Back to top

Lázár Chef a vadakkal van

Azt tudjuk, hogy a vadhús egészséges, de még is keveset fogyasztunk belőle. Lázár Chef elárulja, hogy mostantól miért lesz könnyebb a háziasszonyoknak vadhúst készíteni. Emellett egyéb fortélyokat is megoszt a most zajló Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár látványkonyhájában.

Tetten érhetjük Kovács Lázárt, azaz Lázár Chef-et, amint éppen szarvasburgert süt a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) látványkonyhájában. Mint mondja, az iskolásoknak készíti a sültet, na és a szüleiknek is, hogy megmutassa a vadhús jó és finom. A látványfőzés célja a vadhús népszerűsítése. Továbbá azokra a termékekre szeretné felhívni a figyelmet, amelyek már az üzletekben is kaphatók. A Vadex-el közösen dolgozták ki azokat a termékeket, amelyektől azt remélik, egyre több vadhús kerül az asztalra.

A fogyasztás növelése leginkább úgy érhető el, ha hozzájuthatunk az alapanyaghoz, történetesen a vadhúshoz, feldolgozva és kis kiszerelésekben, magyarázza a népszerű séf.  

Így jelenleg már forgalomba került 30 dkg-os kiszerelésekben szeletelt, marinált szarvasnyak, szeletelt szarvascomb, pácolt szarvascomb csíkok, kockázott vaddisznó hús, szarvasburger. Például, ha grillezik otthon a család, akkor már egy szarvasburgert is fel lehet dobni a tűzre, javasolja séf. Az ínyencek érlelt szarvas bélszínt is találhatnak, amelyből stake készülhet, oldalanként 4-4 perc, kis só, bors, és egy gourmet- vacsora az eredmény.

Hogyan készítsük el ezeket a húsokat? Lázár Chef-nek erre remek és egyszerű ötlete van, bontsuk ki a tasakot, vegyük ki a húst, ami pácolva, ízesítve van és serpenyőben süssük ki. De ha ez nem menne, akkor a csomagoláson recept is található, ha mégsem sikerül, akkor a csomagoláson van egy QR kód, ahonnét egy videó érhető el, amin lépésről-lépésre nyomon követhető az étel elkészítése.    

Kovács Lázár elmondta, hogy több élelmiszer cég termékfejlesztésében is részt vesz.

Most az volt a cél, hogy a vadhúsból olyan félkész ételek kerüljenek az üzletekbe és a vásárlókhoz, amik könnyen elkészíthetők. Ne kellejen a bonyolult műveleteket végrehajtani főzés előtt, az inakkal, a hártyákkal, a csontozással, ami sokakat visszatartott eddig a vadhúsok főzésétől, sütésétől, készítésétől.

Lázár chef azt mondja, sokan csalódtak a vadban, de ezek után már bátran készíthetik, mert, mint mondja "én főzők mások helyett is", amiről bárki meggyőződhet a vasárnap estig nyitva tartó OMÉK-on, a budapesti Hungexpon".

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal