0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre több a bioalma, de lesz-e, aki megveszi?

Klímasemlegesség, regionalitás, egészséges táplálkozás… Ezen jelszavak szellemében, no meg a hagyományos termesztés válsága miatt nőtt meg a bioalma részaránya az európai termesztőkörzetekben, néhol már a piacra kerülő mennyiség 20%-a bio. Muszáj lesz elérni, hogy a fogyasztás is lépést tartson ezzel a boommal, de hogyan?

A nemzetközi zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem szakportáján, a fruchthandel.de oldalon olvasható egy cikk, amelyben az AMI (agrárpiaci információkat gyűjtő és elemző németországi intézet) adataira hivatkozva azt fejtik ki, hogy Olasz- és Franciaországban

kis híján megduplázódott a bioalma-termesztő felület az utóbbi öt évben, és most reménykednek, hogy vevő is lesz a termésre.

A folyamat oka pedig nem kis részben az, hogy a konvencionális termesztés évek óta problémákkal küzd, minden szüretkor elkezdődik a mizéria a termesztési költségeket sem fedező árak miatt. Ezért egyre többen fordultak a bio irányába.

A piac pedig nem feltétlenül követi ezt a rohamos fejlődést, pláne, hogy az új európai zöld megállapodás hatására tovább folyhat az átállás a biotermesztésre. Nagy kérdés, hogy miként kell majd mindennek a piacát megszervezni, és fel lehet-e lelkesíteni a fogyasztókat a kétségtelenül drágább biotermékek nagyobb arányú fogyasztására. Németországban például 2020-ban 152 millió eurót költött a lakosság bioalmára, 2016-ban még csak 81 milliót.

Vajon, folytatódik-e ez a trend, sikerül-e új vevőket megnyerni, vagy muszáj lesz mérsékeltebb áron adni a bioterméket, teszik fel a kérdést a szakemberek.

Az AMI adatai szerint 2020-ban EU-szerte 57 ezer hektáron termett bioalma, ami 23 ezerrel több, mint 2015-ben. Franciaországban több mint 14 ezer hektáron termesztenek, Olasz- és Lengyelországban is több mint 8 ezer hektáron szednek bioárut; Németországban 7200 hektárról tudnak, ez a teljes almatermő felület 20%-a, nagy része nem intenzív művelésű.

Ugyancsak az AMI adatai szerint az EU-ban jelenleg 600 ezer tonna bioalma terem, és ez a következő három évben 800 ezerre nőhet, olvasható a fruchthandel.de cikkében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu