0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A hal nem unalmas

A halat nem csak bő olajban kisütött formában lehet elkészíteni, mint ahogyan a hazai konyhák legtöbbjében szokás. Számos izgalmas fogás kreálható belőle, ami biztosan segít abban, hogy többször együnk belőle.

Az Agrármarketing Centrum halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá! kampányához kapcsolódva az OMÉK-on látványkonyhát állított fel, amelyben a hazai vizekből származó halfajokból – pisztrángból, busából, harcsából, pontyból, süllőből – készítettek fogásokat.

Az „étlapon” nem megszokott, a tradicionálistól eltérő, izgalmas fogások szerepeltek, amelyekkel arra ösztönözték a látogatókat, hogy ne féljenek elkészíteni, bátran kísérletezzenek, és tálalják változatos formában a halakat.

Lévai Zsuzsanna a Halkakas Halbisztró tulajdonosa és Földesi Gábor séf inspirációkat adtak a különböző halakhoz párosítható zöldségekről és fűszerekről.

– Úgy gondoljuk, hogy az édesvízi halaknak méltatlanul kevés figyelmet szentel akár a hazai, akár a nemzetközi gasztronómia, ezért tűztük ki célként, hogy új megvilágításba helyezzük a magyar halat. Hiszünk abban, hogy Magyarországon nem csak a több ezer kilométert utaztatott alapanyagokból lehet magas minőségű halételeket készíteni, hanem az itthoni halgazdaságokból származókból is készülhetnek izgalmas ételeket.

A tradicionális magyar halételek mellett rengeteg különleges fogást kísérleteztünk ki, hogy új helyet találjunk az édesvízi halaknak a hazai gasztronómiában, érvelt Lévai Zsuzsanna.

Igaz, sok étterem tart hazai halat az étlapján, például pisztrángot, de zömében egészben olajban sütik ki. A halfogyasztás növekedésének bizonyára kedvez az is, ha megmutatjuk, hogy a hal nem unalmas, nagyon jól variálható fűszerekkel, az éppen szezonális zöldségekkel, egyéb köretekkel és meríthetünk a nemzetközi konyhából is ihleteket.

A bemutatott receptekből kiderült, hogy a füstölt hal a cékla, a dió és a kecskesajt jó barátok. A pisztrángnak nagyon jól állnak a zöldfűszerek, különösen a kakukkfű és az erdei gombák is.

Sokszor hangzik el ellenérvként, hogy a hal drága, ezért kerül ritkán a családi asztalokra. Lévai Zsuzsanna viszont úgy véli, hogy ez szemlélet kérdése, hiszen ha jó minőségű és drágább alapanyagot veszünk, azt biztosan fel fogjuk használni és nem dobjuk ki,

ellentétben a silányabb, ipari élelmiszerekkel – így elejét vehetjük az élelmiszer pazarlásnak és a kidobott ételek árát a minőségi élelmiszerekre fordíthatjuk.

A stand sok látogatót vonzott, és népszerűek a voltak a különleges halételek azok körében, akik kóstolót kaptak belőle. Nem csoda, hiszen nem mindennapi fogások készültek. Megmutatták, hogy a magyarok kedvenc halászléje mellett tehetünk az asztalra például gyömbéres sütőtöklevest füstölt busával. Ha előételt szeretnénk, akkor érdemes egy meleg salátát készíteni füstölt pisztrángból sült céklával, dióval és kecskesajttal vagy grillázsos-tormás harcsapástétomot. Remek főétel lehet a roston pisztrángfilé erdei gombás rizottóval vagy a fokhagymás süllőfilé spenóttal. Ha nemzetközi ízekre vágyunk, süssünk ponty tempúrát ázsiai üvegtésztasalátával, esetleg harcsasteak-et qiona salátával.

És a variációk végtelenek…

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu