lehetőséget biztosít korszerű, a piaci igényeket kiszolgálni képes, új ültetvények létrehozására, a kiöregedett, csak gazdaságtalanul művelhető gyümölcsültetvények megújítására. Fő szempont a termésbiztonság fenntartása. Ennek megfelelően az ültetvénytelepítés mellett pályázni lehet még öntözési rendszerek és jéghálótakarás kiépítésére, tavaszi fagykár megelőzését szolgáló technológia, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is.

Lehetőség nyílik komlóültetvények kialakítására, és támogatási cél az ökológiai művelésű ültetvények telepítése is.

Az ökológiai művelés vállalása esetén alacsonyabb hektáronkénti tőszámmal, extenzívebb kialakítással, akár az üzemi termelésből már kiszorult tájfajták eltelepítésével lehet új ültetvényt létrehozni. Nem határoztak meg minimális támogatási összeget, a maximum pedig 500 millió forint lehet. A kérelmek benyújtására április 30-ig van lehetőség.

Újból pályázható

február 28 óta a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Állattartó telepek felújításának támogatása” című (VP2-4.1.1-20 kódszámú) felhívás dokumentációja. Külön megvalósítási helyeknek kell tekinteni az egymástól fizikailag elkülönülő, tereptárgyakkal – például kerítés, út, természetes víz – elhatárolt, akár egy helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanokat, ingatlanrészeket, amennyiben a projektben megfogalmazott cél kizárólag az adott ingatlanra, ingatlanrészre irányul/vonatkozik. Február 28-tól ismét lehetőség nyílik támogatási kérelmek benyújtására felhívásra. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett pályázat újra nyitásával lehetőség lesz arra, hogy az állattartók megvalósítsák nagyobb léptékű beruházásaikat. Az újra nyitást a 2020 őszén megjelent kiírás óriási sikere indokolja. Akkor a 360 milliárd forint keretösszegű felhívásra közel 473 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt a kérelmezők. A felhívás a már megismert feltételrendszer mellett lesz továbbra is elérhető, a támogatási intenzitás fő szabályként 50 százalékos, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás minimális összege célterületenként 5 és 100 millió forint között változik, maximum 2 milliárd forint lehet.

Baromfitartók, sertéstartók, szarvasmarhatartók, juhtartók, kecsketartók, lótartók, nyúltartók, méhészek és még több más gazdasági haszonállattal foglalkozó állattartó számára nyílik ismét lehetőség

támogatott módon új állattartó telepek létrehozására, meglévők korszerűsítésére, az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére. Azok is pályázhatnak, akik a felhívás keretében már részesültek támogatásban, akár ugyanazon megvalósítási helyre is.

Március 11-31. között

pályázhatnak fejlesztéseik támogatására az élelmiszeripari ágazat technológiai beszállítóinak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázati felhívására. A vissza nem térítendő támogatás minimum 20 millió, maximum 3 milliárd forint, a támogatás mértéke a fejlesztés 35-50 százaléka lehet, a pályázat az ország teljes területén tud forrást nyújtani. Az Élelmiszeripari technológiai beszállító-fejlesztési program keretében

az élelmiszeripar szereplőinek egyebek mellett precíziós eszközöket, gépeket, automatizált gyártósorokat, klímabarát és költséghatékony öntözési, gyomirtási megoldásokat, technológiákat szállító vállalkozások juthatnak támogatáshoz.

A pályázat célja, hogy a magyar vállalkozások az elsők között tudják használni az élvonalbeli technológiákat, így a hazai agrárium és az élelmiszeripar szereplői versenyelőnyhöz jussanak. Magyarország a régióban elsőként indít fejlesztési programot az agráriumot és az élelmiszeripart kiszolgáló technológiai beszállítók számára. A pályázat lehetővé teszi a mezőgazdaság számára kulcskérdésnek minősülő szerves trágya feldolgozásának támogatását is – emelte ki Nagy István, agrárminiszter. A tárca kitüntetett figyelmet fordít a műtrágya minél nagyobb kiváltására és a mezőgazdaságban keletkező szerves trágya környezettudatos feldolgozására, további hasznosítására, amely hozzájárulhat a műtrágyaellátás nehézségeinek és veszélyeinek a kompenzálásához. A pályázat keretösszege nyolcmilliárd forint.

Március 31-ig

lehet benyújtani a támogatási kérelmet a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent „Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program” című (GINOP Plusz-1.2.2-22 kódszámú) felhívásra. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 30 milliárd forint. A felhívás keretében mikrovállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet. A „2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről” szóló Kormányrendelet értelmében a támogatási kérelem beküldése során a nyilatkozatot minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírással, vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással kell hitelesíteni. Aki nem rendelkezik hiteles elektronikus aláírással, annak a támogatási kérelem benyújtása során az AVDH szolgáltatás igénybevételéhez szüksége lesz elektronikus azonosítóra (pl. ügyfélkapus azonosítóra).

Új benyújtási időszakok nyíltak

február 9-től március 31-ig és november 2-tól december 2-ig az „Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek” című (VP5-8.6.2-16 kódszámú) felhívás keretében. Pontosították a támogatási összegeket. Módosult a felhívás indikátorszáma. Módosultak a felhívás értékelési szempontjai. Új értékelési szempont az „Erdőgazdálkodó teljes erdőgazdálkodási tevékenységének területe”, valamint az „Erdőrészlet fatermési osztálya”. Módosult az euró/forint átváltási arány meghatározásával kapcsolatos előírás.

Április 1-jéig

lehet jelentkezni a „Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése” című (VP4-10.2.2.-20 kódszámú) felhívásra. A vissza nem térítendő támogatás keretösszege 3,78 milliárd forint, mértéke 100 százalék, legkisebb összege 350 ezer, legnagyobb összege 3,78 milliárd forint. A támogatható projektek száma: 1-35.

Április 1-8. között

nyújthatnak be kérelmeket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén keresztül a húsgalamb-tenyésztők a 2022. január 15. és március 31. közötti időszakban beszerzett galambokra. Idén is a korábbiakkal megegyező feltételekkel igényelhetnek támogatást, amelyre 50 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A támogatás célja a termékpálya fejlesztése és az egységes árualap megerősítése.

Április 26-ig

lehet jelentkezni a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című (VP2-4.1.1.7-20 kódszámú) felhívásra. A támogatás keretösszege 2 milliárd forint. A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepek számára kínál támogatási lehetőséget. A támogatás mértéke 50 százalék, összege 20 millió forint. A támogatható projektek száma 250.

Május 25-ig

lehet pályázni a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című (VP3-9.1.1-20 kódszámú) pályázati felhívásra. A rendelkezésre álló forrás összege 3 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 100 százalék, legfeljebb 32 millió forint, a támogatható projektek száma legfeljebb 26.

November 30-a

a jelentkezés határideje a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című (VP6-7.2.1.1-21 kódszámú) pályázati felhívásra. A célja az önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben levő külterületi helyi közutak fejlesztése. Támogatási kérelmet vidéki térségben működő települési önkormányzatok és önkormányzati társulások nyújthatnak be. A támogatás keretösszege 50 milliárd forint, mértéke 95 százalék, legnagyobb össze 300 millió forint, a támogatható projektek száma legfeljebb 170.

December 30-a

a jelentkezés határideje a „Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása” című (VP3-3.1.1-19 kódszámú) felhívásra. A rendelkezésre álló keretösszeg 2,52 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 100 százalék.

December 31-re módosult

támogatási kérelem benyújtásának határideje a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” című (VP5-8.2.1-16 kódszámú) felhívásra. Pontosították a támogatási összegeket. A kettősfinanszírozás elkerülése érdekében kiegészítették a támogatásban nem részesíthetők körét.

December 31-ig lehet benyújtani

a támogatási kérelmeket a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése” című (VP4-15.2.1.1-16 kódszámú) felhívásra. Módosultak a kifizetési igénylés benyújtására nyitva álló határidők. Változott az euró/forint átváltási arány meghatározásával kapcsolatos előírás. Módosultak a kifizetési igénylés benyújtásával kapcsolatos előírások. Egy támogatói okiratra több kifizetési kérelmet lehet benyújtani, de tevékenységenként csak egyet.

December 31-ig lehet benyújtani

a támogatási kérelmet a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Erdő-környezetvédelmi kifizetések” című (VP4-15.1.1-17 kódszámú) felhívásra. A támogatást igénylőknek a képzési kötelezettséget a programozási időszakban egyszer, legkésőbb 2023. december 31-ig kell teljesítenie.

December 31-ig

lehet pályázni az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.1.9-21 kódszámú) felhívásra. A rendelkezésre álló forrás 30 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 50 százalék. Legmagasabb összege 100 millió forint. A támogatható projektek száma 600.

December 31-ig

lehet jelentkezni „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” című (VP5- 8.5.1.-16 kódszámú) felhívásra. A támogatás mértéke 100 százalék, legmagasabb össze 50 millió forint, a támogatható projektek száma 50-300.

December 31-e

a pályázatok beadási határideje „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című (VP5-16.5.2-21 kódszámú) felhívásra. A támogatás keretösszege 2,32 milliárd forint, a támogatás mértéke 90 százalék, legnagyobb össze 90 millió forint, a támogatható projektek száma 30.

Forrás: palyazat.gov.hu