Back to top

OMÉK: díjazták a falusi turizmus szereplőit

Szombaton adták át a 80. OMÉK-on a Falusi Turizmus Szolgáltató díjait. A régiókon belül mindig másik megyék vendéglátóit díjazzák rotációban, idén Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Tolna, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékből kerültek ki a díjazottak.

Gyurkó Béla FATOSZ elnökségi tag és a 2021-es díjazottak
Gyurkó Béla FATOSZ elnökségi tag és a 2021-es díjazottak
Fotó: Csatlós Norbert
Az élményhez a vendéglátó személyisége is kell!

Gyurkó Béla a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége elnökségi tagja köszöntötte a résztvevőket, majd kiemelte, hogy az itt díjazottak a vidéki vendégfogadás keretében fogadják a vendégeket, melyre igen nagy az érdeklődés. A díjazottak között vannak kezdő, és több éves tapasztalattal rendelkező falusi vendéglátók is, akik hisznek benne és szívből csinálják a vidéki vendégfogadást, melyet innovatív szolgáltatásokkal fűszereznek.

Frankó Pál a FATOSZ elnöke Demokritoszt idézve kezdte beszédét: "Ünnepek nélkül olyan az élet, mint a hosszú út vendégfogadók nélkül."

A díjazottak nem csak szálláshelyet szolgáltatnak, mert ez egy komplex termék, hiszen olyan szolgáltatások, programok kellenek a szálláshely biztosításán túl, melyek egyediek, és itt a vendégfogadók és családjuk személyisége is hozzáad a látogatóknak nyújtott élményhez. Ők az az esszenciális elem, amit nem lehet pótolni. Az elnök mindenkinek megköszönte munkáját, majd következett a díjátadás.

A díjazottak

Nagyné Szunyogh Adrienn a 7 lakosú Debréte községben működteti a Harangszó Vendégházat. Óvodapedagógusként kezdte pályáját, majd vidékfejlesztéssel foglalkozó egyesületnél dolgozott, ezután kezdett bele a falusi turizmusba ezen a meseszerű, zárt erdővel körbevett faluban. Munkássága nyomán újjászületett a falu, Debréte, melynek jelmondata: „ahol a csend még hallható”. 2015 óta üzemeltetik a vendégházat, de 2021-ben újabb épületet alakítottak ki. A 4 napraforgós minősítésű szálláshelyen 8+2 fő részére tudnak szállást biztosítani.

Matievics Anették a Matievics Borászat és Vendégházat működtetik Szálkán. 2017-ben a fővárosból költöztek ide, de már 2014. óta működik a vendégház. Először 3, 5, ma már 8 vendégszoba várja az érdeklődőket. Fontos számukra, hogy igényes, kiemelkedő minőséget kapjanak a vendégek mind a szállás, mind az étkezés terén. Úgy látják vendégül vendégeiket mint a saját barátaikat. Lakásétteremként is működik a vendégház, mely borvacsoráknak és kis esküvőknek is helyet ad. Folyamatban van a gyümölcsös, zöldséges organikus művelésre átállása, így jövőre már minősített bioborokat is kínálnak vendégeiknek.

Eifert Laura Bócsán található Cserszegi Vendégháza is díjazott lett, aki mindig az idegenforgalomban akart érvényesülni, de eleinte közgazdászként az IT szektorban dolgozott. 2014-ben vásároltak egy tanyát, majd pályázati segítségből készült el a vendégház, melyet 2020-ban nyitottak meg egy erdő szélén, szőlővel körbevéve, a nemzeti park szomszédságában. A ház különlegessége, hogy baba-, és családbarát szállás. A terület hamarosan halastóval, és egy nagyobb parkkal a szolgáltatások pedig baba-mama aerobikkal bővülnek. Hamarosan egy szövőszék is kerül a vendégházba, amin a vendégek is alkothatnak majd.

A díjazottak 2021.
A díjazottak 2021.
Fotó: Csatlós Norbert

Kanyóné Danó Tímea Kuruc Vendégháza Tivadarban található. A tulajdonos már 9 évesen már benne volt a falusi turizmusban, mert szülei is foglalkoztak ezzel. Jelenleg is egy LEADER egyesületnél dolgozik referensként, ahol falusi turizmus fejlesztéssel foglalkozik. A vendégház a Felső Tisza egyik legszebb településén található, és a szatmár- beregi népi motívumok dominánsak benne a modern igényekkel ötvözve. Úszómedence,és tájjellegű magyaros ételek várják az ide látogatókat, valamint lovastúrázóknak is ideális e szálláshely.

Noll Zoltánné a Noll Tanya üzemeltetője Felcsúton, immár 16 év. Nagyszülei tanyáját élesztette újjá. Levendulás is található a tanyán, amelyből termékek készülnek a vendégekkel közösen. Hagyományos paraszti kézműves elemek bemutatása is a programlehetőségek között szerepel, minden korosztálynak igyekeznek kedvére tenni. Kis tanyasi piac létrehozása a közeljövőben a cél ahol a környékbeliek kínálhatják majd portékáikat.

Visnyei-Varró Nóra a Napkirályfi Udvarházat működteti Tápiószőlősön. Franciaországi gyakorlaton érett meg a gondolat, hogy ebben a szektorban dolgozzon. A gyerekek születése után gondolkodtak el, hogy mivel foglalkozzanak,ami a gyereknevelés mellett is ideális és megálmodták ezt a komplex szolgáltatásokat vendégházat.
Tavaly nyitották meg, az első két hét telt házas volt, utána jött a koronavírus. A 4 napraforgós minősítésű udvarház udvarán játszótér található, de bent is van gyerekbirodalom, ami segít a szülőknek is az énidő megteremtésében. Régi időket idéző népi konyha is található itt. A család mezőgazdasággal is foglalkozik ezt ötvözték a turizmussal: piknik a gyümölcsösben, szedd magad és főzd meg programok, portékavásárok, lovaskocsis programok színesítik a vendégek itt töltött idejét.

Fazekas László a tíz férőhelyes Fazekas Vendégház tulajdonosa Lipóton. 1989-től működik a szállláshely, külföldi ismerőseik biztatására vágtak bele és eleinte osztrák, holland, német vendégkörük volt. A szigetközben amikor eltűnt a víz a turisták is eltűntek. Sok évi munkával elérték egyesületükkel, hogy érkezzenek újra vendégek a környékre. Ma már leginkább hazai vendégkörük van, akik kedvelik a vendégház egyik erősségét a házias jellegű változatos magyaros reggeliket.

Nagyné Kovács Katalin kapta az országos nagydíjat, mellette a FATOSZ elnöke
Nagyné Kovács Katalin kapta az országos nagydíjat, mellette a FATOSZ elnöke
Fotó: Csatlós Norbert

Nagyné Kovács Katalin kapta az országos nagydíjat, aki 26 éve foglalkozik vendéglátással. Kezdetben a zala megyei egyesületben a munka nélkül maradt falusiakat szerették volna jövedelemhez juttatni a falusi turizmusnak köszönhetően. A FATOSZ vezetőség tagja volt 12 éven keresztül, ő dolgozta ki a vendégházak minősítési rendszerét.

A turizmus egyik fontos ága...

A hivatalos megfogalmazás szerint falusi turizmus a szabadidőnek a megismerés szándékától motivált, rekreációs vagy egészségügyi rehabilitációs célú eltöltése falusi környezetben, ami a turizmus egy sajátos formája. Ez az egyik legalkalmasabb módja annak, hogy a az erre nyitott és érdeklődő turisták közvetlenül megismerhessék egy tájegység életét és kultúráját. A falusi turizmus a városi ember találkozása a természettel. A falusi élet mindig is vonzotta azokat a városi embereket, akik szeretnék újraépíteni kapcsolatukat a természettel, újra megismerni vagy megtanulni azt, amit az ősei tudtak. A falusi ember ismeri a természetet, amiből a városi ember régen kiszakadt. Falun élni jószerével annyit jelent a városból nézve, mint újra a természetben élni.

A falusi turizmus főleg vidéki – hangsúlyozottan nem városi és nem kiemelt üdülőhelyen fekvő – településeken (faluban, tanyán, tanyás térségben) folytatott vendéglátás, amely magában foglalja a szállást, az étkezési és programszervezési szolgáltatásokat egyaránt. Bárhol szervezhető, ahol a vendégfogadás falusias jellege biztosítható és a közvetlen környék (akár városrész) kielégíti a falusi vendéglátással szemben támasztott tartalmi és formai követelményeket, mint maga a ház és az udvar, az utcakép és a lakónegyed megjelenése, felszereltsége, a szolgáltatások skálája.

Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a falusi vendéglátásra berendezkedő falvak vonzó természeti környezetben legyenek. Nem kell feltétlenül hegyvidéken vagy vízparton lenniük – elég ha háborítatlanul természetes és ember által nem túlságosan átalakított. A falusi vendéglátás jóval több, mint az alapvető szállás- és étkezési szolgáltatások biztosítása, ez a hagyományos falusi környezet megőrzését, a mezőgazdaság (az földművelés és az állattenyésztés), a népi kultúra, a folklór, a népi építészet és mesterségek továbbélését segítő tevékenység, amely számottevően növelheti a falu népességmegtartó erejét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.