Back to top

Biztonságban van a karácsonyi hal

Kevesebb halra számíthatunk az idén, de a karácsonyi hal biztonságban van, és arra biztatnak mindenkit, hogy ne csak az ünnepek alatt, hanem minél gyakrabban egyen halat és lehetőleg hazai vizekből származókat.

Ondré Péter, az AMC ügyvivője
Ondré Péter, az AMC ügyvivője
Fotó: Csatlós Norbert
Nehéz két éven vagyunk túl, amelynek az egyik tanúsága az, hogy a hazai mezőgazdaság ilyen nehéz időszakban is képes volt az országot ellátni élelmiszerrel. A járványidőszak alatt világszerte voltak ellátási, fenntartási problémák, Magyarország viszont egy olyan hely, ahol ez a veszély nem lebegett az emberek feje felett, mert a magyar gazdák, ellátták az országot élelmiszerrel. Beleértve a halászokat is, akik az év minden napján, a vízen vannak, gondozzák, takarmányozzák az állatokat, halásznak, mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, az OMÉK-on, a Kapj rá!  Standon tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy az Agrármarketing Centrum által indított, a hazai halfogyasztást ösztönző Kap rá! kampány sikeresnek bizonyult, hiszen indulása óta a fogyasztás több mint 20%-kal bővült. 

Emellett a kampányra azért is szükség van, mert a magyarok halfogyasztása olyan, mint a hullámvasút, vagy nagyon sok hal fogy, például karácsony környékén, vagy egyáltalán nem. Ezért azt is el szeretnék érni, hogy egész évben, rendszeresen fogyasszunk halat.

Hozzátette: kiváló vízminőségből, és takarmányozással kerülnek a boltok polcaira a hazai halfajták, ezért ha tehetjük a magyar halgazdaságokból származó fajtákat keressük, pontyot, afrikai harcsát, keszeget, busát, amurt. A magyar halágazat ugyanis 100%-ban fenntartható körülmények között állítja elő a halat.

Fogyasszunk hazai vizekből származó halakat - kecsege
Fogyasszunk hazai vizekből származó halakat - kecsege
Továbbá roppant egészséges, ásványi anyagokban, Omega zsírsavakban gazdag, és ellenőrzött körülmények között kerülnek a vásárlókhoz. A termék mögött ott van a halászok szaktudása és munkája.

A karácsonyi hal biztonságban van, lesz elegendő mennyiség az ünnepekre, szögezte le Lévai Ferenc a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. Hozzátette: annak ellenére, hogy az idei év a halágazat számára sem sikeres, vízhiánnyal, oxigénhiánnyal és a kánikulával kellett megbirkózni, aminek eredménye, hogy 15-20%-kal kevesebb lesz az idei haltermelés.

Szakmai összefogás és megegyezés eredménye, hogy addig nem exportálnak halat, amíg a magyar piacot el nem látják, beleértve a karácsonyi ünnepeket is. Ezért nyugodtan fogyasszon mindenki rendszeresen halat, ennek nem lesz akadálya.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője
Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője
Fotó: Csatlós Norbert
Felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos a halágazat semmilyen állami támogatásban sem részesül, és ez az egyetlen ilyen ágazat a magyar agráriumban. A halászati ágazatot pedig meg kell őrizni, ami nem csak gazdasági, hanem ökológiai szempontból is nagyon fontos, hiszen ezek a tavak megfogják a vizeket, párologtatnak, megtöltik az altalajt vízzel, ha egy halastó megszűnik, nem csak egy termőterület szűnik meg, hanem egy biológiai csoda is.

A halfogyasztásról szólva kiemelte, a világ élvonalához nekünk is fel kellene zárkózni, ahol átlagosan évente 20 kg az egy főre jutó halfogyasztás, mi viszont még csak 6 kg-nál tartunk.

A halnál nincs jobb étel, tehát halra magyar! - zárta a szóvivő.

Hogy kedvet kapjunk hozzá, minden nap más-más hazai vizekből származó halfajból készít finom és  izgalmas fogásokat a Halkakas halbisztró csapata, amelyet a standon meg is lehet kóstolni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal