0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Áldás barcogással

A KÁN egyetemi Napokon 11. alkalommal rendezték meg a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap rendezvénysorozatot, amely idén az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvénye volt. Ennek keretében október 2-án egy vad megáldásán vehettek részt az érdeklődők, de emellett a vadászat valódi jelentőségéről és barcogásról is ismereteket szerezhettek.

Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára ismertette Somogy megye 600 ezer hektár kiterjedésű tájadottságait, amely lankáival és hidrológiai tulajdonságaival, nagy kiterjedésű erősültségével kiváló élőhelyet nyújt a nagyvadnak, amit magas létszámával és különleges minőségével hálál meg a vadgazdálkodónak. Somogyországban kiemelendő hazánk nemzeti kincse, a gímszarvasállomány minősége, ezt az idei szeptemberi szarvasbőgés idején mutatott teríték is alátámasztja.

– Hálásak lehetünk Dianának, a vadászok istennőjének, hogy a bőgés idején is kegyes volt hozzánk, hiszen vadászaink és a külföldi bérvadászok is kiemelkedő agancsú bikákat hoztak terítékre. Kiemelendő az a 15,9 kg agancstömegű törökkoppánnyi bika, amit a bírálóbizottság összesen 255 nemzetközi pontszámmal illetett, de a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem bőszénfai Tájcentrumában esett bikát is meg kell említenünk, ugyanis minden idők eddigi legmagasabb pontszámú somogyi gímszarvas trófeájáról beszélhetünk. A 267 pont feletti trófea világviszonylatban is előkelő helyen áll – ismertette Kemenszky Péter.    

Ezt követően a Fekete István vadászkürtegyüttes által fújt Terítéken a dámszarvas kürtszignál kíséretében, Bálint Gábor atya megáldotta a ravatalon fekvő dámbikát.

Az atya elmondta, hogy bár nem vadászik, vadászbarátját többször is elkísérte a vadászni, ahol együtt figyelték a természet neszeit, és mély élményekkel gazdagodott valamennyi kiülés alkalmával.  

– Azt hiszem, a vadászember az, aki igazán figyel. Aki együtt él a természettel, a vaddal. A vadász az, aki szereti, eteti, itatja a vadat, és igen, néha elejti azt – mondta, majd citált a Szentírásból: „Isten megteremtette az embert. Megáldotta, és aztán ezt mondta nekik: szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a Földet, hajtsátok uralmatok alá, és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, minden állaton, amely mozog a Földön.”

– Uralkodjatok, hangzik Isten szava – folytatta Gábor atya –, és ez az uralkodás óriási felelősséget is teremt. Felelősséget, amit ránk bízott a Teremtő. Felelősséget a vad iránt.

Tisztelet a vadnak, és a vadon keresztül annak, aki őt megteremtette: Istennek! És tisztelet annak az embernek, aki ezt tiszteletben tartja. Szereti, gondozza, óvja, védi Isten ajándékát.

Az atya után Nagy János, a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont vezetője az érdeklődők tudtára adta, hogy az áldásra azért ravataloztak fel éppen egy golyóérett dámbikát gímszarvas helyett, mert október már a dámnász, a barcogás ideje, a dámbika vadászati idény kezdete.

– Október 1. és november 30. közötti időszakban a golyóérett, vagyis életük delén, vagy már azon túljutott bikákat igyekszik elejteni a vadgazda. Hiszen a vadgazdálkodásnak amellett hogy fenntartható gazdálkodásnak kell lennie, gazdaságilag is fenntartható módon kell működnie, ehhez pedig a trófeás vad elejtése nagyban hozzájárul – mondja Nagy János.

A dámbarcogás egészen másként zajlik, mint a gímbőgés.

A dámbikák nem a tehenek „kegyeiért” küzdenek meg, hanem a legjobb barcogóhelyekért, amely a barcogóterület közepén található. A bikák mély gödröket, úgynevezett barcogóteknőket ásnak, amit vizeletükkel „illatosítanak”, felhívva ezzel a tehenek figyelmét. Általában a legerősebb, legnagyobb agancsot viselő bikáé barcogóterület centruma, a periférián a fiatal, gyengébb bikák foglalnak helyet.

Ezt követően a tehenek megérkeznek a barcogóterületre, ahol a fiatal bikák gyűrűjén áthaladva, a centrumban megkeresik a számukra legkívánatosabb bikát a párosodásra.

A románc végével a tehenek elhagyják a tett színhelyét, majd ahogy az október lassan tovaandalog, a heves vérmérséklet lecsillapszik, és a dámbikák szétszéledve járják ismeretlen útjukat, ki-ki saját sorsába sietve. És nem telt hiába életük, örökségüket gének formájában továbbadták az utókornak, hogy újabb és újabb daliás bikák és termékeny tehenek népesítsék be a ligeterdők, legelők látóhatárig nyúló síkjait. Ez a természet rendje, mely törvény kötelez és megkerülhetetlen. Nekünk, embereknek pedig az volna a dolgunk, hogy vigyázzunk e természeti csodákra, és gyönyörködjünk benne, ameddig még megtehetjük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu