Back to top

Egy vagyok a természettel

Ha már az ember gyerekestől kijön a magyar föld legjavát megnézni, esetleg megkóstolni a 80. - egyébként 190 éves - OMÉK-ra, természetes, hogy megnézik a vadászatot halászatot bemutató csarnokokat is. Ott pedig sok furcsaságra derülhet fény.

Kezdjük ott, hogy a gyerek húsevő, de nagyon, igazi ragadozó, de közben széplélek is. Vagyis az összes kitömött róka mellett mélyen leszegett fejjel kellett elhaladnunk (Réka kedvence mi lehetne más, mint a róka), miközben a medvékkel, muflonokkal, gímszarvasokkal semmi gondja nem volt.

Azért találtunk olyan rókát, amit Réka is kedvelt: origamkiróka-szobornak mondanám a jószágot.

Fotó: Halmos B. Ágnes

Amiről azonban én szeretnék beszámolni, az az én kedvenc kiállítási tárgyam és a nézegetése közben eszembe jutott ez-az.

Az “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak - mindannyian tudjuk - a gímszarvas agancsa az emblémája. Mert nekünk, magyaroknak különös kapcsolatunk van ezzel az állattal: Hunor és Magor legendáját mindannyian ismerjük, általános iskolai tananyag.

Fotó: Csatlós Norbert
Az OMÉK eseményei között két szarvasos is volt: Kovács Lázár séf az AMC közösségi standján (alig pár méterre a Magyar Mezőgazdaság Kiadó kiállító helyétől) naphosszat vaddisznót és szarvashúst készít és kínál népszerűsítendő a vadhúsfogyasztást. A pénteki programban pedig a Nébih standján mutatták be a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet, amelynek a prémium minőséget jelölő változata mi mást is formázhatna, mint aranyszarvast.

Fotó: Csatlós Norbert

Fotó: Halmos B. Ágnes
És akkor ma reggel, még kapunyitás előtt járkálván a világkiállítási csarnokokban megláttam a kedvenc kiállítási tárgyamat. Egy sarokban, elhagyatottan áll. Pedig ennél többet érdemel ez a kelta-kori gímszarvas csontváz.

A mi szarvasunk egy Keszthely melletti kelta település feltárása során került elő és a közel kétezer éves csontokból az állat rekonstruálását a Balatoni Múzeumnak és a Helikon Kastélymúzeumnak köszönhetjük.

A csontok mellől balra pillantva ott van egy gímszarvas-preparátum, amely teljes pompájában mutatja be a szarvasbikát, és ha körülnézünk, az agancserdőbe botlik a pillantásunk. Én azonban szememet mégis a keltakori csontokra szegezem, ahogy a fekete háttér előtt ragyognak. Megérint az egyszerűség, a célszerűség, ahogy az állat szervezete felépül és eszembe jutnak a kis csontvázak, amelyek Halloweenre készülődvén lassan elárasztják a lakásunkat. És rájövök arra, amit az eszemmel persze mindig is tudtam, hogy minket, gímszarvasokat, embereket, ősöket és unokákat egy anyagból gyúrtak. Vagyis beszélhetek én kultúráról, vadászatról, állattenyésztésről, élelmiszergazdaságról - mindarról, ami emberi, mégis csak tény, egy vagyok a természettel.

Fotó: Halmos B. Ágnes

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Éjjellátó-, hőkamera-céltávcső az ASP ellen

Változások léptek érvénybe az afrikai sertéspestis hatékonyabb felszámolása érdelében. A vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok a jövőben használhatnak speciális eszközöket a vaddisznóállomány gyérítése céljából, azon belül a diagnosztikai vaddisznó-elejtések során. Az új rendelkezés Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.

Kampány indul a nyári sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére

Tíz év alatt közel 10 kilóval növekedett hazánkban az egy emberre jutó éves sertéshúsfogyasztás. A növekedésben szerepe van azoknak a fogyasztásösztönző kampányoknak is, amelyeket az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) évről évre szervez.

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Díjnyertes madáretető

A Gardena Garten díjjal immár negyedik alkalommal jutalmaztak olyan vállalkozót vagy feltalálót, aki kreatív és innovatív ötletével hozzájárul a kertek jövőjéhez.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.