0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Keresd a pávát és az aranyszarvast!

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet azzal a céllal hívták életre, hogy a komoly élelmiszerminősítési eljárásokon átesett, laboratóriumban és fogyasztói úgynevezett érzékszervi teszteken is kiválóan szereplő élelmiszereket egy pillantással megtaláljunk az üzletek polcain. A bevezetéséről az OMÉK idején tartottak tájékoztatót.

A minőség és megbízhatóság záloga az a széleskörű szakmai támogatás, ami a védjegy mögött áll: a Nébih mellé állt a Magyar Tudományos Akadémia, a terméktanácsok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és még több szakmai szervezet– mondta el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. E szervezeteknek ugyanis közös célja, hogy a KMÉ legyen az a védjegy, amelyre a magyar fogyasztó mindig és bizton számíthat.

Erdős Norbert kiemelte, lesz egy alapvédjegy, amelynek megszerzésére az élelmiszeripari vállalkozások maguk pályázhatnak, és lesz az „élcsapat”. Az aranyszarvasra csak azok a gyártók pályázhatnak, akiket a zsűri erre meghív.

A védjegyet még a koronavírus-járvány kitörése előtt indította útjára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azonban a pandémia nem kedvezett az elterjedésének. Jelenleg 11 olyan termék van – túrók és tejfölök –, amelyek már viselik, de több más élelmiszer is van már, amely viselhetné, csak még nem került fel a csomagolására – jelentette ki Oravecz Márton, a Nébih elnöke, hozzátéve, nem az a cél, hogy minél több élelmiszer viselhesse a védjegyet, hanem pont az, hogy csak a nagyon jók és az aranyat pedig az igazán kiválóak.

Az elnök elmondta, azért is adja a hivatal a nevét és a szaktudását egy ilyen védjegyhez, mert egy uniós felmérés szerint az Európai Unióban a magyar emberek bíznak a legjobban a hazai élelmiszerbiztonsági hatóságban.

A zöld, pávás védjegy megszerzésére az élelmiszeripari vállalkozások pályázhatnak, a bírálati folyamatnak pedig része a gyártási folyamat ellenőrzése ugyanúgy, mint az élelmiszerlaboratóriumi vizsgálat és az érzékszervi teszt, vagyis a kóstolás.

Tehát biztonságos, tápláló és finom is kell hogy legyen a kiváló minőségű élelmiszer, emellett a gyártása is számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen.

Ha padig valamely vállalkozás megszerezte a pávás védjegyet, és terméke a kiválónál is jobb, meghívják pályázni az aranyszarvas védjegyre is.

A következő évek vidékfejlesztési programjában megnyílt támogatási források hasznos felhasználása nyomán remélhetőleg rá se lehet majd ismerni a megújult magyar élelmiszeripari vállalkozásokra – mondta a tájékoztatón Giczy Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. Mi pedig számos eszközzel, egyebek mellett az OMÉK-on bemutatkozó Hungarian Food Business elnevezésű online platformmal segítjük őket a boldogulásban.

Ennek a „csomagnak” része a MKÉ-védjegy is, ahol a pályázat bírálati szempontjai között a korábban már említettek mellett például fenntarthatósági elemek is vannak,

a pályázók környezetbarát csomagolás, kevesebb vízfelhasználással járó technológia, vagy más hasonlók vállalásával szerezhetik meg a pávás vagy aranyszarvasos logó viseléséének jogát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu