Back to top

Egy vagyok a természettel

Ha már az ember gyerekestől kijön a magyar föld legjavát megnézni, esetleg megkóstolni a 80. - egyébként 190 éves - OMÉK-ra, természetes, hogy megnézik a vadászatot halászatot bemutató csarnokokat is. Ott pedig sok furcsaságra derülhet fény.

Kezdjük ott, hogy a gyerek húsevő, de nagyon, igazi ragadozó, de közben széplélek is. Vagyis az összes kitömött róka mellett mélyen leszegett fejjel kellett elhaladnunk (Réka kedvence mi lehetne más, mint a róka), miközben a medvékkel, muflonokkal, gímszarvasokkal semmi gondja nem volt.

Azért találtunk olyan rókát, amit Réka is kedvelt: origamkiróka-szobornak mondanám a jószágot.

Fotó: Halmos B. Ágnes

Amiről azonban én szeretnék beszámolni, az az én kedvenc kiállítási tárgyam és a nézegetése közben eszembe jutott ez-az.

Az “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak - mindannyian tudjuk - a gímszarvas agancsa az emblémája. Mert nekünk, magyaroknak különös kapcsolatunk van ezzel az állattal: Hunor és Magor legendáját mindannyian ismerjük, általános iskolai tananyag.

Fotó: Csatlós Norbert
Az OMÉK eseményei között két szarvasos is volt: Kovács Lázár séf az AMC közösségi standján (alig pár méterre a Magyar Mezőgazdaság Kiadó kiállító helyétől) naphosszat vaddisznót és szarvashúst készít és kínál népszerűsítendő a vadhúsfogyasztást. A pénteki programban pedig a Nébih standján mutatták be a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet, amelynek a prémium minőséget jelölő változata mi mást is formázhatna, mint aranyszarvast.

Fotó: Csatlós Norbert

Fotó: Halmos B. Ágnes
És akkor ma reggel, még kapunyitás előtt járkálván a világkiállítási csarnokokban megláttam a kedvenc kiállítási tárgyamat. Egy sarokban, elhagyatottan áll. Pedig ennél többet érdemel ez a kelta-kori gímszarvas csontváz.

A mi szarvasunk egy Keszthely melletti kelta település feltárása során került elő és a közel kétezer éves csontokból az állat rekonstruálását a Balatoni Múzeumnak és a Helikon Kastélymúzeumnak köszönhetjük.

A csontok mellől balra pillantva ott van egy gímszarvas-preparátum, amely teljes pompájában mutatja be a szarvasbikát, és ha körülnézünk, az agancserdőbe botlik a pillantásunk. Én azonban szememet mégis a keltakori csontokra szegezem, ahogy a fekete háttér előtt ragyognak. Megérint az egyszerűség, a célszerűség, ahogy az állat szervezete felépül és eszembe jutnak a kis csontvázak, amelyek Halloweenre készülődvén lassan elárasztják a lakásunkat. És rájövök arra, amit az eszemmel persze mindig is tudtam, hogy minket, gímszarvasokat, embereket, ősöket és unokákat egy anyagból gyúrtak. Vagyis beszélhetek én kultúráról, vadászatról, állattenyésztésről, élelmiszergazdaságról - mindarról, ami emberi, mégis csak tény, egy vagyok a természettel.

Fotó: Halmos B. Ágnes

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Festetics-kastély madárállományát

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.