Back to top

Fenntartható, hatékony, professzionális termelést vár el a piac a gazdáktól

A korábbi évekhez képest az agrárágazatban összehasonlíthatatlanul felerősödött a hatékonysági és árverseny, a megoldásokhoz a tudománynak éppúgy, mint a szabályozói oldalnak segítséget kell adnia a termelőknek, kereskedőknek – fogalmazott Feldman Zsolt Keszthelyen, a LXIII. Georgikon Napok plenáris ülésén, „Az Élelmiszer-előállítás jövőjét formáló trendek” című előadásában.

Az 1958 óta megrendezett tudományos fórumon az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a mezőgazdasági termelés több évszázados hagyományait is megváltoztató új fogyasztói, környezetvédelmi igényekről.

Mint fogalmazott, ma a mezőgazdaságban a versenyképesség, a jobb jövedelemtermelő képesség mellett a technológiai fejlődésnek, a fenntartható környezeti elvárásoknak is meg kell felelni.

Az agrártárca a „Megújuló vidék, megújuló mezőgazdaság” programjával igyekszik a termelőknek a váltáshoz segítséget adni, amelyben a leghangsúlyosabb elem a technológiai megújulás.

Fotó: unsplash.com

A korábbi évekhez képest egyre szélesebb skálán mozog az élelmiszer iránti fogyasztói igény – mondta az államtitkár. Miközben a széles tömegeket el kell látni megfizethető élelmiszerrel, és megjelentek a termeléssel kapcsolatos egyre szigorúbb fenntarthatósági, élelmiszerbiztonsági, valamint állatjóléti követelmények, aközben nő az ökológiai gazdálkodásból származó és a különböző funkcionális, azaz egészségmegtartó tulajdonságokkal felruházott élelmiszerek iráni kereslet. Azaz egyszerre 3-4 trendnek is meg kell felelniük a termelőknek, ehhez pedig piaci ismeret, termelési rugalmasság, azaz alkalmazkodási képesség kell.

Feldman Zsolt említést tett az elmúlt másfél év fogyasztói szokásának változásáról, amikoris például előtérbe került az egészséges táplálkozás igénye és jelentősen bővült az online kereskedelem.

De az utóbbi évek trendjébe illik a tápanyagjelölés, a nyomonkövetés, az állatjólét figyelembe vétele iránti növekvő igény is.

Ennek az elvárásnak fontos eleget tenni, hiszen a megtermelt élelmiszer jelentős része Nyugat-európában talál gazdára, ahol a fenntartható gazdálkodásból származást dokumentálni kell.

Fotó: unsplash.com

Az államtitkár a felsoroltakon felül szólt a klímaváltozás által kikényszerített alkalmazkodás kényszeréről. Mint mondta, a tudományos szakma segítségére is szükség van ahhoz, hogy például a vegetációs időszak megváltozásához, vagy a klímasemlegesség eléréséhez biztosítson a mezőgazdaság számára használható szakmai, tudományos hátteret. Jó példaként említette azt a tudományos eredményt, amellyel sikerült elérni, hogy a hazánkat 2030-ig eredetileg 40 százalékos ammóniakibocsátás-csökkentésre kötelező uniós elvárást 32 százalékra módosította. Feldman Zsolt hangsúlyozta: fontos, hogy a mezőgazdasági termelésről kialakított képnek ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk, ezért minél több emberrel meg kell ismertetni az agrárium valóságát, fel kell tárni, hogy milyen tradíció, innováció, emberi munka van mögötte.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.