0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Biztonságban van a karácsonyi hal

Kevesebb halra számíthatunk az idén, de a karácsonyi hal biztonságban van, és arra biztatnak mindenkit, hogy ne csak az ünnepek alatt, hanem minél gyakrabban egyen halat és lehetőleg hazai vizekből származókat.

Nehéz két éven vagyunk túl, amelynek az egyik tanúsága az, hogy a hazai mezőgazdaság ilyen nehéz időszakban is képes volt az országot ellátni élelmiszerrel. A járványidőszak alatt világszerte voltak ellátási, fenntartási problémák, Magyarország viszont egy olyan hely, ahol ez a veszély nem lebegett az emberek feje felett, mert a magyar gazdák, ellátták az országot élelmiszerrel. Beleértve a halászokat is, akik az év minden napján, a vízen vannak, gondozzák, takarmányozzák az állatokat, halásznak, mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, az OMÉK-on, a Kapj rá!  Standon tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy az Agrármarketing Centrum által indított, a hazai halfogyasztást ösztönző Kap rá! kampány sikeresnek bizonyult, hiszen indulása óta a fogyasztás több mint 20%-kal bővült. 

Emellett a kampányra azért is szükség van, mert a magyarok halfogyasztása olyan, mint a hullámvasút, vagy nagyon sok hal fogy, például karácsony környékén, vagy egyáltalán nem. Ezért azt is el szeretnék érni, hogy egész évben, rendszeresen fogyasszunk halat.

Hozzátette: kiváló vízminőségből, és takarmányozással kerülnek a boltok polcaira a hazai halfajták, ezért ha tehetjük a magyar halgazdaságokból származó fajtákat keressük, pontyot, afrikai harcsát, keszeget, busát, amurt. A magyar halágazat ugyanis 100%-ban fenntartható körülmények között állítja elő a halat.

Továbbá roppant egészséges, ásványi anyagokban, Omega zsírsavakban gazdag, és ellenőrzött körülmények között kerülnek a vásárlókhoz. A termék mögött ott van a halászok szaktudása és munkája.

A karácsonyi hal biztonságban van, lesz elegendő mennyiség az ünnepekre, szögezte le Lévai Ferenc a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. Hozzátette: annak ellenére, hogy az idei év a halágazat számára sem sikeres, vízhiánnyal, oxigénhiánnyal és a kánikulával kellett megbirkózni, aminek eredménye, hogy 15-20%-kal kevesebb lesz az idei haltermelés.

Szakmai összefogás és megegyezés eredménye, hogy addig nem exportálnak halat, amíg a magyar piacot el nem látják, beleértve a karácsonyi ünnepeket is. Ezért nyugodtan fogyasszon mindenki rendszeresen halat, ennek nem lesz akadálya.

Felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos a halágazat semmilyen állami támogatásban sem részesül, és ez az egyetlen ilyen ágazat a magyar agráriumban. A halászati ágazatot pedig meg kell őrizni, ami nem csak gazdasági, hanem ökológiai szempontból is nagyon fontos, hiszen ezek a tavak megfogják a vizeket, párologtatnak, megtöltik az altalajt vízzel, ha egy halastó megszűnik, nem csak egy termőterület szűnik meg, hanem egy biológiai csoda is.

A halfogyasztásról szólva kiemelte, a világ élvonalához nekünk is fel kellene zárkózni, ahol átlagosan évente 20 kg az egy főre jutó halfogyasztás, mi viszont még csak 6 kg-nál tartunk.

A halnál nincs jobb étel, tehát halra magyar! – zárta a szóvivő.

Hogy kedvet kapjunk hozzá, minden nap más-más hazai vizekből származó halfajból készít finom és  izgalmas fogásokat a Halkakas halbisztró csapata, amelyet a standon meg is lehet kóstolni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu