0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Cékla, a vörös immunerősítő vitaminbomba

A céklától a zöldségkedvelők többsége ódzkodik, pedig sok féleképpen el lehet készíteni. A cékla egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek elég megosztók, tehát vagy szeretjük, vagy kifejezetten utáljuk.

Ha Ön a cékla gyűlölők táborába tartozik az illata miatt, tudományos oka van annak, hogy miért érezhet így. A geozmin (egy természetesen előforduló mikrobiális vegyület) felelős a jellegzetes „földes” vagy „piszkos” szagért, amelyet sokan nem szeretnek. És mivel a szaglás és az ízlelőbimbók összhangban vannak egymással, a cékla íze is lehet, hogy „földes”.

Tudósok különböző répafajták geozminszintjét vizsgálták, hogy olyan speciális répákat nemesítsenek, amelyekben kevesebb ez az aromás vegyület,

mint például a Wisconsini Egyetemen kifejlesztett Badger Flame fajták.

Azok számára, akik nem akarnak saját céklát termeszteni, vagy nem találnak ilyen különleges céklákat a helyi piacon, az arany vagy fehér cékla lehet, hogy kellemesebb az ízlésüknek.

„Ha nehezen tudja elviselni a vörös cékla intenzitását, az arany vagy fehér fajták jó kiindulópontot jelentenek” – mondta Alyssa Pike dietetikus, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács táplálkozási kommunikációs menedzsere. Ugyanis a geozmin kevésbé van jelen ezekben a világosabb színű céklákban, amelyek íze enyhébb és édesebb, mint más vörös fajtáké.

A földes ízen túl a cékla a tápanyagok erőműve. „Számos hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között káliumot, C-vitamint, vasat és magnéziumot” – mondta Pike, emellett jó rost-, folsav- és mangánforrás is.

Pike azt is megjegyzi, hogy egyes kutatások szerint a cékla segíthet a vérnyomás csökkentésében, más tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a céklalé javíthatja a sportteljesítményt és növelheti az oxigén felhasználást.

Ha a konzerv céklán kívül nem fogyasztott még mást, ideje, hogy kipróbáljon néhány olyan receptet, amely talán megváltoztatja a véleményét. A következő receptekben bármilyen színű céklát használhat.

Sütőben, légkeveréses sütőben vagy serpenyőben sült cékla

A burgonyához hasonlóan a céklát is lehet sütni. A finom ropogós cékla chips, isteni magában vagy köretként húsok mellé fogyasztva. Ez a recept rizslisztet használ a finom könnyű bevonat érdekében, és a céklát fűszeres, japán ihletésű majonézzel párosítja.

Az otthon készített, légkeveréses sütőben sült cékla chips íze sokkal finomabb, a boltban kapható zacskós társainál.

Az ízélményt tovább lehet fokozni különböző fűszerekkel, mint például BBQ vagy cajun fűszerkeverékekkel.

A házi rösztihez és a burgonyafánkhoz használt burgonyát is lecserélhetjük céklára.

Sült vagy grillezett cékla

Emlékeznek, amikor mindannyian utáltuk a kelbimbót, amíg rá nem jöttünk, milyen csodálatos lehet sülve? Ugyanez a helyzet a céklával is. A magas hőfokon történő sütés során a céklában lévő természetes cukrok karamellizálódnak, így a növényi édességnél pörköltebb hatást lehet elérni.

A cékla szeleteket vagy kockákat egyszerűen meglocsoljuk olívaolajjal, egy tálban sóval és borssal ízesítjük, majd egy rétegben elrendezhetjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Süssük 190 fokos sütőben körülbelül 35-40 percig, egyszer-kétszer megforgatva. Természetesen ezt is elkészíthetjük grillezve vagy a barátokkal körül ült tábortűz felett egyaránt.

Tálaljuk a sült céklát köretként vagy salátába dobva. A sült cékla a ragyogóan rózsaszín céklás humusz alapja is.

(Ha a humuszt csicseriborsóval és céklával készítjük, kissé tompább színt kapunk, mintha csak céklát használnánk).

Sült cékla

A cékla talán nem váltja fel a cukkinit, a legsokoldalúbb zöldséget, amit desszertekbe lehet rejteni, de természetes édességüknek köszönhetően meglepően jó párosítás a süteményekben.

A csokoládés céklás bögrés sütemény tápanyagban gazdag és mindemellett tökéletes választás az ünnepi asztalra is, ugyanis rózsaszínű vajkrém mázzal koronázva nem csak finom, de lenyűgöző látványt is nyújt.

Ha gondolja, meg is ihatja

Ha másképp nem tudja elviselni a céklát, próbálja ki koktélban. A mezcalos (mexikói égetett szesz) céklás margarita a mexikói szeszes ital füstös ízét házi készítésű cékla sziruppal és fanyar limelével párosítja, ami érdekes kombinációt eredményez.

Ha a céklaszirupot inkább bourbonnel próbálná ki, akkor készíthet egy céklás Old Fashioned koktélt is.

Forrás: edition.cnn.com