Back to top

Átadták az OMÉK-on a pálinkadíjakat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként október 7-10. között zajló 80. OMÉK-on megrendezték a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó gáláját. Az eseményen átadták a pálinkaházak és -főzdék remekeinek járó Pálinkakiválóság oklevelet, valamint az idei Agrárminisztérium Pálinkadíját.

A 2014-ben indult program fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt, akinek nevében Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő pálinka első írásos emléke egészen Károly Róbert uralkodásra datálható, és az évszázadok során napjainkra a reneszánszát éli, és a legjellegzetesebb rövid itallá vált hazánkban.

Takács László, a program szakmai elnöke ismertette, sokat változott az elmúlt években a Nemzeti Pálinkakiválóság Program.

„Ez nem egy hagyományos verseny, nem pontozással dőlnek el a helyezések, hanem egy sajátos szisztémát alkalmazva dönti el a zsűri, mennyit változtak, fejlődtek a pálinkaházak az elmúlt években önmagukkal szemben” - ismertette Takács László.

A pálinkákat 9 fős szakmai zsűri kóstolta, és az induló pálinkaházak minimum 3, legfeljebb 9 tétellel nevezhettek különféle kategóriákban. A program elnöke kifejtette, az elmúlt években jelentősen nőtt a minőségi pálinka iránti kereslet, éppen ezért a bírálóbizottság igen magas szintre emelte a Pálinkakiválóság mércéjét. Idén összesen 22 pálinkafőzde pályázott 144 tétellel, melyek közül 78 kapott minősítést: 56 Pálinkakiválóságnak bizonyult, további 22 tétel pedig Top Pálinkakiválóságban részesült. Végezetül az elnök elmondta, a díjazott pálinkákról termékleírás és -értékelés készül egy kiadvány keretében.

A díjátadón a Buti Pálinkaház, a Madarasi Pálinkaház, a Medicina Hungariqum, az Öregetesi Palóc Pálinkafőzde, a Tokaj Spirit 1 tétele kapott Pálinkakiválóság minősítést;

a Bajai Pálinkafőzde, a Márton Pálinkafőzde és a Vitéz Pálinkaház Manufaktúra 2 tétele nyert Pálinkakiválóság minősítést; a Gusto Pálinkaház 3 tétele, míg a Bolyhos Pálinkafőzde 4 tétele szintén Pálinkakiválóság minősítést kapott.

A Mátyás Pálinka és az Erős Pálinkafőzde 1-1 tétele Pálinkakiválóság és Top Pálinkakiválóság minősítésben részesült, továbbá a Matheus Pálinkaház 1 tétele Top, 2 tétele pedig Pálinkakiválóság minősítésben részesült.

Fotó: Dudás Ágnes

Emellett az Alexandra Pálinkaház és a Harmatrázó Pálinkaház 1 tétele Top és 4 tétele Pálinkakiválóság minősítést kapott; a Kövér Pálinkafőzde 2 tétele Top, 3 tétele Pálinkakiválóság, míg a Gyulai Pálinka Manufaktúra 2 tétele Top, illetve 4 tétele Pálinkakiválóság oklevélben részesült. A Sáppusztai Pálinkafőzde 2 tétele Top, 5 tétele Pálinkakiválóságot kapott, míg a Brill Pálinkaház és a Lunczer Pálinkaház 3 tétele Top, 3 tétele pedig Pálinkakiválóság díjat nyert.

Végül az Árpád és Vadász Pálinka 5 tétele Top, 4 tétele pedig Pálinkakiválóságot kapott.

A gálán átadták az Agrárminisztérium Pálinkája díj 2021. elismerést is, amelyet idén a Gyulai Pálinka Manufaktúra képviseletében Fabulya Attila és Mokrán János vett át, amit Érlelt Szilva Pálinka tételükkel nyertek el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a faültetésben

Az őszi ültetési időszakban összesen 45 településen, közel 1200 fát ültettek el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A jövő tavaszi ültetéskor még 40 település zöldül tovább- mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára pénteken, Szerencsen.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

A versenyképességet ösztönzi a Vidékfejlesztési Program

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar további fejlődését tekintve a családi gazdaságok támogatása a legfőbb feladatunk - közölte Nagy István agrárminiszter az András napi bormester találkozón, pénteken, Somlójenőn.

Egyiptom hazánk egyre fontosabb agrárpartnere

Közös egyiptomi-magyar mezőgazdasági szakbizottság felállításáról állapodott meg Nagy István agrárminiszter és Esszajid Elkoszajar, az Egyiptomi Arab Köztársaság mezőgazdasági és talajjavítási minisztere a két tárcavezető csütörtöki budapesti találkozóján.

Nyúlné Pühra Beáta a bortársadalom díjazottja

December elején, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei cím birtokosa Nyúlné Pühra Beáta.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.