0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kicsi, de hatalmas: mikrozöld

Évtizedekkel ezelőtt divatos, drága, ínyenc zöldségként kezdődött a mikrozöldek története, mára népszerűségre tettek szert a fogyasztók körében táplálkozási profiljuk és magas antioxidáns-tartalmuk miatt. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tudományos tanulmány szerint hozzájárulhatnak a globális táplálkozásbiztonság megteremtéséhez.

A „Food Resilience in the Catastrophic Global Events” (élelmiszer-rugalmasság globális katasztrófahelyzetekben) elnevezésű projekt keretében, egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy ezeket a zöldségeket különféle talajmentes termelési rendszerekben lehet termeszteni kis helyiségekben, beltéren, mesterséges világítással vagy anélkül. Az eredmények különösen relevánsak az élelmiszer-ellátási láncokat megzavaró járvány közepette.

A mikrozöldek segítségével az emberek friss és tápláló zöldségeket tudnak előállítani olyan területeken is, amelyeket „élelmiszer-sivatagnak” tartanak

– mondta Francesco Di Gioia, a pennsylvaniai állami egyetem mezőgazdasági tanszékének vezetője. A COVID-19 világjárvány feltárta az élelmiszerrendszerünk sebezhetőségét, valamint azt is, hogy foglalkozni kell az alultápláltsággal és a táplálkozási biztonság egyenlőtlenségeivel, amelyeket súlyosbíthatnak a lehetséges jövőbeni vészhelyzetek vagy katasztrófák. A tápanyagban gazdag mikrozöldek hatékony „élelmiszer-rugalmassági” erőforrást jelenthetnek.

A számos ehető növényfaj – köztük gyógy-, lágyszárú és vadnövények – csíráztatásából nyerhető mikrozöldek változatosak színekben, formákban, összetételben és ízekben. Mivel rövid növekedési ciklusuk miatt minimális mennyiségű tápanyagot igényelnek, nagy potenciállal rendelkeznek az alapvető emberi tápanyagok és antioxidánsok biztosításában.

Használatukkal egyszerűen lehet előállítani olyan mikrozöldségeket, amelyek kielégíthetik a speciális étrendi igényeket vagy a mikrotápanyag-hiányokat, valamint hozzájárulhatnak a táplálkozás-biztonság megteremtéséhez vészhelyzetekben vagy kihívást jelentő környezeti feltételek mellett.

A fogyasztók otthon, a konyhában rendelkezésre álló egyszerű eszközök segítségével készíthetnek mikrozöldségeket. Csak magokra, termesztőtálcákra és növekedést segítő táptalajra van szükségük hozzá – amely közönséges tőzeg vagy tőzeg és perlit keveréke lehet.

A mikrozöldeket a NASA és az Európai Űrügynökség tudósai friss élelmiszerek és alapvető tápanyagok forrásaként javasolták a hosszú távú űrmissziókban részt vevő űrhajósok számára. Di Gioia professzor szerint

a magokat tartalmazó termelési készleteket elő lehetne készíteni és tárolni, hogy szükség esetén a fogyasztók rendelkezésére lehessen bocsátani.

Vagy alternatívaként a lakosság sebezhető részének oszthatják ki azokat rövid távú táplálkozás-biztonsági erőforrásként.

A tanulmányt bemutatták a nemzetközi kertészettudományi társaság talaj nélküli kultúráról és hidroponikáról szóló nemzetközi online szimpóziumán, és megjelent a szervezet folyóiratában, az Acta Horticulturae-ben is.

Forrás: sciencedaily.com