Back to top

Kicsi, de hatalmas: mikrozöld

Évtizedekkel ezelőtt divatos, drága, ínyenc zöldségként kezdődött a mikrozöldek története, mára népszerűségre tettek szert a fogyasztók körében táplálkozási profiljuk és magas antioxidáns-tartalmuk miatt. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tudományos tanulmány szerint hozzájárulhatnak a globális táplálkozásbiztonság megteremtéséhez.

Di Gioia professzor szerint a magokat tartalmazó termelési készleteket elő lehetne készíteni és tárolni, hogy szükség esetén a fogyasztók rendelkezésére lehessen bocsátani
Di Gioia professzor szerint a magokat tartalmazó termelési készleteket elő lehetne készíteni és tárolni, hogy szükség esetén a fogyasztók rendelkezésére lehessen bocsátani
Fotó: pixabay
A "Food Resilience in the Catastrophic Global Events" (élelmiszer-rugalmasság globális katasztrófahelyzetekben) elnevezésű projekt keretében, egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy ezeket a zöldségeket különféle talajmentes termelési rendszerekben lehet termeszteni kis helyiségekben, beltéren, mesterséges világítással vagy anélkül. Az eredmények különösen relevánsak az élelmiszer-ellátási láncokat megzavaró járvány közepette.

A mikrozöldek segítségével az emberek friss és tápláló zöldségeket tudnak előállítani olyan területeken is, amelyeket „élelmiszer-sivatagnak” tartanak

- mondta Francesco Di Gioia, a pennsylvaniai állami egyetem mezőgazdasági tanszékének vezetője. A COVID-19 világjárvány feltárta az élelmiszerrendszerünk sebezhetőségét, valamint azt is, hogy foglalkozni kell az alultápláltsággal és a táplálkozási biztonság egyenlőtlenségeivel, amelyeket súlyosbíthatnak a lehetséges jövőbeni vészhelyzetek vagy katasztrófák. A tápanyagban gazdag mikrozöldek hatékony „élelmiszer-rugalmassági” erőforrást jelenthetnek.

Nagy potenciállal rendelkeznek az alapvető emberi tápanyagok és antioxidánsok biztosításában
Nagy potenciállal rendelkeznek az alapvető emberi tápanyagok és antioxidánsok biztosításában
Fotó: pixabay

A számos ehető növényfaj - köztük gyógy-, lágyszárú és vadnövények – csíráztatásából nyerhető mikrozöldek változatosak színekben, formákban, összetételben és ízekben. Mivel rövid növekedési ciklusuk miatt minimális mennyiségű tápanyagot igényelnek, nagy potenciállal rendelkeznek az alapvető emberi tápanyagok és antioxidánsok biztosításában.

Használatukkal egyszerűen lehet előállítani olyan mikrozöldségeket, amelyek kielégíthetik a speciális étrendi igényeket vagy a mikrotápanyag-hiányokat, valamint hozzájárulhatnak a táplálkozás-biztonság megteremtéséhez vészhelyzetekben vagy kihívást jelentő környezeti feltételek mellett.

A fogyasztók otthon, a konyhában rendelkezésre álló egyszerű eszközök segítségével készíthetnek mikrozöldségeket. Csak magokra, termesztőtálcákra és növekedést segítő táptalajra van szükségük hozzá - amely közönséges tőzeg vagy tőzeg és perlit keveréke lehet.

Változatosak színekben, formákban, összetételben és ízekben
Változatosak színekben, formákban, összetételben és ízekben
Fotó: pixabay
A mikrozöldeket a NASA és az Európai Űrügynökség tudósai friss élelmiszerek és alapvető tápanyagok forrásaként javasolták a hosszú távú űrmissziókban részt vevő űrhajósok számára. Di Gioia professzor szerint

a magokat tartalmazó termelési készleteket elő lehetne készíteni és tárolni, hogy szükség esetén a fogyasztók rendelkezésére lehessen bocsátani.

Vagy alternatívaként a lakosság sebezhető részének oszthatják ki azokat rövid távú táplálkozás-biztonsági erőforrásként.

A tanulmányt bemutatták a nemzetközi kertészettudományi társaság talaj nélküli kultúráról és hidroponikáról szóló nemzetközi online szimpóziumán, és megjelent a szervezet folyóiratában, az Acta Horticulturae-ben is.

Talajmentes termelési rendszerekben lehet termeszteni kis helyiségekben, beltéren, mesterséges világítással vagy anélkül
Talajmentes termelési rendszerekben lehet termeszteni kis helyiségekben, beltéren, mesterséges világítással vagy anélkül
Fotó: pixabay

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.