0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tovább nőttek az élelmiszerárak szeptemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a búza és a pálmaolaj iránti keresletnövekedés hatására szeptemberben már a második egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint a szeptemberi árindex 130 pont lett, 1,2 százalékkal magasabb az augusztusinál és 32,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Szeptemberben a szemestermények árindexe átlagosan 2 százalékkal haladta meg az augusztusi szintet, amiben döntő szerepe volt a búza 4 százalékos drágulásának. A búza átlagára 41 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez viszonyítva.

A FAO szeptemberi növényi olaj árindexe 1,7 százalékkal nőtt havi és mintegy 60 százalékkal éves összevetésben annak hatására, hogy a pálmaolaj világpiaci ára 10 éves csúcsra emelkedett a megugrott globális importkereslet miatt, illetve azokra a félelmekre, hogy Malajziában visszaveti a termelést a vendégmunkások hiánya.

A tejtermékek árindexe 1,5 százalékkal, a cukoré pedig 0,5 százalékkal emelkedett szeptemberben augusztussal összevetve.

A hústermékek árindexe gyakorlatilag stagnált szeptemberben és 26,3 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál.

Forrás: MTI