Back to top

Fenntartható, hatékony, professzionális termelést vár el a piac a gazdáktól

A korábbi évekhez képest az agrárágazatban összehasonlíthatatlanul felerősödött a hatékonysági és árverseny, a megoldásokhoz a tudománynak éppúgy, mint a szabályozói oldalnak segítséget kell adnia a termelőknek, kereskedőknek – fogalmazott Feldman Zsolt Keszthelyen, a LXIII. Georgikon Napok plenáris ülésén, „Az Élelmiszer-előállítás jövőjét formáló trendek” című előadásában.

Az 1958 óta megrendezett tudományos fórumon az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a mezőgazdasági termelés több évszázados hagyományait is megváltoztató új fogyasztói, környezetvédelmi igényekről.

Mint fogalmazott, ma a mezőgazdaságban a versenyképesség, a jobb jövedelemtermelő képesség mellett a technológiai fejlődésnek, a fenntartható környezeti elvárásoknak is meg kell felelni.

Az agrártárca a „Megújuló vidék, megújuló mezőgazdaság” programjával igyekszik a termelőknek a váltáshoz segítséget adni, amelyben a leghangsúlyosabb elem a technológiai megújulás.

Fotó: unsplash.com

A korábbi évekhez képest egyre szélesebb skálán mozog az élelmiszer iránti fogyasztói igény – mondta az államtitkár. Miközben a széles tömegeket el kell látni megfizethető élelmiszerrel, és megjelentek a termeléssel kapcsolatos egyre szigorúbb fenntarthatósági, élelmiszerbiztonsági, valamint állatjóléti követelmények, aközben nő az ökológiai gazdálkodásból származó és a különböző funkcionális, azaz egészségmegtartó tulajdonságokkal felruházott élelmiszerek iráni kereslet. Azaz egyszerre 3-4 trendnek is meg kell felelniük a termelőknek, ehhez pedig piaci ismeret, termelési rugalmasság, azaz alkalmazkodási képesség kell.

Feldman Zsolt említést tett az elmúlt másfél év fogyasztói szokásának változásáról, amikoris például előtérbe került az egészséges táplálkozás igénye és jelentősen bővült az online kereskedelem.

De az utóbbi évek trendjébe illik a tápanyagjelölés, a nyomonkövetés, az állatjólét figyelembe vétele iránti növekvő igény is.

Ennek az elvárásnak fontos eleget tenni, hiszen a megtermelt élelmiszer jelentős része Nyugat-európában talál gazdára, ahol a fenntartható gazdálkodásból származást dokumentálni kell.

Fotó: unsplash.com

Az államtitkár a felsoroltakon felül szólt a klímaváltozás által kikényszerített alkalmazkodás kényszeréről. Mint mondta, a tudományos szakma segítségére is szükség van ahhoz, hogy például a vegetációs időszak megváltozásához, vagy a klímasemlegesség eléréséhez biztosítson a mezőgazdaság számára használható szakmai, tudományos hátteret. Jó példaként említette azt a tudományos eredményt, amellyel sikerült elérni, hogy a hazánkat 2030-ig eredetileg 40 százalékos ammóniakibocsátás-csökkentésre kötelező uniós elvárást 32 százalékra módosította. Feldman Zsolt hangsúlyozta: fontos, hogy a mezőgazdasági termelésről kialakított képnek ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk, ezért minél több emberrel meg kell ismertetni az agrárium valóságát, fel kell tárni, hogy milyen tradíció, innováció, emberi munka van mögötte.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Rágcsálók elleni védelem a kikötőből

Ha az egerek bejutnak a betárolt árpába, zabba vagy búzába, az nagy gondot okoz. A mérgezés és a csapdázás segíthet ugyan valamennyit, de a padlóra rakott raklapokon elhelyezett zsákokat elkerülhetetlenül kirágják, a lyukas zsákokból pedig szétszóródik a gabona.

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Karácsonyi adományozás az ünnepi sütéshez szükséges élesztővel

Karácsony előtti közös jótékonysági akcióra invitálja a vásárlókat a Budafoki élesztő gyártója a partner pékségek bevonásával. A vevők nemcsak a rászorulók ünnepi süteményeiről gondoskodhatnak, hanem azt is eldönthetik, melyik szervezet kapja meg az ajándékcsomagokat.

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

A bérmunka súlya a német mezőgazdaságban

A BLU, vagyis a Német Bérmunkavállalók Szövetsége jelenti a családi gazdaságok jövőjét – legalábbis ez hangzott el a szövetség közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján Hannoverben.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.