Back to top

A hal nem unalmas

A halat nem csak bő olajban kisütött formában lehet elkészíteni, mint ahogyan a hazai konyhák legtöbbjében szokás. Számos izgalmas fogás kreálható belőle, ami biztosan segít abban, hogy többször együnk belőle.

Az Agrármarketing Centrum halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá! kampányához kapcsolódva az OMÉK-on látványkonyhát állított fel, amelyben a hazai vizekből származó halfajokból – pisztrángból, busából, harcsából, pontyból, süllőből - készítettek fogásokat.

Az „étlapon” nem megszokott, a tradicionálistól eltérő, izgalmas fogások szerepeltek, amelyekkel arra ösztönözték a látogatókat, hogy ne féljenek elkészíteni, bátran kísérletezzenek, és tálalják változatos formában a halakat.

Lévai Zsuzsanna a Halkakas Halbisztró tulajdonosa és Földesi Gábor séf inspirációkat adtak a különböző halakhoz párosítható zöldségekről és fűszerekről.

- Úgy gondoljuk, hogy az édesvízi halaknak méltatlanul kevés figyelmet szentel akár a hazai, akár a nemzetközi gasztronómia, ezért tűztük ki célként, hogy új megvilágításba helyezzük a magyar halat. Hiszünk abban, hogy Magyarországon nem csak a több ezer kilométert utaztatott alapanyagokból lehet magas minőségű halételeket készíteni, hanem az itthoni halgazdaságokból származókból is készülhetnek izgalmas ételeket.

A tradicionális magyar halételek mellett rengeteg különleges fogást kísérleteztünk ki, hogy új helyet találjunk az édesvízi halaknak a hazai gasztronómiában, érvelt Lévai Zsuzsanna.

Igaz, sok étterem tart hazai halat az étlapján, például pisztrángot, de zömében egészben olajban sütik ki. A halfogyasztás növekedésének bizonyára kedvez az is, ha megmutatjuk, hogy a hal nem unalmas, nagyon jól variálható fűszerekkel, az éppen szezonális zöldségekkel, egyéb köretekkel és meríthetünk a nemzetközi konyhából is ihleteket.

Fotó: Csatlós Norbert

A bemutatott receptekből kiderült, hogy a füstölt hal a cékla, a dió és a kecskesajt jó barátok. A pisztrángnak nagyon jól állnak a zöldfűszerek, különösen a kakukkfű és az erdei gombák is.

Sokszor hangzik el ellenérvként, hogy a hal drága, ezért kerül ritkán a családi asztalokra. Lévai Zsuzsanna viszont úgy véli, hogy ez szemlélet kérdése, hiszen ha jó minőségű és drágább alapanyagot veszünk, azt biztosan fel fogjuk használni és nem dobjuk ki,

ellentétben a silányabb, ipari élelmiszerekkel – így elejét vehetjük az élelmiszer pazarlásnak és a kidobott ételek árát a minőségi élelmiszerekre fordíthatjuk.

A stand sok látogatót vonzott, és népszerűek a voltak a különleges halételek azok körében, akik kóstolót kaptak belőle. Nem csoda, hiszen nem mindennapi fogások készültek. Megmutatták, hogy a magyarok kedvenc halászléje mellett tehetünk az asztalra például gyömbéres sütőtöklevest füstölt busával. Ha előételt szeretnénk, akkor érdemes egy meleg salátát készíteni füstölt pisztrángból sült céklával, dióval és kecskesajttal vagy grillázsos-tormás harcsapástétomot. Remek főétel lehet a roston pisztrángfilé erdei gombás rizottóval vagy a fokhagymás süllőfilé spenóttal. Ha nemzetközi ízekre vágyunk, süssünk ponty tempúrát ázsiai üvegtésztasalátával, esetleg harcsasteak-et qiona salátával.

És a variációk végtelenek...

Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.