Back to top

Cékla, a vörös immunerősítő vitaminbomba

A céklától a zöldségkedvelők többsége ódzkodik, pedig sok féleképpen el lehet készíteni. A cékla egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek elég megosztók, tehát vagy szeretjük, vagy kifejezetten utáljuk.

Ha Ön a cékla gyűlölők táborába tartozik az illata miatt, tudományos oka van annak, hogy miért érezhet így. A geozmin (egy természetesen előforduló mikrobiális vegyület) felelős a jellegzetes "földes" vagy "piszkos" szagért, amelyet sokan nem szeretnek. És mivel a szaglás és az ízlelőbimbók összhangban vannak egymással, a cékla íze is lehet, hogy „földes”.

Tudósok különböző répafajták geozminszintjét vizsgálták, hogy olyan speciális répákat nemesítsenek, amelyekben kevesebb ez az aromás vegyület,

mint például a Wisconsini Egyetemen kifejlesztett Badger Flame fajták.

Fotó: A cékla tele van tápanyagokkal, például C-vitaminnal és vassal.

Azok számára, akik nem akarnak saját céklát termeszteni, vagy nem találnak ilyen különleges céklákat a helyi piacon, az arany vagy fehér cékla lehet, hogy kellemesebb az ízlésüknek.

"Ha nehezen tudja elviselni a vörös cékla intenzitását, az arany vagy fehér fajták jó kiindulópontot jelentenek" - mondta Alyssa Pike dietetikus, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács táplálkozási kommunikációs menedzsere. Ugyanis a geozmin kevésbé van jelen ezekben a világosabb színű céklákban, amelyek íze enyhébb és édesebb, mint más vörös fajtáké.

A földes ízen túl a cékla a tápanyagok erőműve. "Számos hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között káliumot, C-vitamint, vasat és magnéziumot" - mondta Pike, emellett jó rost-, folsav- és mangánforrás is.

Pike azt is megjegyzi, hogy egyes kutatások szerint a cékla segíthet a vérnyomás csökkentésében, más tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a céklalé javíthatja a sportteljesítményt és növelheti az oxigén felhasználást.

Ha a konzerv céklán kívül nem fogyasztott még mást, ideje, hogy kipróbáljon néhány olyan receptet, amely talán megváltoztatja a véleményét. A következő receptekben bármilyen színű céklát használhat.

Fotó: Az arany cékla íze sokkal enyhébb és édesebb, mint a vörös cékláé

Sütőben, légkeveréses sütőben vagy serpenyőben sült cékla

A burgonyához hasonlóan a céklát is lehet sütni. A finom ropogós cékla chips, isteni magában vagy köretként húsok mellé fogyasztva. Ez a recept rizslisztet használ a finom könnyű bevonat érdekében, és a céklát fűszeres, japán ihletésű majonézzel párosítja.

Az otthon készített, légkeveréses sütőben sült cékla chips íze sokkal finomabb, a boltban kapható zacskós társainál.

Az ízélményt tovább lehet fokozni különböző fűszerekkel, mint például BBQ vagy cajun fűszerkeverékekkel.

A házi rösztihez és a burgonyafánkhoz használt burgonyát is lecserélhetjük céklára.

Sült vagy grillezett cékla

Emlékeznek, amikor mindannyian utáltuk a kelbimbót, amíg rá nem jöttünk, milyen csodálatos lehet sülve? Ugyanez a helyzet a céklával is. A magas hőfokon történő sütés során a céklában lévő természetes cukrok karamellizálódnak, így a növényi édességnél pörköltebb hatást lehet elérni.

A cékla szeleteket vagy kockákat egyszerűen meglocsoljuk olívaolajjal, egy tálban sóval és borssal ízesítjük, majd egy rétegben elrendezhetjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Süssük 190 fokos sütőben körülbelül 35-40 percig, egyszer-kétszer megforgatva. Természetesen ezt is elkészíthetjük grillezve vagy a barátokkal körül ült tábortűz felett egyaránt.

Tálaljuk a sült céklát köretként vagy salátába dobva. A sült cékla a ragyogóan rózsaszín céklás humusz alapja is.

(Ha a humuszt csicseriborsóval és céklával készítjük, kissé tompább színt kapunk, mintha csak céklát használnánk).

Sült cékla

A cékla talán nem váltja fel a cukkinit, a legsokoldalúbb zöldséget, amit desszertekbe lehet rejteni, de természetes édességüknek köszönhetően meglepően jó párosítás a süteményekben.

A csokoládés céklás bögrés sütemény tápanyagban gazdag és mindemellett tökéletes választás az ünnepi asztalra is, ugyanis rózsaszínű vajkrém mázzal koronázva nem csak finom, de lenyűgöző látványt is nyújt.

Ha gondolja, meg is ihatja

Ha másképp nem tudja elviselni a céklát, próbálja ki koktélban. A mezcalos (mexikói égetett szesz) céklás margarita a mexikói szeszes ital füstös ízét házi készítésű cékla sziruppal és fanyar limelével párosítja, ami érdekes kombinációt eredményez.

Ha a céklaszirupot inkább bourbonnel próbálná ki, akkor készíthet egy céklás Old Fashioned koktélt is.

Forrás: 
edition.cnn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.